ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χάρης Δούκας: Να οικοδομήσουμε μαζί την ενεργειακή μας ανεξαρτησία
«Για μια κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση».
Αυτός είναι ο τίτλος του δεύτερου περιφερειακού προγραμματικού προσυνεδρίου, που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αυτή την Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου 2022.
To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκάθαρη θέση για τα θέματα ενέργειας. H ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν μπορεί να χαράζεται με ορίζοντα 3ετίας, ούτε να γίνεται με όρους επικοινωνιακούς, ανάλογα με τις οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες της στιγμής. Ασφαλώς οι επιμέρους στόχοι μπορούν να προσαρμόζονται, να διαφοροποιούνται ή ακόμη και να αναθεωρούνται, χωρίς όμως να κλονίζονται οι σταθερές που τους συγκροτούν.
Οι κυρίαρχοι μακροπρόθεσμοι στόχοι συνοψίζονται στο τρίπτυχο:
- Ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού: Αυτή τη στιγμή είμαστε εξαρτώμενοι κατά 80% από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και απολύτως τρωτοί σε γεωπολιτικά παιχνίδια και κερδοσκοπία.
- Πράσινη Μετάβαση. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση, όχι μόνο διότι αυτό υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκές ή διεθνείς νόρμες, αλλά για λόγους υπαρξιακούς. Με στέρεα βήματα και προγραμματισμό. Χωρίς ολιγωρία και χωρίς επικοινωνιακές εξαγγελίες που ανατρέπονται από τη μία στιγμή στην άλλη.
- Συμπεριληπτικότητα: Δεν νοείται επιτυχής πράσινη ενεργειακή μετάβαση αν δεν είναι δίκαιη. Και δεν δικαιολογούνται αποκλεισμοί κοινωνικών ομάδων ή τοπικών κοινωνιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Οι σταθερές αυτές είναι ξανά στο επίκεντρο, με φόντο την ενεργειακή κρίση και το ράλι ανατιμήσεων που ψαλιδίζει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για αυτό και στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η ενεργειακή κρίση είναι στο επίκεντρο του προσυνεδρίου μας, επιμένοντας στην ανάδειξη της κοινωνικής ατζέντας.
Εξάλλου, το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και μήνες την επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ώστε να μην είναι μόνο το κράτος (μέσω των επιδοτήσεων) και οι πολίτες (μέσω των αυξήσεων) που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.
Η ενεργειακή μας ανεξαρτησία μπορεί να οικοδομηθεί με τις ανανεώσιμες και την εξοικονόμηση, τα δίκτυα και την αποθήκευση, μαζί με την πατριωτική αντίληψη για τους ενεργειακούς μας πόρους.
Η ταχύτερη μετάβαση προς την πράσινη εποχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός δικτύου υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε χιλιάδες Έλληνες να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές. Να μην περιοριστούμε μόνο στα μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών, αλλά να κοινωνικοποιήσουμε την παραγωγή ενέργειας δημιουργώντας ενεργειακές κοινότητες ιδίως στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και στα σπίτια μας με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, παράλληλα με τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον, κανένα μελλοντικό ηλεκτρικό σύστημα δε θα μπορεί να επιζήσει εάν δεν έχει πολλές και ευρύχωρες διεθνείς διασυνδέσεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν το σχεδιασμό μίας νέας ηλεκτρικής λεωφόρου, που θα εξάγει πράσινο ρεύμα από τη χώρα μας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Για να το πετύχουμε τα παραπάνω, η χώρα έχει ανάγκη επιτέλους από ένα νέο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενέργεια, που θα αντιμετωπίζει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο την ενεργειακή κρίση που ζούμε τώρα, αλλά και θα μας προετοιμάζει για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
H εξειδίκευση των θέσεων και προτάσεων για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον θα παρουσιαστεί στην Κοζάνη. Ώστε να οικοδομήσουμε μαζί την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.