ΔΙΕΘΝΗ
Εύα Καϊλή: “Ένας καλά ρυθμισμένος χρηματοπιστωτικός τομέας χρειάζεται επίσης μια καλά ρυθμισμένη οικονομία δεδομένων.”
Με την είσοδο της νέα χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει την Γαλλία στην ηγεσία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και θα προεδρεύει τους επόμενους έξι μήνες.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει στόχο να οριστικοποιήσει ορισμένες νομοθετικες εκκρεμοτητες όπως το DMA (Digital Market Act/ Νόμος για Ψηφιακές Αγορές), DSA (Digital Services Act/ Νόμος για Ψηφιακές Υπηρεσίες) και το AIAct (Νόμος για Artificial Intelligence).
Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή η οποία προεδρεύει της Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή έχει προ πολλού κάνει λόγο για την σημασία των παραπάνω νόμων και της τεχνητής νοημοσύνης αλλά για τις παγίδες που μπορεί να ελλοχεύουν ενώ υπογραμμίζει συνεχώς πως η τεχνολογική εξέλιξη και όχι ο εφησυχασμός είναι μειζονος σημασιας.
Ακόμα, έχει ταχθεί υπέρ καινοτόμων κανονισμών σχετικά με τις εφαρμογές τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT) (ο πιο κοινός τρόπος κατανεμημένου καθολικού είναι το blockchain) και αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).
Στο ίδιο πλαίσιο, πριν από μερικούς μήνες, η κ. Καϊλή σε συνέντευξή της μίλησε για νέες τεχνολογίες από την σκοπιά φυσικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, ανέφερε πως οι νέες προτάσεις που προώθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα δεδομένα καθώς και την τεχνητή νοημοσύνη επηρεάστηκαν από το τους Γενικούς Κανονισμούς για την Προστασία των Δεδομένων του 2016.
Μια από αυτές τις τεχνολογίες είναι MiCA (Markets in Crypto-Assets) η οποία και αποτελεί μέρος της στρατηγικής ψηφιακής χρηματοδότησης της ΕΕ. Η κ. Καϊλή επισήμανε πως η MiCA θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ και θα θέσει επίσης ισχυρότερα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών. Θεσπίζει επίσης κανόνες για την έκδοση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τις δημόσιες προσφορές και έχει ορισμένες ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τα σταθερά αγαθά.
Από την άλλη, η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού ( DLT) είναι ένα εργαλείο για την καταγραφή της κυριότητας – θα μπορούσε να αναφέρεται για παράδειγμα στην κυριότητα χρήματος ή περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ακίνητα. Σήμερα, όταν οι τράπεζες διενεργούν συναλλαγές, δηλαδή όταν μεταβιβάζεται η κυριότητα χρήματος ή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, χρησιμοποιούν κεντρικά συστήματα, τα οποία συχνά διαχειρίζονται οι κεντρικές τράπεζες. Οι τράπεζες καταγράφουν τις συναλλαγές τους σε τοπικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες επικαιροποιούνται μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο κεντρικό σύστημα.
Η Εύα Καϊλή υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με αυτό και σημειώνει πως η τεχνολογία αυτή στοχεύει να δοκιμάσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα που αναπτύσσουν DLT στις χρηματοπιστωτικές υποδομές της ΕΕ.
Μιλώντας για τις ψηφιακές αγορές (DMA) και τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) τόνισε πως για πρώτη φορά, μετά από αρκετές δεκαετίες, χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να ρυθμίσουμε το διαδίκτυο μαζί με την πρόσβαση σε δεδομένα και τα μέρη που χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα. Ένας καλά ρυθμισμένος, καθοδηγούμενος από τα δεδομένα χρηματοπιστωτικός τομέας χρειάζεται επίσης μια καλά ρυθμισμένη οικονομία δεδομένων. Τα δεδομένα είναι πλέον εμπόρευμα.
Επιπροσθέτως, δεν δίστασε να υποδείξει και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτές τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια αποτελεσματική νομοθεσία για τα δεδομένα κατανοώντας τη διαδικασία εξαγωγής της αξίας των δεδομένων για το δημόσιο καλό και ταυτόχρονα εξισορροπώντας την με την καινοτομία ενώ ανέφερε πως ο φάκελος της νομοθεσίας για τα δεδομένα θα φτάσει τον Ιανουάριο του 2022.
Κλείνοντας υπογράμμισε πως,όποιος κατέχει δεδομένα κατέχει τώρα μεγάλη δύναμη. Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων μπορεί να μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε τι είναι ένα νόμισμα, ποιος το ρυθμίζει και τι σημαίνει αν δεν ελέγχεται από την εθνική κυβέρνηση.