ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Μάντζος: “Απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον πόλεμο κανείς δεν δικαιούται να εκπέμπει θολά μηνύματα ή να επιλέγει λάθος διλήμματα”
Σημεία Συνέντευξης Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μάντζου, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega
O εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή «Πόλεμος στην Ουκρανία», με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ανέφερε μεταξύ άλλων:
-Για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και τα θολά μηνύματα, που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση
Ζούμε ένα τραγικό περιστατικό, μια τραγική φάση της ευρωπαϊκής ιστορίας, απέναντι στην οποία κανείς δεν δικαιούται να εκπέμπει θολά μηνύματα ή να επιλέγει λάθος διλήμματα. Δεν υπάρχουν διλήμματα, ειδικά για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, για την Ελλάδα, για τον λαό.
Αναφέρομαι σε όλους όσοι από την αρχή αυτής της επιδρομής έχουν επιλέξει ένα πιο θολό μήνυμα είτε στην αποστολή του οπλισμού είτε γενικώς στο ποια πλευρά θα πρέπει η ελληνική κοινή γνώμη να ταχθεί. Εμείς θεωρούμε ότι, ειδικά η Ελλάδα που στη γειτονιά της δεν είναι μόνη της, που και εκείνη και η Κύπρος απειλούνται από αντίστοιχο αναθεωρητισμό εξ Ανατολών θα πρέπει να είναι πάντοτε στην πλευρά της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ανεξάρτητων λαών και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών.
-Για την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι μία υπεύθυνη δύναμη, η οποία, όχι απλώς διευκολύνει, αλλά επιδιώκει και θα ήθελε να εγγυάται τον εθνικό διάλογο και την εθνική συνεννόηση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Το ίδιο κάναμε και στο κοινωνικό ζήτημα της πανδημίας, το ίδιο κάνουμε και στη διαδικασία της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης με δομική αντιπολίτευση και προτάσεις τις οποίες έχουμε διατυπώσει. Το ίδιο κάνουμε, και είναι εθνικό καθήκον και στοιχείο στοιχειώδους πολιτικής υπευθυνότητας, και στα εθνικά ζητήματα. Και γι’ αυτό ζητήσαμε από την πρώτη ημέρα και από την κυβέρνηση τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που είχαμε πει εγκαίρως να έχει συμβεί ή και τώρα, με αποφάσεις που φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να ληφθούν στο παρασκήνιο όσον αφορά στη διαχείριση των συνεπειών αυτής της κρίσης.
Για παράδειγμα, στην ενέργεια. Ακούσαμε χθες κάποιες δηλώσεις για την ενεργοποίηση κάποιων σχεδίων για πυρηνικά εργοστάσια στη γειτονική Βουλγαρία, τα οποία δεν είναι εύκολες υποθέσεις και δεν πρέπει όλες αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται αβίαστα και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.
-Για το δίλημμα «Δύση ή Ανατολή»
Ακούσαμε χθες στη Βουλή το γνωστό δίλημμα: είμαστε στη Δύση – είμαστε στην Ανατολή. Εγώ θα πω, σε ποια Δύση; Σε ποια Ανατολή; Εμείς είμαστε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ανήκει στους πολίτες της, στο λαό της, και αποτελεί ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
-Για τον αναθεωρητισμό
Το δόγμα του αναθεωρητισμού ισχύει και στην περίπτωση της Άγκυρας. Ξέρετε, υπάρχει μία συνάφεια στον αναθεωρητισμό Πούτιν-Ερντογάν στο βαθμό που και οι δύο μορφές αναθεωρητισμού ανάγονται σε ένα αναχρονιστικό, παλαιό, αυτοκρατορικό παρελθόν.