Κορωνοϊός: Κατάσταση ασφυξίας στα νοσοκομεία της Αττικής – Γεμάτες οι ΜΕΘ – Στέλνουν ασθενείς στο σπίτι!

Κατάσταση ασφυξίας επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο νοσοκομείο «Αττικό» όπου ασθενείς μεταφέρονται από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρουν οξυγόνο.

«Δεν έχουμε κανένα κρεβάτι ΜΕΘ στη “Σωτηρία”, υπάρχουν ελεύθερες μόνο 20 κενές απλές κλίνες στις κλινικές COVID-19», ανέφερε η γιατρός, ενώ συμπλήρωσε πως για να υπάρχουν ελεύθερες αυτές οι 20 κλίνες, οι γιατροί επισπεύδουν τις νοσηλείες.

Πρόσθεσε, δε, πως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείο αναγκάζεται να δίνει 4-5 εξιτήρια την ημέρα, γιατί υπάρχει τεράστια πίεση στις εισαγωγές.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις που οι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά σταθεροί και έχουν τις προϋποθέσεις να πάνε σπίτι: «τους δίνουμε οξυγόνο για το σπίτι, υποστήριξη με οξυγονοθεραπεία» εξηγεί, ενώ τονίζει πως σε διαφορετική περίπτωση αυτό δεν θα συνέβαινε, αλλά θα παρατεινόταν η νοσηλεία τους για 2-3 ημέρες και θα λάμβαναν το οξυγόνο στο νοσοκομείο, όμως τώρα: «παίρνουν συμπυκνωτή στο σπίτι και κάνουν οξυγονοθεραπεία για μία εβδομάδα περίπου, ή όσο χρειάζεται», καθώς: «δεχόμαστε τεράστια πίεση για να νοσηλεύσουμε ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη για νοσηλεία».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκου, το μεγαλύτερο πρόβλημα με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ (σε ότι Οαφορά τον αριθμό τους και τις ημέρες αναμονής για την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ) το έχουν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ κορονοϊού. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Νίκαιας όπου έχει 11 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία που διαθέτουν δικές τους ΜΕΘ όταν αδειάζει κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ δεν το δίνουν στο ΕΚΑΒ και εξυπηρετούν κυρίως δικούς τους νοσηλευόμενους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Προχθες μάλιστα είχαμε και τον πρώτο διασωληνωμένο ασθενής εκτός ΜΕΘ στο ΚΑΤ παρά το γεγονός ότι το εν λόγω νοσοκομείο διαθέτει 51 κλίνες ΜΕΘ. Η εισαγωγή του στη ΜΕΘ οφείλεται στο θάνατο ενός ασθενή από τους νοσηλευόμενους σε κρεβάτι ΜΕΘ. «Ο θάνατος σου η ζωή μου» σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.

Μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ κενές σε δύο νοσοκομεία

Σταθερά υψηλός καταγράφεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ και στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Σήμερα βρίσκονται 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ενώ παραμένουν επίσης και πολλές οι ημέρες αναμονής στη λίστα για την εξεύρεση κλίνης σε ΜΕΘ.

Η επιλογή ασθενών γίνεται με ηλικιακά κριτήρια επιμένει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν αρκετοί θάνατοι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, υπενθυμίζοντας ότι στην αρχή της εβδομάδας πέθανε 37χρονος διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο «Γεννηματάς».

Συνολικά δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι παραμένουν και σήμερα εκτός ΜΕΘ. Ενδεικτικά ο κ. Γιαννάκος αναφέρει 11 στο ΓΚ της Νίκαιας, 4 στο «Τζάνειο», 4 στο «Θριάσιο», 4 στο «Ελπίς», 2 στο Παμμακάριστος, 5 στο Γεννηματάς και πολλοί άλλοι σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία.

Κενές κλίνες ΜΕΘ αυτή τη στιγμή καταγράφονται μόνο 5 στο «Αττικό» και 3 στον Ερυθρό Σταυρό». Σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ