“Πωλητήριο” στην “Εθνική Ασφαλιστική”

Στην απογευματινή ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2020 στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον της τραπεζικής αγοράς, καθώς θα ανακοινωθούν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων για τη διετία 2021 – 2022.

Έπειτα από δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ άναψε, ως βασικός μέτοχος, το πράσινο φως στην πρόταση του CVC Capital Partners για την εξαγορά της μεγαλύτερης Εθνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας της χώρας

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση της πιο κερδοφόρας θυγατρικής στο fund CVC ωστόσο την τελική απόφαση έπρεπε να λάβει το ΤΧΣ, με το Γενικό Συμβούλιο να εκφράζει επιφυλάξεις για το τελικό τίμημα, πριν τελικά ανάψει χθες βράδυ το «πράσινο φως».

Μετά την έγκριση που έλαβε από το ΤΧΣ, έστω και με ενστάσεις, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι για να εγκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, θα εισηγηθεί την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα συγκληθεί στις 16 Απριλίου 2021 και με την συμμετοχή του ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% και άλλων μετόχων θα ψηφιστεί η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κάθετα αντίθετοι οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής τείνει να λάβει πολιτικές διαστάσεις μετά και την κατάθεση ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και του  ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Σύλλογος των εργαζομένων έχει εκφράσει την αντίθεση του στην ακολουθούμενη διαδικασία προκρίνοντας τη λύση της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο και πώληση στη συνέχεια πακέτου μετοχών της.

Αναλυτικά η Ερώτηση και ΑΚΕ των Βασίλη Κεγκέρογλου, Κώστα Σκανδαλίδη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Η προβληματική διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι ενέργειες του Υπουργού Οικονομικών».

Με την από 30-12-2020 Ερώτησή μας, θέσαμε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και ζητήσαμε συγκεκριμένες απαντήσεις για την αλλαγή των δεδομένων του διαγωνισμού, τον τρόπο αποτίμησης, τον υγιή ανταγωνισμό, τη διασφάλιση των εργαζομένων.

Δυστυχώς οι απαντήσεις που πήραμε είναι γενικόλογες, ασαφείς και επί της ουσίας καλύπτουν τις ενέργειες της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για ένα και μοναδικό υποψήφιο, με χαμηλό τίμημα και χωρίς μέριμνα για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα και ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική, η ΕΤΕ αναμένει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι βασικός της μέτοχος, προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση. Το Τ.Χ.Σ. με τη σειρά του ανέθεσε σε δύο συμβούλους να αποτιμήσουν την Εταιρεία και να γνωματεύσουν κατά πόσο είναι εύλογο το προσφερόμενο τίμημα.

  • Επειδή τα ερωτήματα που θέσαμε για την αλλαγή των δεδομένων του διαγωνισμού με μείωση της αποτίμησης της εταιρείας δεν απαντήθηκαν,
  • Επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμα ερωτηθεί να απαντήσει για την πιθανή συγκέντρωση από ένα και μοναδικό υποψήφιο αγοραστή, που δραστηριοποιείται παράλληλα στον ιδιωτικό νοσοκομειακό τομέα,
  • Επειδή η Ε.Τ.Ε. στην απάντησή της που διαβιβάστηκε μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που ασκήσαμε, ουδεμία αναφορά κάνει για την τύχη των εργαζομένων,
  • Επειδή οι εργαζόμενοι έχουν παρουσιάσει στοιχεία και επιχειρήματα που οδηγούν σε μεγαλύτερη αξία της Εταιρείας,
  • Επειδή η διαδικασία της αποεπένδυσης των Συστημικών Τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να είναι διάφανη από κάθε πλευρά και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου για την ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των απωλειών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να διασφαλίσει τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας προασπιζόμενος το με την ευρύτερη έννοια δημόσιο συμφέρον, ελέγχοντας μέσω και του Τ.Χ.Σ. που αποτελεί βασικό μέτοχο της Ε.Τ.Ε. τη σπουδή της για μια ασύμφορη πώληση;
  2. Τον καλούμε να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τις εκθέσεις των Συμβούλων του Τ.Χ.Σ. και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την αποτίμηση της Εταιρείας.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Κώστας Σκανδαλίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ