Άρθρο-παρέμβαση του Β.Κεγκέρογλου: “Η κυβερνητική προχειρότητα συνεχίζεται, 6+1 αλήθειες!”

 Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ –  6 + 1 ΑΛΗΘΕΙΕΣ -Άρθρο του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής στο “The Socialist”

Η πρόσφατη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το θέμα του εμβολιασμού, επιβεβαίωσε στους Έλληνες πολίτες κάποιες αδιαμφισβήτητες αλήθειες που έχουν αναδειχθεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Αλήθεια πρώτη. Η Κυβέρνηση  λειτούργησε με προχειρότητα και δεν προετοίμασε την χώρα ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας που ήταν γνωστό ότι θα ερχόταν το φθινόπωρο. Το κόστος αυτής της προχειρότητας το πληρώσαμε με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία μιας και δεν αποφύγαμε το lockdown.  Η Πρόεδρος Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην Βουλή σε πληθώρα δηλώσεων, πράξεων και παραλείψεων που  αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της πανδημίας. Όπως έχω ξαναγράψει η Κυβερνητική αδράνεια για πρόληψη και η προχειρότητα  έφεραν την καταστολή.

Αλήθεια δεύτερη. Η Κυβέρνηση, από την αρχή της κρίσης που προκάλεσε ο Covid 19, χρησιμοποίησε την πανδημία ως άλλοθι προκειμένου να εξυπηρετήσει «τα δικά της παιδιά». Ενώ η διαχείριση της πανδημίας δεν έπρεπε να δικαιολογεί χαριστικές ρυθμίσεις, πελατειακές σχέσεις, κατάργηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έπραξε το ακριβώς αντίθετο. Από τα voucher και τις λίστες Πέτσα, μέχρι τις νυχτερινές τροπολογίες, τον προνομιακό εμβολιασμό των γαλάζιων παιδιών και τον διαγωνισμό για την πλατφόρμα των εμβολίων, ο Πρωθυπουργός απέδειξε περίτρανα την πίστη του στο δεξιό παλαιοκομματισμό, διαλύοντας την κεντρώα του εικόνα που έντεχνα «φιλοτέχνησε» ο ενορχηστρωμένος μηχανισμός προπαγάνδας των ΜΜΕ.

Αλήθεια Τρίτη. Η  Κυβέρνηση δεν στήριξε ουσιαστικά το ΕΣΥ. Δεν στήριξε ούτε τα νοσοκομεία ούτε ενίσχυσε το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα  προσέφερε σημαντική βοήθεια . Έμεινε στα κενά και ανέξοδα λόγια περί «νέου ΕΣΥ». Αντίθετα   αποδυνάμωσε με αποσπάσεις άλλες κρίσιμες δραστηριότητες των Δημόσιων Νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν οι ΜΕΘ. Οι χιλιάδες προσλήψεις ήταν λόγια του αέρα. Η Κυβέρνηση δεν απάντησε  με στοιχεία που πήγαν όλες αυτές οι χιλιάδες προσλήψεις που έκανε. Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες στην διαχείριση της κρίσης, ελλείψεις μέσων, κλινών και γιατρών στη διάρκεια του δεύτερου κύματος που εξελίχθηκε ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. Και οι ευθύνες αυτές δεν είναι των γιατρών όπως προκλητικά προσπάθησε να τις χρεώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Η Κυβέρνηση, αντί να κάνει αποδεκτή τη τροπολογία μας για ένταξη των Υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά και να μεριμνήσει για να πληρωθούν οι εφημερίες τους, προσπάθησε να τους χρεώσει και τις ευθύνες της δικής της ανεπάρκειας.

Η αλήθεια όμως είναι γνωστή και καμία «μιντιακή φούσκα» δεν μπορεί να την κρύψει. Η ολιγωρία του υπουργείου και η καθυστέρηση να πάρει κρίσιμες αποφάσεις είχε ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν  εγκαταλειμμένα στην τύχη τους, χωρίς γιατρούς, οξυγόνο και ΜΕΘ.

Αλήθεια τέταρτη. Υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και από πλευράς καταγραφής των κρουσμάτων, ορθής ιχνηλάτησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης όσων ασθενών παραμένουν στο σπίτι. Υπάρχουν καταγγελίες π.χ από την Κοζάνη ότι δηλώνονται κρούσματα με 15 και 20 ημέρες καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι  τα κρούσματα αυτά δεν είχαν τις σωστές οδηγίες και δεν έγινε η σωστή ιχνηλάτηση των επαφών τους. Αντίστοιχα  η Αργολίδα μπήκε  σε σκληρό lockdown ενώ στη σελίδα του ΕΟΔΥ  φαίνεται να έχει 3 ή 4 κρούσματα. Είναι βέβαιο πως η Κυβέρνηση έχει  άλλα στοιχεία στα χέρια της  που την οδηγεί να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Υπάρχει θέμα στοιχείων και πολλαπλών μητρώων και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τη διαφάνεια  αλλά και την αξιοπιστία των αποφάσεων.

Αλήθεια πέμπτη. Υπάρχουν προβλήματα στην ροή και στην οργάνωση των εμβολιασμών. Από το καλοκαίρι ήταν γνωστό ότι το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο πριν το τέλος του έτους. Άρα έπρεπε ήδη να υπήρχε  προετοιμασία  σε όλα τα επίπεδα, από την παραλαβή, τη διανομή και τα κέντρα εμβολιασμού, μέχρι την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού, την τεχνική υποστήριξη κλπ. Σήμερα όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση ήταν  ανέτοιμη. Αρχικά ο Πρωθυπουργός μίλησε για 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα, μετά το ανέβασε στις 20.000 εμβολιασμούς ενώ πρόσφατα η επίσημη εγκύκλιος του Υπουργείου αποκλείει από την διαδικασία την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η οργάνωση του εμβολιασμού μόνο από τα νοσοκομεία  είναι λάθος. Περιορίζει τις δυνατότητες, διότι όλο το προσωπικό θα ασχολείται μόνο με τον εμβολιασμό και επιπλέον δημιουργεί πρόβλημα, ιδιαίτερα με τους υπερήλικες γιατί τα νοσοκομεία είναι πολύ μακριά από τα σπίτια τους. Έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί τα 1.000 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα, έπρεπε να  είχε προσληφθεί προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσει ο εμβολιασμός να είναι αποτελεσματικός και γρήγορος. Αυτό δεν το είδαμε μέχρι σήμερα με ευθύνη της Κυβέρνησης. Υπάρχει θέμα και με  τον αριθμό εμβολίων  που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας. Πότε θα παραληφθούν; Ο αριθμός που παραλαμβάνουμε είναι αυτός που είχε  προβλεφθεί εξ αρχής; Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να υπάρχει καθυστέρηση και να μη γίνονται  αυτά έστω που έχουμε διότι αυτό  έχει επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.

Αλήθεια έκτη .  H απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς ήταν αναγκαία για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω αλλά πρέπει αφενός να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιολόγων, να καλυφθούν άμεσα τα κενά προηγούμενων αποφάσεων, άνοιγμα σχολείων κλπ και αφετέρου η κυβέρνηση να πάρει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά ώστε να ανακουφίσει τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις πολύ μικρές  επιχειρήσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν στηριχθεί αναλόγως.  Η διψήφια ύφεση, η εγκατάλειψη των μικρομεσαίων, η κρίση στις παραδοσιακές υπηρεσίες (τουρισμός), ο κίνδυνος για διόγκωση της ανεργίας και αύξησης της  φτώχιας, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Η έβδομη αλήθεια αφορά το Κίνημα Αλλαγής. Για μια ακόμη φορά έγινε πασίδηλο ότι το Κίνημα Αλλαγής, στην Βουλή και στην Κοινωνία, είναι  η μόνη υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική δύναμη Αντιπολίτευσης. Η εύκολη κριτική δεν μας αφορά. Είναι πάντα τεκμηριωμένη, συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις  και δικαιώνεται  από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Από την αρχή της πανδημίας προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Με οργανωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας, στήριξη του ΕΣΥ, μαζικά τεστ, σωστή ιχνηλάτηση, αξιοπιστία και διαφάνεια στα επιδημιολογικά δεδομένα, ασφαλές άνοιγμα με βάση αυτά ανά περιοχή και σχέδιο για γρήγορο εμβολιασμό.

Η Κυβέρνηση το αγνόησε όπως αγνόησε και το ολοκληρωμένο σχέδιο μας για την στήριξη της κοινωνίας που αφορά σειρά γενναίων μέτρων στήριξης του λιανεμπορίου, της εστίασης, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των υγειονομικών μας που μάχονται με αυτοθυσία, των ανέργων και των πολιτών που το σπίτι τους πλειστηριάζεται εν μέσω πανδημίας.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της Κυβερνητικής  ανευθυνότητας και  προχειρότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίζει να αγωνίζεται ώστε η Κοινωνία να μείνει όρθια και η χώρα να ξαναγίνει δυνατή. Αποτελεί τη μόνη ελπίδα του λαού και της Πατρίδας μας.

 

 

                                                                                                 Βασίλης Κεγκέρογλου

 

                                                                                       Γραμματέας Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ