Εύα Καϊλή: Η συνέντευξη της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον ΑLPHA 96,5 (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η νεοεκλεγείσα Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στον Άγγελο Γαβρή και τη Λυδία Κοκκινά

Στην εκπομπή “ALPHA ΠΡΩΙΝΟ” , τον ALPHA 96,5 FM, και τους δημοσιογράφους Γαβρή Άγγελο και την Λυδία Κοκκινά παραχώρησε συνέντευξη η Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Εύα Καϊλή.

Για την εκλογή της

“Πάντα έχω το νου μου να δώ τι μπορώ να κάνω για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Να αναδείξω θέματα που αφορούν τους πολίτες, την ακρίβεια, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας , η ενεργειακή επάρκεια,  η ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, θα είναι μερικές μόνο από τις προτεραιότητές μου. Είναι τιμητικό και απρόβλεπτο να ψηφίζεται κανείς από τους συναδέλφους του, τώρα αρχίζει η δουλειά.”

Για την διασύνδεση της Ε.Ε με την κοινωνία 

To 70% των νομοθετικών έργων περνούν από τα χέρια μας στην Ευρωβουλή. Δεν θα είναι εύκολο να αλλάξουμε την εντύπωση της “φούσκας των Βρυξελλών” ωστόσο θα το τολμήσουμε γιατί μπορούμε. Πρέπει να κοινωνήσουμε την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Ε.Ε με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άμεση αντίδραση στην πανδημική κρίση. Όλα αυτά, τα έργα, έγιναν γιατί διαπραγματευτήκαμε ως Ευρώπη. Η Ελλάδα καταθέτει 5 δις στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό  για να λάβει τα 5πλάσια, περί τα 25 δισ δίνονται στην χώρα μας για ΕΣΠΑ”

Για την ψηφιακή μετάβαση 

H Eλλάδα έχει εξαιρετικούς επιστήμονες. Η καινοτομία δίνει την δυνατότητα σε κλάδους να κάνουν το κάτι διαφορετικό και οι ευκαιρίες είναι εκεί, περιμένουν. Έχουν γίνει πολλά βήματα σε θετική κατεύθυνση και αυτό οφείλουμε να το πιστώσουμε στον κ.Πιερρακάκη, ωστόσο για να εισέλθουμε στην ψηφιακή οικονομία, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Έχει γίνει μια αρχή, η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να καινοτομήσει.”

Για τα RAFALE και την σημασία της έλευσης των οπλικών συστημάτων

Eίναι εξαιρετικά σημαντικό για την χώρα μας να έχει στο οπλοστάσιό της τα RAFALE, είχα και προσωπικά προτείνει να παραλάβουμε και τα Mirage προ διετίας. Είναι μια σπουδαία εθνική επιτυχία, μέσα σε 2 μόλις χρόνια οι συμμαχίες που έχει χτίσει η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές.

Σχετικά με τον βιασμό της 24χρονης και την αύξηση της ενδoοικογενειακής βίας

Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά στην ουσία τους. Έσπασε το τείχος της σιωπής. Υπάρχουν χιλιάδες περιστατικά τριγύρω μας που δεν έχουν καταγγελθεί. Χρειάζεται να οχυρώσουμε νομοθετικά και θεσμικά την κοινωνία και τα θύματα από τέτοια φαινόμενα. Μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης πρέπει να ξεκινήσουν για υπάρξει κινητικότητα στην κοινωνία. Πρέπει να κατατεθεί ένα σχέδιο δράσης. Έχω στα “σκαριά” πρωτοβουλίες που μπορούν να βοηθήσουν στην επί της ουσίας αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Για παράδειγμα: Γρήγορες δίκες. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν 3 μέρες για να γίνει μια ιατροδικαστική εξέταση μιας κοπέλας που καταγγέλλει κάτι τόσο σημαντικό. Είμαστε 9 γυναίκες στο νέο προεδρείο της Ευρωβουλής, είμαι σίγουρη πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.”

 

 

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη της Εύας Καϊλή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ