Παρέμβαση Χρηστίδη για SMS σε ανεμβολίαστους: “Τίθεται ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων”

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Ο Παύλος Χρηστίδης, υποψήφιος για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, “ποντάρει” σε μια “ατζέντα” σύγχρονη και νεανική. Πατώντας το “RESTART” στην πολιτική σκηνή της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, μιλά για ζητήματα που δεν “έβρισκαν χώρο” στην πολιτική , όπως αυτό της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από μια κατά-τά άλλα- “ψηφιακή διακυβέρνηση” της χώρας από τη ΝΔ

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Χρηστίδης τονίζει πως το Υπουργείο Υγείας έχει υπεύθυνη υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων και δεν θα έπρεπε επ ουδενί , ως κοινωνία να πάρουμε “στο ψιλό” την εξαγγελία της για μηνύματα sms σε ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ πολίτες.

Αυτό εγείρει ερωτήματα όπως: 

  • Που ξέρει ή δεν ξέρει η κυβέρνηση τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών σχετικά με το άν έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς αυτά προστατεύονται νομοθετικά με τον νόμο για GDPR;
  • Έχουν “διαρρεύσει” λίστες πολιτών που θα πρεπε να προστατεύονται; Αν ναι τότε μιλάμε για σκάνδαλο ολκής

Θυμίζουμε λίγο νωρίτερα την δήλωση του Ηλία Μόσιαλου σχετικά:

“Δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί αυτή η λογική με τα sms αλλά δεν τη θεωρώ καλή ιδέα. Δεν ξέρουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν μετά από βομβαρδισμό ενημέρωσης τόσους μήνες; Λείπει το sms στην ενημέρωση; Μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει. Τα προσωπικά μας δεδομένα θα πρέπει να προστατεύονται με απόλυτο τρόπο” είπε χαρακτηριστικά.”

Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο “φως” της δημοσίοτητας επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη – Παρακάτω η ερώτηση και ΑΚΕ όπως κατατέθηκε από την Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής για την “υπόθεση palantir”

“Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, η Ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να έχει συνάψει εκτενή συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Palantir Technologies, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, μέσω της διαχείρισης δεδομένων και της λειτουργίας ενός κέντρου ελέγχου της πανδημίας. Η σύμβαση μάλιστα φέρεται να έχει καταρτισθεί σχεδόν από τις αρχές της πανδημίας, γνωστοποιήθηκε, ωστόσο, από την ίδια την εταιρεία μόλις στις 07.12.2020 μέσω σχετικής επιχειρηματικής ανακοίνωσης.

Παρά την προφανή σοβαρότητα της συνεργασίας και τη σημασία αυτής για τη διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (βιομετρικά δεδομένα, δεδομένα υγείας κ.α.), η σύμβαση και τα λοιπά κείμενα της συμφωνίας ουδέποτε δημοσιεύθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ούτε τέθηκαν ποτέ υπ’ όψη της Βουλής και της Κοινωνίας.

Όπως είναι προφανές, εάν αποδειχθούν αληθείς οι ως άνω ειδήσεις, προκύπτει μείζον ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας της δράσης της Κυβέρνησης και μάλιστα σε σχέση με τη συλλογή, επεξεργασία και διαχείριση δεδομένων σχετικών με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τη διαβίβαση αυτών σε εταιρείες και φορείς του εξωτερικού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Κατά πόσον ευσταθούν τα ως άνω δημοσιεύματα του Τύπου; Έχει συνάψει η Ελληνική Κυβέρνηση συγκεκριμένη σύμβαση ή άλλο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία τεχνολογίας «PALANTIR TECHNOLOGIES» και αν ναι με ποιο αντικείμενο και με ποια διάρκεια;
  2. Τι είδους δεδομένα και πληροφορίες συλλέγει η εταιρεία και με ποιο τρόπο ώστε να καταλήγει σε προτάσεις για την πορεία της πανδημίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση;
  3. Εξασφαλίζεται η μη αποθήκευση και η μη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται από την εταιρεία για άλλους σκοπούς;

Επιπρόσθετα, καλείσθε κ. Υπουργέ να καταθέσετε άμεσα στη Βουλή, προς ενημέρωσή της, το πλήρες κείμενο της συμβάσεως του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «PALANTIR TECHNOLOGIES», αναφορικά με τη λειτουργία κέντρου ελέγχου και εν γένει διαχείρισης της πανδημίας.”

Κύκλοι Χρηστίδη αναφέρουν χαρακτηριστικά πως “αντί να έστελναν SMS στην κυβέρνηση για να υπενθυμίζουν τα θετικά του εμβολιασμού μήπως να έστελναν ένα sms με την διαφημιστική καμπάνια “μένουμε σπίτι” και τον τρόπο που διένεμαν τα χρήματα σε ΜΜΕ από την κυβέρνηση;”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ