Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ.Όθωνας: Αυτή τη στιγμή το πιο επείγον ζήτημα είναι η έλλειψη test για τον κορονοϊό

Published

on

Αυτή την στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην αντιμετώπιση της επιδημίας είναι η έλλειψη τεστ. Ένα ζήτημα γενικότερο το έχουν όλες οι χώρες στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Βλέπουμε ότι  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαναλαμβάνει συνεχώς και μονότονα ότι η εξέταση όσων γίνεται περισσότερων ανθρώπων και έγκαιρα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες τεστ είτε δεν γίνονται είτε γίνονται σε πολύ περιορισμένη κλίμακα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επομένως, επειδή δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό μόνοι μας, ένα σημαντικό μέρος από  πόρους που απελευθερώνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, να κατευθυνθεί με κεντρική προμήθεια τεστ και την αναλογική στη συνέχεια διάθεση τους στα κράτη-μέλη. Και βέβαια στη χώρα μας άμεσα πρέπει να αυξηθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό. Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα – και με επίταξη αν χρειασθεί) – με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Σωστή αλλά με σημαντική καθυστέρηση η απόφαση για την Εκκλησία

Ήταν μία επιβεβλημένη απόφαση, σωστά πάρθηκε έστω και με σημαντική καθυστέρηση. Έχουμε ζητήσει  τη λήψη αυτού του μέτρου εδώ και δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες με δημόσια παρέμβαση της Προέδρου Φώφης Γεννηματά. Το επαναλάβαμε σε όλες τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις που διατυπώσαμε προς την Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες και το επισήμανε η Φώφη Γεννηματά στον Πρωθυπουργό στη χθεσινή τους επικοινωνία. Επισημαίνοντας ότι αν η αναμενόμενη τότε απόφαση της Ιεράς Συνόδου δεν δίνει καθαρή και οριστική λύση στο θέμα, η πολιτεία πρέπει να παρέμβει αποτελεσματικά και αυτό να αφορά όλα τα δόγματα. Σωστή απόφαση λοιπόν αλλά με σημαντική καθυστέρηση.

Οι πόροι που θα απελευθερωθούν με βάση τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις, πρέπει να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία

Η Ευρώπη φαίνεται αυτή τη φορά να κινείται στην σωστή κατεύθυνση και σχετικά γρήγορα. Ελπίζω αυτό να το επιβεβαιώσει με τις οριστικές αποφάσεις της συνόδου κορυφής σε λίγες μέρες. Η χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου σταθερότητας είναι επιβεβλημένη και στο πλαίσιο αυτό κανείς δεν φαντάζομαι σήμερα να συζητά σοβαρά για πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% για την Ελλάδα. Είναι πια στα όρια της φαιδρότητας. Θέλω όμως εδώ να κάνω μία – δύο επισημάνσεις. Η πρώτη είναι ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της ενίσχυσης των οικονομιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν μία ακόμα από τις χώρες που έχουν το γενικό πρόβλημα των παρενεργειών της επιδημίας στις οικονομίες τους. H Ελλάδα είναι  μετά από 10 χρόνια κρίσης, είναι στην οικονομία της – κατά αναλογία  των περιστατικών του κορωνοϊού –  σαν ένας υπερήλικας με χρόνια πάθηση σε σχέση με ένα νεαρό άτομο. Το δεύτερο είναι ότι οι πόροι που θα απελευθερωθούν με βάση τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις πρέπει να έχουν άμεση εξειδίκευση και εφαρμογή. Σωστά, λειτουργικά χωρίς γραφειοκρατία για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Όχι καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για επιχειρήσεις και εργαζομένους που ήδη έχουν πληγεί και αγωνιούν.