Δίκτυο Νέας Γενιάς: “ΟΧΙ στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος! ΝΑΙ στην κυκλική Οικονομία!”

Χθες, ως Δίκτυο Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με άλλους εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων, δώσαμε το παρόν στον συμβολικό αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, σε μία προσπάθεια παραγωγικής αμφισβήτησης απέναντι στο σχεδιασμό που προωθείται για την διαχείριση των απορριμμάτων. Θελήσαμε να κάνουμε γνωστά τα προβλήματα που επιφέρει η κακοδιαχείριση και η έλλειψη σχεδίου αναφορικά με τη διαχείριση τους, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην κοινωνία.

Από τη μία, λοιπόν, η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και η προχειρότητα στην εφαρμογή του εθνικού και περιφερειακού σχεδίου, δεν εξυπηρετούν τους στόχους βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Από την άλλη, η επιλεκτική προώθηση συγκεκριμένων μονάδων επεξεργασίας, αυτών του Σχιστού και της Φυλής, στοχοποιεί εμφανώς τις περιοχές της δυτικής Αττικής συνολικά, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες των περιοχών αυτών ως ανθρώπους β’ κατηγορίας, φορτώνοντας τους τα σκουπίδια όλης της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια.

Παράλληλα, φαίνεται πως στην πράξη οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε έως το 2030 το 60% των αστικών αποβλήτων να οδηγείται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και να θάβεται λιγότερο από το 10%, δεν πρόκειται να επιτευχθούν, και πως το μόνο νέο που φέρνει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης είναι η παλαιάς κοπής προσπάθεια πριμοδότησης της καύσης απορριμμάτων.

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι αρχές της κυκλικής οικονομίας υιοθετούνται όλο και περισσότερο από τα κράτη και τις κοινωνίες, διαμέσου της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της απόσυρσης συσκευασιών μιας χρήσης, της εφαρμογής του Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ), της οικιακής κομποστοποίησης, στην Ελλάδα εμμένουμε στην καύση απορριμμάτων, και μάλιστα με πρότερη ελλιπή διαλογή.

Η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος παραμένει σημαντική, και αν θέλουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, οι προτάσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να είναι αρκετά πιο τολμηρές και πιο ριζοσπαστικές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ