Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Φορολογικές ελαφρύνσεις” εξήγγειλε ο Μητσοτάκης – “Στάχτη στα μάτια” μπροστά στο ν/σ “έκτρωμα” για τα εργασιακα!

Δημοσιεύτηκε

στις

Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού:

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο.

Παράλληλα, αποτελούν μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεύτερον. Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.

Διαφήμιση

Τρίτον. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

Τέταρτον. Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

Πέμπτον, επεκτείνεται -μπορούμε πια να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικων Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Νομοσχέδιο Για Τα “Εργασιακά”: Αυτά Προβλέπει Το Σχέδιο Νόμου Που Θα Ρίξει Την Κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Έχουμε ασχοληθεί ενδελεχώς με ένα ζήτημα που τα ΜΜΕ γνωστής “Λίστας” δίνουν την δική τους “οπτική γωνία” και μιλούν για “μεταρρύθμιση”. Πρόκειται βεβαίως για μια μεταρρύθμιση τύπου “Πινοσέτ” στην Χιλή του Σμιθ και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού!

Ως “casus belli” έχουν χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο -γκιλοτίνα για τα εργασιακά που φέρνει προς ψήφιση η ΝΔ και ο Υπουργός, Χατζηδάκης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση. Και δεν έχουν άδικο. Φαίνεται πως αυτό το Νομοσχέδιο, ακόμα και η απόπειρα να έρθει στη Βουλή των Ελλήνων, θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο πολιτικό πεδίο αφού δεν θα προκαλέσει έκπληξη η νέα μεγάλη “πτώση” – κόντρα σε κάθε πείσμα δημοσκόπων- της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ενδεχομένως να σημάνει και το “τέλος” μιας κυβέρνησης της Δεξιάς στην Ελλάδα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το σχέδιο νόμου προβλέπει: 

  • Ευέλικτα ωράρια με πενιχρά ωρομίσθια
  • Κατάργηση του 8ωρου και της 5ημερης εργασίας
  • Μη πληρωτέες υπερωρίες και εντατικοποίηση της εργασίας και τα ΣαββατοΚύριακα
  • Ηλεκτρονικό “Φακέλωμα” με νέου τύπου “ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας”
  • Νέο Μοντέλο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατάργηση του Β’Βαθμού διαιτησίας στον ΟΜΕΔ και αναγνώριση ΜΟΝΟ των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο
  • Αλλαγή του Συνδικαλιστικού Νόμου του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε ισχύ από το 1982 προστατεύοντας τα δικαιώματα εκπροσώπησης των εργαζομένων και διαφυλάσσοντας τα εργατικά δικαιώματα όλων
  • Απαγορεύονται οι καταλήψεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις – ποινικοποιείται η συμμετοχή εργαζομένων μάλιστα σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες.
  • Εισάγεται η 10ωρη εργασία ενώ εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για εργασία ΚΑΙ τις Κυριακές!