Λευτέρης Χρυσοφάκης:  Η κοινωνία δεν αντέχει νέο lockdown!

*O Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι μέλος του Τομέα Ναυτιλίας και πολιτευτής με το Κίνημα Αλλαγής στον Πειραιά

Με την επαναλειτουργία της εστίασης τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα μετά από 7 μήνες, είχαμε και επίσημα την μετάβαση από την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική των προηγούμενων μηνών σε μια κατάσταση, όπου η ατομική υπευθυνότητα και η κοινή λογική θα θέσουν τις βάσεις για τα δεδομένα των επόμενων μηνών.

Ως Κίνημα Αλλαγής, δεν κρυφτήκαμε πίσω από ισαποστακίστικες προτάσεις και ψευδεπίγραφα διλλήματα του παρελθόντος με καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Αντ’ αυτού καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, αιτιολογημένες και προπαντός προτάσεις που ανταποκρίνονται τόσο στην ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και στην αντιμετώπιση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, «αρρωστιών» που δυστυχώς η χώρα μας υποφέρει αρκετά χρόνια!  

Παράλληλα, θέλω να πιστεύω, ότι από αρχής γενομένης της πανδημίας, όλοι μας συμφωνήσαμε, ότι, απόλυτη προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή, και ότι όλα τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα είχαν ως απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της.

Όμως, δυστυχώς για ακόμη μια φορά, στη χώρα μας δεν πρυτάνευσε η λογική και γίναμε μάρτυρες μιας κυβερνητικής στρατηγικής που αφενός απέτυχε εκ του αποτελέσματος, και αφετέρου κατάφερε να «σπείρει» διχόνοια και να επιβάλλει εκ νέου νέα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα πιο αυστηρά μάλιστα σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Είναι αλήθεια, ότι η κοινωνία μας δεν αντέχει άλλο lockdown για πολλούς λόγους. Οι πιο σημαντικοί ανάγονται στις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που ήδη παρατηρούνται και φυσικά στη διατήρηση της οικονομίας. Ή μάλλον καλύτερα στην επιβίωση της οικονομικής δραστηριότητας για την χώρα μας.

Με ορίζοντα το να μην γυρίσουμε πίσω, και έχοντας στο μυαλό μας ότι ομολογουμένως  υπάρχει μια τεράστια κόπωση τη κοινωνίας, θεωρώ σώφρον να πάμε σε ένα μοντέλο ανοίγματος με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι δημοσκοπήσεις. 

Από την άλλη, είναι πασιφανές, ότι η Κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα» της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μας πείσει ότι όλα τα έκανε σωστά και ότι πλέον το «μπαλάκι» της ατομικής ευθύνης βρίσκεται εκ νέου στο δημόσιο διάλογο.

Θα ήταν άδικο να θέτουμε την ατομική ευθύνη των πολιτών, ως μοναδικό κριτήριο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονονοϊού, ειδικά όταν ως Κυβέρνηση,  η αντιμετώπιση των επιδημιολογικών φαινομένων του κορονοϊού, χαρακτηρίστηκε το λιγότερο από τους πολίτες ως ευθυνόφοβη, διστακτική και φυσικά ανεπαρκής!

 

Καλώς λοιπόν να επανέλθουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην κανονικότητα, όμως όχι επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη του παρελθόντος. 

 

Δεν γίνεται να ανοίγουμε τα σχολεία με τον ίδιο τρόπο, με αίθουσες καταφύγια και δίχως τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Καλώς μπήκαν τα self-test αλλά, εμείς ως Κίνημα Αλλαγής προτείνουμε το ένα από τα δύο που γίνονται κάθε εβδομάδα να γίνονται με τον συντονισμό του ΕΟΔΥ για να μπορούν να υπάρχουν πιο αξιόπιστα δεδομένα στη λήψη αποφάσεων.

 

Από την άλλη, δεν γίνεται να μιλάμε για επιστροφή στη κανονικότητα και ενώ περιμέναμε 300 λεωφορεία τον Αύγουστο, έχουμε μόνο 40 και αυτά που ήρθαν δεν έχουν καν παράθυρα!

 

Εργατική Πρωτομαγιά χθες και για ακόμη μια φορά η Νέα Δημοκρατία ονειρεύεται εκδούλευση και όχι εργασία! Θα πρέπει να μας προβληματίσει αρνητικά το επικείμενο νομοσχέδιο στα εργασιακά, καθώς εκτός από το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μέθοδοι να ελέγχουμε την τηλεργασία, ειδικά στους μαζικούς εργασιακούς χώρους, για να μπορούμε να περιορίσουμε τη διασπορά των κρουσμάτων και εκεί, η Κυβέρνηση επαναφέρει από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας όλες εκείνες τις μεθόδους για τις οποίες χιλιάδες πολίτες έχουν δώσει αγώνες αίματος και όχι μόνο!

 

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πρέπει να δούμε τι γίνεται στη πραγματική οικονομία, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει το εύρος των εμπροσθοβαρών μέτρων που είναι αναγκαία για τη στήριξη της.

  1. Είναι πολύ υψηλό το όριο του 30% για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ως ρήτρα πτώσης τζίρου, συγκρίνοντας το 2020 με το 2019. Πρέπει να μειωθεί.
  2. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών με ρήτρα απασχόλησης για να μην έχουμε μαζικές απολύσεις,
  3. Και για να αποφύγουμε χρεωκοπίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών η δική μας πρόταση είναι να περάσουμε άμεσα σε ένα μοντέλο ρύθμισης των οφειλών με 120 δόσεις, και με πρόβλεψη για κούρεμα 30% μόνο σε όσους δανειολήπτες είναι συνεπείς.

 

Ήρθε η στιγμή να ακούσετε την κοινωνία και όσα εδώ και μήνες σας «φωνάζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ