Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ελλάδα, 40 χρόνια Ευρωπαία: Εύα Καϊλή: “Οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα πρέπει να δημιουργηθεί και μια καινοτομία!”

Published

on

Γράφει η Βίκυ Χαριτάκη

 

Σαν σήμερα η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981 και κλείνει 40 χρόνια Ευρωπαία. Με αφορμή λοιπόν αυτό το ιστορικό γεγονός, το οποίο καθόρισε πολλές γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε μια Διαδικτυακή εκδήλωση  με στόχο τη συζήτηση για τη σημασία της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τομείς που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή, με τη συμμετοχή των πολιτών μέσα από ερωτήματα.

 

Εύα Καϊλή: ” Οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα πρέπει να δημιουργηθεί μια καινοτομία”

Οι Ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έδωσαν δυναμικά το παρόν, εκφράζοντας τις απόψεις και τις ιδέες τους στα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή, η οποία συμμετείχε σε συζήτηση σχετικά με την Ψηφιακή Μετάβαση, καθώς η Τεχνολογία αποτελεί τον τομέα της,  αναφέρθηκε στην μείζονος σημασίας συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ψηφιακή μετάβαση. Όπως είπε η ίδια, έχει προχωρήσει άμεσα το GDPR  αλλά και το GDPR+ που αφορά ουσιαστικά τα μη προσωπικά δεδομένα ώστε να γνωρίζουμε τι προστατεύεται και τι όχι. Επιπλέον, εν μέσω πανδημίας είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές και υπό το πρίσμα της πανδημίας αλλά και υπό το πρίσμα μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε και το Δικαίωμα στην Αποσύνδεση ενώ η κ. Καϊλή είχε προτείνει πριν από δύο χρόνια το δικαίωμα περισσότερων επιλογών ώστε εάν κάποιος αισθάνεται ανασφαλής να είναι συνδεδεμένος, να μπορεί να έχει το δικαίωμα και την δυνατότητα να να μην συνδέεται  καθώς αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν καν πρόσβαση στο διαδίκτυο ούτε και σε ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, όπως ανέφερε, σπουδαία δουλειά γίνεται και στην ανάπτυξη δικτύων όπως το 5G αλλά και στην ρύθμιση πλατφορμών και το Blockchain. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ έχει καταφέρει να άρει τα γεωγραφικά εμπόδια στο διαδίκτυο ενώ παράλληλα προάγει μια πιο εναρμονισμένη πολιτική.

Μια μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην ψηφιακή εποχή είναι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, όπου κάποιος για παράδειγμα κάνει χρήση μιας συσκευής στο ελάχιστο δυνατό βαθμό μη γνωρίζοντας τις άπειρες δυνατότητες ώστε να κάνει μεγαλύτερη χρήση αλλά και δεν μπορεί να ενημερωθεί  από  κάπου για αυτό.

Τέλος, όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια, οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα πρέπει να δημιουργηθεί μια καινοτομία. Για τον λόγο αυτό, έχουν δημιουργηθεί πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που στόχο έχουν την ψηφιακή μετάβαση. Ήδη από το καλοκαίρι υπάρχει δυνατότητα να αποκτήσει κανείς ψηφιακές δεξιότητες μέσω προγραμμάτων προγραμματισμού αλλά και μέσω  κοιτίδων γνωστά ως Innovation Hubs. Είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί τεχνολογική προσαρμογή καθώς όπως είδαμε εν μέσω πανδημίας οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν και αύξησαν το εισόδημα τους ήταν αυτές που τεχνολογικά ήταν ενεργές και ενημερωμένες.