Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: “Για τους πολίτες που θυμούνται πως άλλαξε η Ελλάδα επι ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ είναι μια ομπρέλα προσωρινή”

Published

on

Η Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή, παραχώρησε συνέντευξη στην δημοσιογράφο Βίβιαν Μαργέλλου και το site ενημέρωσης “Vrilissia News”

Η Εύα Καϊλή μίλησε για την πολιτική της σταδιοδρομία σε Ελλάδα και Ευρώπη, το τεχνολογικό αύριο στην κοινωνία, το μέλλον της παράταξης με την οποία έφτασε να εκπροσωπεί επάξια την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έδωσε “απαντήσεις” σε καίρια ερωτήματα:

Αναλυτικά η Συνέντευξη της Εύας Καϊλή στο “Vrilissianews.gr”:

 

ΒΜ: Κάθε χρόνο στους 50 καλύτερους Ευρωβουλευτές, πρόσφατα και στους 20 που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή! Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

ΕΚ: Αυτή η διάκριση είναι μεγάλη τιμή για μένα και την ομάδα μου, καθώς δείχνει πως η δουλειά μας έχει αποτέλεσμα μετρήσιμο και βρίσκει αντίκρισμα! Η συνεργασία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων για μένα ήταν ανέκαθεν ζητούμενο , πόσο μάλλον στην ΕΕ όπου δεν μπορεί καμία παράταξη να πετύχει το οτιδήποτε χωρίς συνεργασίες που θα φέρουν πλειοψηφικό αποτέλεσμα. Οι δε συνέργειες που αναπτύσσονται έχουν σαφώς θετικό αντίκτυπο και για την Ελλάδα, καθώς μέσα από αυτές αποκτάμε την πολιτική στήριξη που είναι απαραίτητη για την προώθηση των εθνικών μας υποθέσεων. Φρόντισα εγκαίρως με πολλή δουλειά και προετοιμασία να χτίσω την αξιοπιστία που απαιτείται, κάθε φορά που αναζητούσαμε στήριξη στις προσπάθειες μας. Στόχος μου πάντα ήταν να πείσουμε πως η εκάστοτε πρόταση θα ήταν θετική και για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη με την κατάλληλη επιχειρηματολογία.

Αυτή η διάκριση ενισχύει την επιρροή που έχει η ομάδα μας, ενώ διευκολύνει όσα θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε και στο μέλλον ανοίγοντας ευκολότερα δρόμους επικοινωνίας με τους συναδέλφους μου και όχι μόνο.

ΒΜ: Είστε Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποια είναι η ατζέντα αυτή τη στιγμή;

ΕΚ: Αν κάτι είναι πλέον προτεραιότητα για μένα, είναι η ανάγκη να μπει νομοθετικό πλαίσιο στην ψηφιακή οικονομία, καθώς η κατάχρηση της δύναμης που έχουν αποκτήσει με την σάρωση των προσωπικών μας δεδομένων οι διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες, μπορεί να απειλήσει ακόμη και τα θεμέλια της δημοκρατίας μας. Ο δε πλούτος που αποσπάται από την ΕΕ προς φορολογικούς παραδείσους μέσω των ασαφών ψηφιακών συνόρων του διαδικτύου, οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των ανισοτήτων στην ΕΕ και αλλαγών των εργασιακών σχέσεων. Οφείλουμε να θέσουμε νέους κανόνες άμεσα με πρώτο βήμα την διασφάλιση επιλογών για κάθε πολίτη, μεταφράζοντας την νομοθεσία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τους όρους της ψηφιακής εποχής. Στις τεχνολογίες που εξετάζουμε είναι και εκείνες που συγκεντρώνουν βιομετρικά στοιχεία και χρησιμοποιούνται για αναγνώριση της ταυτότητας του πολίτη, αλλά και για προληπτικούς λόγους. Ορισμένες φορές αυτό εξυπηρετεί την πρόγνωση ασθενειών, την διάγνωση αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση τους, άλλες φορές χρησιμοποιούνται προληπτική αστυνόμευση που αγγίζει τα όρια της αντοχής της Δημοκρατίας μας όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, καθώς θολώνει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα αλλά και το τεκμήριο αθωότητας, που μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις και αποκλεισμούς. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες facial recognition, biometrics, deep fakes, και ο κίνδυνος για ραγδαία πολλαπλασιαστικές επικοινωνιακές επιθέσεις, οδηγούν στην ανάγκη να διερευνηθούν τα νέα όρια και κανόνες για ψηφιακή δικαιοσύνη. Ο κλάδος της βιοηθικής επίσης έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, αλλά και η ηθική στις τεχνολογίες των αυτόνομων συστημάτων και τις προκλήσεις της υπερ ευφυΐας, που μπορεί να μας οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά και ακατανόητα αποτελέσματα αν δεν μείνει ο τελικός έλεγχος σε ανθρώπινα χέρια. Παρακολουθούμε τις επιπτώσεις αλλά και τα οφέλη του 5g, τις δυνατότητες των υπερυπολογιστών και τις δυνατότητες ανάπτυξης της διπλωματίας της επιστήμης εκτός ΕΕ και πολλές ακόμη ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως το blockchain και τα nft’s.

Advertisement
MIC

 

ΒΜ: Διαφέρουν οι Έλληνες πολιτικοί από τους Ευρωπαίους των άλλων χωρών;

ΕΚ: Διαφέρουν στο βαθμό που οι χώρες μας και οι παρατάξεις αντιμετωπίζουν με διαφορετική δυναμική τις ίδιες προκλήσεις, εξαιτίας των διαφορετικών εθνικών στρατηγικών και των ιστορικών και γεωγραφικών δεδομένων, αλλά έχουμε κοινό στοιχείο την αναζήτηση σχηματισμού πλειοψηφίας για τα περισσότερα θέματα. Θα έλεγα ότι γενικότερα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν μεγαλύτερη κουλτούρα συνεργασιών πάντως, καθώς σε πολλά από τα κράτη μέλη οι κυβερνήσεις είναι πολυκομματικές. Για παράδειγμα στη Δανία και τη Φινλανδία τέσσερα κόμματα απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα ίδια συμβαίνουν και στο Βέλγιο την Ισπανία την Ιταλία κ.α. Η Ελλάδα πάντως, εκ των πραγμάτων αναζητά συμμαχίες στον Νότο της Ευρώπης, όταν αυτές πετυχαίνουν, έχουμε ισχυρότατες πιθανότητες να υπερβούμε κάθε άλλη συμμαχία που μπορεί να χτιστεί απέναντι μας.

ΒΜ: Ποιο θα θέλατε να είναι το επόμενο βήμα σας;

ΕΚ: Προς το παρόν έχω επικεντρωθεί στην δουλειά μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν, κάποια από τα οποία σας προανέφερα. Όσον αφορά το μέλλον, όλα τα ενδεχόμενα είναι σαφώς ανοικτά, αλλά όσο βρίσκομαι σε αυτή την θέση για την οποία οι συμπολίτες μας με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, προκειμένου να τους εκπροσωπήσω στην Ευρώπη, θα συνεχίσω να φροντίζω να τιμώ την εμπιστοσύνη τους με σκληρή δουλειά και προσήλωση στα καθήκοντα μου.

Αυτό που έχω ως στόχο λοιπόν, είναι να συνεχίσω να εργάζομαι αποτελεσματικά, όπως έκανα πάντα,  για το κοινό καλό, και την προώθηση των πανευρωπαϊκών αξιών, της ευημερίας, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης, προωθώντας παράλληλα τα συμφέροντα της Ελλάδας και στηρίζοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης. Εν ευθέτω χρόνο το επόμενο βήμα θα προκύψει ως φυσική συνέχεια, της μέχρι σήμερα πορείας μου και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν, αλλά κυρίως με την σωστή ανάγνωση των προσδοκιών που ίσως θα έχουν οι πολίτες που με εμπιστεύτηκαν ως τώρα.

ΒΜ: Έχει ανοίξει ένας διάλογος για το αν το ΚΙΝΑΛ πρέπει να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η γνώμη σας;

Advertisement

ΕΚ: Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική μας παράταξη, ως οφείλει, πέρα από ονόματα & ταμπέλες, προχωράει στην νέα εποχή, στις νέες συνθήκες, αφουγκραζόμενη και προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις του χώρου που την θέλουν να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, εκφράζοντας τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Για τους πολίτες που θυμούνται πως άλλαξε η Ελλάδα επι ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ είναι μια ομπρέλα προσωρινή θέλω να πιστεύω, μέχρι να ενοποιηθεί και πάλι ο χώρος και να αποσαφηνίσει την ταυτότητα του στην νέα ψηφιακή εποχή. Εκεί θα φανεί με ποιούς προχωράμε και ποιοι θα μείνουν πίσω.

ΒΜ: Τι σας λένε οι συνάδελφοί σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ελληνική διαχείριση της πανδημίας;

ΕΚ: Σε γενικές γραμμές οι αναφορές των Ευρωπαίων πολιτικών για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας είναι θετικές. Παρόλο που ανοίξαμε τα σύνορά μας για τον τουρισμό πλέον, οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων από COVID παραμένουν αρκετά πιο χαμηλοί σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χώρες με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Τσεχία είχαν τριπλάσιους αριθμούς. Ταυτόχρονα  πολύ θετικά σχόλια ακούγονται και για την εμβολιαστική διαδικασία που ακολουθεί η χώρα μας. Βέλγιο και Γερμανία για παράδειγμα κινούνται με σημαντικές καθυστερήσεις ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού κάτι που η Ελλάδα έχει αποφύγει. επειδή όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, η διαχείριση της κρίσης χωρίς σοβαρές πολιτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να ναρκοθετήσει αυτή την πορεία, και να βρούμε μπροστά μας αυτές τις ανεπάρκειες, όταν στο στοίχημα της ανάκαμψης ξανασυναντήσουμε τα ίδια εμπόδια της γραφειοκρατίας, της χρονοβόρας διαδικασίας απόδοσης δικαιοσύνης, της διαρκώς μεταβαλλόμενης φορολογικής πολιτικής της χώρας και πολλά ακόμη άλυτα δομικά ζητήματα, με κύριο την ανάγκη προσδιορισμού του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και της νέας εθνικής στρατηγικής στην ψηφιακή εποχή.

 

ΒΜ: Ποια θεωρείτε την σημαντικότερη στιγμή της πολιτικής σας ζωής;

ΕΚ: Κάθε φορά που οι συμπολίτες μου με εμπιστεύονταν υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και χωρίς να έχω τις ίδιες δυνατότητες πολιτικής επικοινωνίας που είχαν πάντα οι πιο έμπειροι συνάδελφοι μου. Μεγάλη τιμή, ευθύνη και χαρά. Και αν κάτι διαφοροποιεί έναν πολιτικό από τους υπόλοιπους, δεν είναι μόνο η πορεία του, είναι και τα όχι που τόλμησε να πει.

ΒΜ: 9η Μάϊου – Ημέρα της Ευρώπης – 40 χρόνια ΕΕ Ελλάδα

ΕΚ: Με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης και το γεγονός ότι το 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η συνολική διαπίστωση είναι ότι το ισοζύγιο για την χώρα μας αλλά και όλες τις χώρες κράτη – μέλη είναι σίγουρα θετικό και μάλιστα στην ΕΕ των 27, μετά το Βrexit και εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, η ανάγκη που αναδεικνύεται για περισσότερη ΕΕ σε περισσότερους τομείς ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές, είναι ιστορική ευκαιρία για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Η ΕΕ μας έχει προσφέρει ειρήνη, ασφάλεια, δημοκρατία, ελευθερίες αλλά και δικαιώματα που σπάνια συναντώνται ακόμη και σήμερα σε άλλες χώρες. Με την Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης να έχει ξεκινήσει με την ενεργή και ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, η περαιτέρω ανάπτυξη, η πρόοδος και η ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Και αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα και τρανή απόδειξη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης που απολαμβάνουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες, σε μια εποχή αμφισβητήσεων, προβληματισμών μετά τις προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε λόγω και της πανδημίας.

Advertisement

Η ΕΕ είναι η σταθερή συνιστώσα  σε ένα ευμετάβλητο, ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον, και είμαστε τυχεροί που ανήκουμε σε αυτήν, ενώ όλοι θα συμφωνήσουν πως παραμένει η ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε, αξιοζήλευτη διεθνώς.