Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάκελος “Ιδιωτικοποιήσεις”: Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και η πάγια πολιτική της Δεξιάς.

Published

on

Σε συνέχεια των ρεπορτάζ του “Τhe Socialist” περι “κοινής συνισταμένης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ” θα “βγάζουμε στη φόρα” όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως η Δεξιά με την …”Καραμανλική 1η φορά Αριστερά” δεν διαφέρουν και τόσο πολύ…

Συνέχεια έχουν οι λεγόμενες “Ιδιωτικοποιήσεις”: Θυμόμαστε όλοι πως ένα απο τα “λάβαρα” της προεκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις και το “ξεπούλημα της Ελληνικής περιουσίας”. Ακολουθούν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία:

“Παππάς: Της Cosco και της Fraport μην τις λέτε ιδιωτικοποιήσεις, είναι συνεργασία του ελληνικού κράτους με ένα άλλο κράτος.”

  • Στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκαν συνολικά 27 ιδιωτικοποιήσεις, ανάμεσά τους ορισμένες εμβληματικές και μεγάλης αξίας συναλλαγές, όπως η πώληση των εταιρειών λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, του ΔΕΣΦΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ύστερα από αρκετές περιπέτειες, εξάλλου, έχει φθάσει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ στο τελικό στάδιό της και η πιο σημαντική ιδιωτικοποίηση, αυτή του Ελληνικού,  για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει και την πιο σκληρή δήλωση αποκήρυξης, όταν ακόμη διεκδικούσε την εξουσία: «Αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις σαν το Ελληνικό, καλύτερα ψηφίστε Σαμαρά».
  • Όλοι οι προκάτοχοι του Αλέξη Τσίπρα (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς), που επί των ημερών τους και στη βάση συμφωνιών με τους Ευρωπαίους δανειστές ιδρύθηκε και λειτούργησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, κατάφεραν να ολοκληρώσουν συνολικά μόλις 14 ιδιωτικοποιήσεις, οι περισσότερες μικρής αξίας, συμβολισμού και αναπτυξιακού αντικρίσματος. Θα έλεγε κανείς ότι ηττήθηκαν στο γήπεδό τους από ένα… αουτσάιντερ.

Η κυβέρνηση προώθησε με επιτυχία ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που δεν της ανήκε, επειδή αυτό επιβλήθηκε από τους ξένους δανειστές με δραματικό τρόπο, με αποκορύφωμα τη 15ωρη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού 2015, όπου ο Β. Σόιμπλε επέμενε να μεταφερθεί σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο η δημόσια περιουσία, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το γνωστό Υπερταμείο) έμεινε σε ελληνικό έδαφος.

Αυτή η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις, όμως, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, παρότι απέχει… έτη φωτός από τις αρχικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι επαρκής για ενισχυθεί ουσιωδώς το επενδυτικό ενδιαφέρον και να δρέψει η οικονομία τους αναπτυξιακούς καρπούς από την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας στη σφαίρα της δημόσιας περιουσίας.

Η ΝΔ έκανε σχέδια ιδιωτικοποιήσεων πριν αναλάβει καν την εξουσία. Το 2018…

Ήδη στον τρίτο όροφο της Πειραιώς επεξεργάζονται τα οικονομικά στοιχεία δημοσίων οργανισμών, ώστε να είναι σε θέση να εκπονήσουν συγκεκριμένο πλάνο για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν είναι, κυρίως, τα χρέη των οργανισμών αυτών προς ιδιώτες αλλά και ο δανεισμός τους. «Είναι απαραίτητο να απαλλαγούν οι οργανισμοί αυτοί από τα χρέη τους και στη συνέχεια να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη τους. Πάνω σε αυτό το σχέδιο μπορούμε στη συνέχεια, να καλέσουμε επενδυτές να βάλουν τα χρήματα τους», όπως εξηγούν στη ΝΔ.

Εκτός της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στον κατάλογο που καταρτίζεται, περιλαμβάνονται τα ναυπηγεία και ο τομέας της ενέργειας. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι σαφώς η ΔΕΗ. Πέρα από τον εξορθολογισμό λειτουργίας και την εξυγίανση της εταιρείας, ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην ανάγκη μείωσης των τιμολογίων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Η έννοια των μεταρρυθμίσεων έχει πολλές φορές αρνητική φόρτιση ως προς το περιεχόμενο τους και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στο να εξηγήσει, πως αν γίνουν με σωστό τρόπο και σχέδιο μόνο οφέλη μπορούν να φέρουν τόσο για τους καταναλωτές όσο και τους εργαζόμενους των δημόσιων οργανισμών.
Κ.Μητσοτάκης: “όταν μπήκε ιδιώτης επενδυτής στον ΟΤΕ δεν έγιναν απολύσεις. Υπήρχαν πράγματι προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όμως με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Αλλά ο ΟΤΕ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΤΕ πριν από 10 χρόνια. Είναι μια καινοτόμος επιχείρηση, η οποία επενδύει στις υποδομές. Κατά συνέπεια είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή συνδυάζεται αυτόματα με απολύσεις».

Κομβικό ρόλο στα σχέδια της Πειραιώς για τους οργανισμούς κοινής ωφελείας θα έχει η εποπτική αρχή που θα δημιουργηθεί με διττό ρόλο. Πρώτον, τον έλεγχο λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών και δεύτερον, τη ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής με στόχο τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει στενή οικονομική εκμετάλλευση των κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια.

 

 

Advertisement