Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Σκληρή κριτική μέλους του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛ στο “Δίκτυο”: “Ζητείται σοβαρή Νεολαία για το Κίνημα Αλλαγής”

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Άγγελος Τζίτζιρας

Τον τελευταίο καιρό, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, έχει πάρει αρνητικές αποφάσεις όσο αφορά τους νέους και την νεολαία παρότι δε χρειάζεται να είσαι νέος στην ηλικία για να έχεις νέες ιδέες

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την κατάργηση της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής, την μετατροπή της σε δίκτυο  και ότι έχουμε έναν διορισμένο «οιονεί» γραμματέα νεολαίας ο οποίος υποκριτικά αναφέρεται σε Δημοκρατικές διαδικασίες. Άλλωστε η συγκεκριμένη επιλογή είναι ενάντια στο καταστατικό της παράταξης που αναφέρει ρητώς ότι «η νεολαία καθορίζει όλα τα οργανωτικά της ζητήματα».

Φυσικά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις τελευταίες κινήσεις του διορισμένου δικτύου νεολαίας οι οποίες φέρνουν μόνο θλίψη και φόβο στους σοβαρούς και δημοκρατικούς  νέους της παράταξης.

Μας φέρνει θλίψη και φόβο το ότι η νεολαία έβγαλε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει τους καταληψίες του ΑΠΘ, θέλοντας απλά να δείξει ψευδώς, ότι γινόταν απλά μια διαδήλωση ενώ θα μπορούσε να αναδείξει την ακραία χρήση βία.

Μας θλίβει όταν η διορισμένη νεολαία του κόμματος βγάζει ανακοίνωση στην οποία προσπαθεί να κομματικοποιήσει τους βιασμούς, και μιλάει για μια «πολιτική κουρτίνας» σαν να μας λέει ότι η σεξουαλική κακοποίηση έχει κομματικό χρώμα. 

Μας θλίβει όταν το Διορισμένο δίκτυο βγάζει ανακοινώσεις που παραπέμπουν σε φρασεολογία ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον γνωρίζουν καλά κάποιοι εκ του δικτύου καθώς από εκεί προέρχονται και στήριξαν τα χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα απέναντι στη Δημοκρατική Παράταξη. 

Διαφήμιση

Μας θλίβει το γεγονός ότι π διορισμένος επικεφαλής του Δικτύου ακολουθεί την προεδρική γραμμή και όχι την γραμμή της νεολαίας.

 Μας θλίβει όταν ρωτάνε τον διορισμένο οιονεί «γραμματέα» της νεολαίας για το πότε θα γίνει το συνέδριο νεολαίας και εκείνος το προσπερνάει μιλώντας για δήθεν συλλογικές διαδικασίες  και ότι αυτές ‘’απελευθερώνουν από το σφιχτό έλεγχο της εξουσίας

Συλλογικές διαδικασίες που μάλλον αφορούν τον ίδιο και την προσωπική του παρέα και όχι τους προοδευτικούς νέους της παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι συγκεκριμένα άτομα με θέσεις ευθύνης στο διορισμένο δίκτυο δεν είναι καν μέλη του κόμματος ενώ η δημόσια παρουσία και ο λόγος τους, μόνο σε κεντροαριστερά δεν παραπέμπει.

Βέβαια αυτή η λογική του διορισμένου «Δικτυoυ» θυμίζει περισσότερο την αντιθεσμική συλλογιστική των περίφημων «αρμών της εξουσίας» που ήθελε να καταλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά δεν με θλίβει και ούτε με φοβίζει μόνο ο λαϊκισμός που προκύπτει από τις ανακοινώσεις και τα λόγια της διορισμένης νεολαίας, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι προσπαθεί να πάρει νομιμοποίηση με το να διορίζει τομεάρχες. Ο διορισμός των τομεαρχών που συνέβη πριν λίγες μέρες είναι θλιβερός για διάφορους λόγους.

Διαφήμιση

1ον Προσπαθούν να λάβουν νομιμοποίηση από συνεργάτες της προέδρου. Μιλούμε για την πρόεδρο που πήρε την απόφαση των διορισμών, ενώ ξεχνάνε κάποιοι, ότι την νομιμοποίηση δεν την δίνουν οι ηγεσίες αλλά ο απλός λαός και σε αυτή την περίπτωση οι νέοι της Παράταξης.

2ον Τοποθετήθηκαν άτομα τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό εντός της παράταξη. Από την εμπειρία που έχω τουλάχιστον στον τομέα παιδεία του Κινήματος Αλλαγής (καθώς βρίσκομαι σε αυτόν από τον Δεκέμβριο του 2019) κανένα από αυτά τα παιδιά που είναι στον διορισμένο τομέα παιδείας της διορισμένης νεολαίας, δεν βρίσκεται στον αντίστοιχο τομέα του κόμματος.

3ον Το ότι με την δικαιολογία της πανδημίας και του αγώνα, αποφάσισαν να πάρουν την οδό του αυταρχισμού, χωρίς να βλέπουμε ένα φως για την επιστροφή της δημοκρατίας στην νεολαία και στο κόμμα.

4ον Το ότι μετέτρεψαν την Νεολαία από μια ομάδα νέων, εκλεγμένη από τα νεαρά στελέχη του κινήματος (με το τελευταίο συνέδριο νεολαίας να έχει γίνει πριν από 8 χρόνια) σε μία νεολαία η οποία θα είναι μέρος διευθετήσεων πριν τα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής.

5ον Το διορισμένο δίκτυο δείχνει να φοβάται την τεχνολογία και την Δημοκρατία με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία για να μην προχωρήσει σε συνέδριο. Αντίθετα αν ήθελαν να πάμε σε συνέδριο θα είχαν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να γίνει εκλογή συνέδρων και αμέσως μετά να γίνει το συνέδριο μέσω διαδικτύου.

Διαφήμιση

Το τελευταίο σοβαρό πρόβλημα της διορισμένης νεολαίας είναι ότι είναι τελείως ανενεργή στο κομμάτι των προτάσεων.Για παράδειγμα στο τελευταίο νομοσχέδιο που πέρασε το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η διορισμένη νεολαία δεν έβγαλε κάποια σοβαρή πρόταση καθώς είτε δεν ενδιαφερόταν είτε δεν μπορεί. 


Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι ‘’Ζητείται μια σοβαρή νεολαία’’ για μια παράταξη η οποία σέβεται τον εαυτό της και θέλει να λέγεται Δημοκρατική.


Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή είναι:

1ον Να πάμε όσο ποιο σύντομα γίνεται (ορίζοντας στην αρχή όλα τα διαδικαστικά) σε διαδικτυακές εκλογές συνέδρων και αμέσως μετά σε διαδικτυακό συνέδριο νεολαίας (με όριο τα 30 χρόνια ως προς την ηλικία όπως ορίζει το Καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής προς θλίψη κάποιων καλοθελητών).

2ον Να δημιουργηθεί μια επιτροπή με τους πραγματικά δραστήριους νέους της παράταξης οι οποίοι θα έχουν διορία 2 μηνών, το πολύ, να κανονίσουν τις λεπτομέρειες διεξαγωγής των εκλογών και του συνεδρίου (μακριά από διάφορες ομαδοποιήσεις).

Διαφήμιση

3ον Οι τομεάρχες να έχουν πραγματική σύνδεση με το αντικείμενό τους και να έχουν ασχοληθεί με αυτό εδώ και καιρό στην παράταξη.

4ον Δημιουργία περισσότερων τομέων ώστε να μπορούν να εκφραστούν πραγματικά οι νέοι και μόνο όχι μέσα από 6 τομείς οι οποίοι δεν φτάνουν.

5ον Η νεολαία να μην φοβάται να φεύγει από την κομματική γραμμή και να παίρνει την σωστή θέση στην Ιστορία. 


Και αυτό το θέτω διότι η Γενιά μου (Gen Z) μπορεί όταν είχαμε τα μνημόνια να ήταν  στο Δημοτικό και Γυμνάσιο, αλλά γνωρίζουμε ότι στην κοινωνία υπήρχε διχασμός.
Σήμερα θα έλεγα ότι υπάρχει ξανά διχασμός  λόγο της αστυνομικής βίας. Ενώ θα μπορούσε το διορισμένο Δίκτυο να κάνει το πρώτο του θετικό βήμα και να καταδικάσει  τα δύο περιστατικά το ίδιο,  να ζητήσει ενότητά και να καταθέσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, παίρνει μέρος στο διχασμό, ακολουθώντας την προεδρική γραμμή ‘’Αγνοήστε τους’’.

Διαφήμιση

 Βέβαια με αυτές τις κινήσεις δεν θα αγνοήσει ο κόσμος τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά το Κίνημα Αλλαγής.

 Η σωστή θέση θα ήταν να καταδικάσει το Δίκτυο τον διχασμό και τα επεισόδια, να ζητήσει ενότητα και να καταθέσει προτάσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία. Αν δεν μπορούν, ας δώσουν αλλού την θέση τους, σε αυτούς που μπορούν και θέλουν.

Για να φτιαχτεί μια σοβαρή και ρεαλιστική νεολαία χρειάζεται χρόνο, δουλεία και όραμα. Αν κάποιοι δεν έχουν αυτά τα σημαντικά στοιχεία, και τους αρέσει να είναι κολλημένοι στο παρελθόν (κάτι το οποίο κάνει η διορισμένη νεολαία με τους διορισμένους τομεάρχες και τον διορισμένο της επικεφαλής). 


Είναι αναγκαίο για όλες και όλους μας, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να βγουν μπροστά οι πραγματική νέοι της παράταξης. Διότι για να είσαι νέος δεν παίζει ρόλο μόνο η ηλικία αλλά και οι ιδέες, και η ιδέα του διορισμού από μόνη της δεν ανήκει στον 21ο αιώνα.


Τέλος μπορεί άλλοι να νομίζουν ότι έχουν χάσει τα πάντα, αλλά πιστεύω ότι έχουμε ακόμη τις ελπίδες, τα όνειρά, τις προσδοκίες και τον λόγο μας ώστε να αλλάξουμε αυτή την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, στην νεολαία του αλλά και στην χώρα.

Διαφήμιση

Άγγελος Τζίτζιρας Φοιτητής και μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής