Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Γιατί χειροκροτάτε τον Μητσοτάκη στο ΑΧΕΠΑ;”-Το σχέδιο της κυβέρνησης για “μερική ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ” και οι 20.000 απολύσεις της ΝΔ στην Υγεία.

Published

on

Aπορίας άξιο το χειροκρότημα- λίγων ευτυχώς – νοσηλευτών κατά την διάρκεια επίσκεψης του Κ.Μητσοτάκη στο ΑΧΕΠΑ.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεπής στην ιδεολογία της ιδιωτικοποίησης οποιασδήποτε κρατικής κοινωνικής παροχής βρίσκει ακόμη και σήμερα τα παραθυράκια εκείνα που ενισχύουν την ιδιωτική υγεία και τους διαφόρους, δικούς της πάντα, κλινικάρχες.

  • Έφτασε στο σημείο μάλιστα να περάσει ΠΝΠ με την οποία ο ΕΟΠΥΥ δίνει διπλάσια αποζημίωση στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Τους δίνουν €1600 ευρώ ημερησίως από €800 που ήταν μέχρι τώρα.
  • Δεν δίνει μάσκες, γάντια και ειδικές στολές προστασίας στους νοσοκομειακούς ιατρούς. Οι διαμαρτυρίες και καταγγελίες είναι καθημερινές.
  • Προστατεύει τα ιδιωτικά νοσοκομεία διευκολύνοντάς τα να αρνούνται πιθανά κρούσματα κορονοϊού που διοχετεύονται όλα στα δημόσια, τα οποία μη έχοντας την αναγκαία υποδομή σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Και ακόμα δεν είμαστε στο peak της πανδημίας στη χώρα μας.
  • Πολλά από τα εκατομμύρια ευρώ που μπορεί να διαθέσει, τα διοχετεύει εντέχνως στον ιδιωτικό τομέα, στηρίζοντάς τον να βγει από την κρίση αλώβητος.

Σε αντίθεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας που επιθυμεί να εξέλθει από αυτή τη λαίλαπα κατεστραμμένο.

Ακόμα και σε αυτή την πρωτόγνωρα δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σκέπτεται τους ελάχιστους και όχι τους πολίτες.

Το σχέδιο της ΝΔ για “Συμπόρευση Ε.Σ.Υ και Ιδιωτών” – δηλαδή το ΕΣΥ “έβγαλε τα κάστανα απο τη φωτιά” αλλά να μην “στεναχωρήσουμε” τους φίλους μας στις ιδιωτικές κλινικές!

Αναλύοντας το πρόγραμμα του κόμματός του για την Υγεία υπογράμμισε ότι βασίζεται στην πρόληψη την οποία χαρακτήρισε «προϋπόθεση της ουσιαστικής αλλαγής νοοτροπίας του συστήματος Υγείας». Σημείωσε ότι μόνο το 1,3% ξοδεύεται για πολιτικές πρόληψης ενώ για νοσηλεία ξοδεύουμε το 40%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 31%. Και αυτό όταν η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία. «Θέλουμε να μειώσουμε κατά 30% τους καπνιστές και τα παχύσαρκα παιδιά σε μία δεκαετία», είπε. Στόχος επίσης είναι η μείωση κατά 25% των περιστατικών καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και την διατροφή εντός της δεκαετίας. Επίσης 33% αύξηση του ποσοστού εντοπισμού ανθρώπων που έχουν αρτηριακή πίεση αλλά σήμερα δεν το γνωρίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδαίτερη αναφορά στην αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ μίλησε εκτεταμένα για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

«Πρέπει να μειωθούν κατά 35% για να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε προγραμματίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δομών σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα ιδρύματα όπως το Ωνάσης και το Νιάρχος. Δεσμεύομαι για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με 2.000 προσλήψεις. Είμαι φειδωλός γενικά αλλά σε αυτό δεσμεύομαι γιατί τις είχα εξαγγείλει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεσμεύομαι επίσης ότι κανένα νησί δεν θα μείνει χωρίς γιατρό».

Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είπε ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιώτες γιατρούς, ενώ θα προσφερθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις φαρμακείων. Επίσης χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε ο κάθε Έλληνας να έχει το προσωπικό ηλεκτρονικό του  ιστορικό με δεδομένα απόλυτα προστατευμένα.

Να θυμίσουμε εδώ: Όταν ο Μητσοτάκης σαν υπουργός και η ΝΔ σαν κυβέρνηση το 2010-2015 απέλυσε περίπου 20.000 γιατρούς και επαγγελματιες υγείας ήταν φυσιολογικό.

THE SOCIALIST NEWSROOM

Advertisement