Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάυλος Χρηστίδης στην εφημερίδα “Μακεδονία”: Χρειάζονται οριζόντια μέτρα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας

Published

on

Συνέντευξη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ, τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να διαθέσουν το 50% της αποζημίωσής τους στην μάχη για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, η κ. Γεννήματα με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε το σύνολο των βουλευτών να συνεισφέρει και να δοθεί για τον ίδιο σκοπό μέρος των διαθέσιμων της Βουλής, χωρίς να καθορίζει ποσό. Η συμβολή αυτή θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη του 50% της βουλευτικής αποζημίωσης;

Θεωρώ σημαντική, συμβολικά, τη συνεισφορά των πολιτικών προσώπων στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η ΚΟ μας ομάδα έχει ήδη πάρει πρωτοβουλία στελέχωσης 5 κλινών ΜΕΘ, ως ελάχιστη κίνηση στήριξης του ΕΣΥ. Όπως είναι εξίσου σημαντική η συνεισφορά επιχειρηματιών, ιδρυμάτων και γενικά ιδιωτών στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Για εμάς, όμως, η μεγαλύτερη συνεισφορά είναι των ανθρώπων που συνεχίζουν να εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας για το κοινωνικό όφελος. Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι super market, οι εργαζόμενοι στα delivery και μεταφορείς, ένστολοι αλλά και όσοι εργάζονται στην πρωτογενή παραγωγή αξίζουν πολύ περισσότερα από τη συμβολική στήριξη του πολιτικού προσωπικού. Χρειάζονται την ηθική, ψυχολογική, αλλά και έμπρακτη αναγνώριση του έργου τους.

Χαρακτηρίσατε τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας «αποσπασματικές εξαγγελίες». Ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού;

Είναι εύκολο να λαϊκίσεις σε μια τέτοια περίοδο. Εμείς όμως δεν θα κάνουμε όσα έκανε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του αντιμνημονίου. Η Κυβέρνηση έχει κάνει μπρος πίσω στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατ επέκταση της κοινωνικής συνοχής. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όσα έκανε με δικηγόρους, οικονομολόγους, μηχανικούς και συνολικά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση , η άποψή μας είναι πως χρειάζονται οριζόντια μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης όσοι έχασαν τις δουλειές τους, εξαιτίας αυτής της κρίσης. Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στους ευάλωτους, που αυτή την στιγμή, πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Η κρίση του κορωνοϊού θα δημιουργήσει στην χώρα μια ύφεση, την οποία ακόμα δεν μπορούμε ακόμα να καθορίσουμε. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο και υπό ποιες προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες;

Τα πολιτικά κόμματα, μπροστά στις εθνικές κρίσεις, αντλούν δύναμη από τις ιδέες και την παρακαταθήκη τους, για να προστατεύσουν την εθνική και λαϊκή ενότητα.
Χρειάζεται εθνικό σχέδιο που ενισχύει την παραγωγική βάση της οικονομίας και προστατεύει τους εργαζόμενους. Σε αυτό ήδη συμβάλλουμε και θα το κάνουμε και όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. Καμία ευρωπαϊκή χώρα, όμως, δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, αυτή την κρίση. Δε μπορεί να καθυστερεί τόσο η ΕΕ. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για την έκδοση του ευρωομολόγου. Η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ευρωπαίους ομολόγους της, για ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, και θα στηρίξει τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην πρωτοβουλία των 9 ευρωπαίων πρωθυπουργών. Άλλωστε ήταν πάγια θέση μας από το 2010.

Πολλοί ισχυρίζονται πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν ένα μέτρο ακραίο. Ποια η άποψή σας;

Advertisement

Το να «μείνουμε σπίτι» είναι ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης. Και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό και αισιόδοξο, πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών. Τα 6 σημεία που δίνει η πολιτική προστασία είναι αρκετά για να κάνουμε όσα χρειάζονται στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε. Είναι προσωρινά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του κοινωνικού συνόλου. Είναι στο δικό μας χέρι να ξεπεράσουμε και αυτή την δυσκολία.

Αντιδράσατε έντονα με το δικαίωμα που δίνεται για εκ περιτροπής εργασία και καταβολή του 50% του μισθού. Εκτιμάτε πως είναι ένας τρόπος, ένα επικοινωνιακό τέχνασμα να περικοπούν οι μισθοί;

Αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι πως δε μπορεί να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρο και αυτής της κρίσης. Η κυβέρνηση άλλαξε το επίμαχο άρθρο της ΠΝΠ, μετά την δική μας παρέμβαση και αυτό μας ικανοποιεί γαιτί προστατεύει περίπου 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας. Οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί σε όσα φέρνουν αυτή την κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι ώρα εφαρμογής ιδεοληψιών και εμμονών της ΝΔ.

Τι γίνεται με τη δημόσια Υγεία; Επαρκεί το ΕΣΥ και ποιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων τα χρόνια της κρίσης;

Το ΕΣΥ φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα το ΕΣΥ αποτελεί την ελπίδα όλων μας, λειτουργεί για το Εμείς.

Με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατασκευάστηκαν: 6 Πανεπιστημιακά και 30 Νομαρχιακά Νοσοκομεία, τα 190 από τα 200 Κέντρα Υγείας, επεκτάθηκε το ΕΚΑΒ σε όλη την χώρα, ιδρύθηκε ο ΟΚΑΝΑ, ο ΕΟΠΥΥ, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Σημαντικό έργο που άφησε σφραγίδα και στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Στην πορεία του χρόνου με πράξεις και παραλείψεις των Κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, το Ε.Σ.Υ απαξιώθηκε. Οι μεν επέλεξαν την απαξίωση υπέρ του ιδιωτικού τομέα, οι δε συνέχισαν την απαξίωση, κλείνοντας το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα, επέλεξαν να ασχοληθούν με τις μικροκομματικές διευθετήσεις.

Η Κυβέρνηση ΝΔ το 2004-09, εγκατέλειψε ουσιαστικά το σύστημα, άφησε χρέη 6,9 δις ευρώ, ενώ η σπατάλη στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη, γεγονός που συνέβαλε στον εκτροχιασμό της οικονομίας. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άφησαν το ΕΣΥ αβοήθητο με υποχρηματοδότηση και διαρκείς διακηρύξεις για προσλήψεις που ποτέ δεν έγιναν. Άνοιξαν το δρόμο και τις ορέξεις για τεμαχισμό του ΕΣΥ και έφοδο των ιδιωτικών συμφερόντων της υγείας σε ότι δημιουργεί κέρδος. Μόλις όλα αυτά τελειώσουν πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο αποτελεσματικό και βιώσιμο Ε.Σ.Υ, που δίνει βάρος στην πρόληψη, μπορεί να προστατέψει τη Δημόσια υγεία από κάθε είδους επιδημία, και εξασφαλίζει πρόσβαση, για όλους τους πολίτες, καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους χρόνια πάσχοντες.

Advertisement

Προσωπικά, πως βιώνετε το «μένουμε σπίτι»; Πως περνάτε τον χρόνο σας στο σπίτι, τι κάνετε;

Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα στόχων και δουλειάς. Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα δεν ήταν εύκολη, αλλά αποδείχτηκε ενδιαφέρουσα. Ειδικά, για όσους από εμάς καθημερινά συναντούσαν πολύ κόσμο, ταξίδευαν αρκετά και γενικά βρισκόμασταν σε διαρκή κίνηση. Για να το αντιμετωπίσω έβαλα ένα νέο πρόγραμμα στην καθημερινότητα μου, που περιλαμβάνει περισσότερο διάβασμα, ψάξιμο σε μουσικές –ακούω παραδοσιακή μουσική κυρίως κρητικά και ηπειρώτικα, γυμναστική, βιντεοκλήσεις με φίλους, με τους οποίους μοιράζομαι σκέψεις και συναισθήματα για όσα ζούμε. Επίσης, κουβεντιάζω αρκετά και με ανθρώπους που δεν γνώριζα μέχρι πριν λίγο καιρό και οι οποίοι μου μεταφέρουν προβλήματά τους στα social media. Το βλέπω ως μια ευκαιρία να κάνω όσα δεν προλάβαινα πριν.