Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Σοσιαλδημοκρατία Και Νέα Γενιά – Η Ελπίδα Για Την Ελλάδα” : Νικόλας Δρακόπουλος

Published

on

Επιμέλεια συνέντευξης:  Μπάμπης Καραγεωργίου

Συνέντευξη μας παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιλίου και Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νικόλας Δρακόπουλος .

Εξέφρασε την άποψη ότι “με το Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι της παράταξης υπάρχει συσπείρωση γύρω από έναν άνθρωπο που με απλά λόγια και μακριά από λαϊκισμούς γίνεται η φωνή του μέσου Έλληνα στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας” και τόνισε χαρακτηριστικά ότι “Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των ανθρώπων που ηγούνται της παράταξης, όπως ο Γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος ή τα πρόσωπα της νέας ΚΠΕ, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κυβερνήσει ποτέ και έχουν ενσυναίσθηση της καθημερινότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας .”

Όσο αφορά το τεράστιο θέμα της ακρίβειας δήλωσε “το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ως μία κυβερνητική επιλογή δε θα αφήσει ανεξέλεγκτα τα μονοπώλιά της εγχώριας ολιγαρχίας και θα κάνει γενναίες κρατικές παρεμβάσεις με κύριο μέλημα το μέσο νοικοκυριό.”

Σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Γηραιά Ήπειρο επισήμανε ότι ” Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ακεραία και σταθερή γραμμή απέναντι σε σε όποιον θέλει να επηρεάσει την εθνική μας κυριαρχία.”

1) Βλέπουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία μια διαρκής άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις; Σε ποιους παράγοντες θεωρείς ότι οφείλετε αυτό; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή;

Ναι , η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή . Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας που εκφράζεται από δημοκρατικά ιδεώδη , πατριωτικά αισθήματα και αξιοκρατικά οικονομικά κριτήρια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ιδεώδη που εκφράζονται τόσο από τη σοσιαλδημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά.

Advertisement

Με το Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι της παράταξης υπάρχει συσπείρωση γύρω από έναν άνθρωπο που με απλά λόγια και μακριά από λαϊκισμούς γίνεται η φωνή του μέσου Έλληνα στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Όπως έχει πει και ο πρόεδρος η Σοσιαλδημοκρατία είναι μια χρήσιμη ιδεολογία. Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των ανθρώπων που ηγούνται της παράταξης, όπως ο Γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος ή τα πρόσωπα της νέας ΚΠΕ, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κυβερνήσει ποτέ και έχουν ενσυναίσθηση της καθημερινότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας .

Με την συνεχή μας επαφή με τους πολίτες παλεύουμε για να επιστρέψει το αίσθημα αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης που αναζητούν όλα τα κοινωνικά στρώματα , για να ξεπεραστούν τα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα. Ο λαϊκισμός του κου.Τσίπρα και η γεμάτη λάθη θητεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πείθουν πλέον. Οφείλουμε να είμαστε η απάντηση στην ανασφάλεια που προκύπτει από τις κυβερνητικές επιλογές .

Να μην ξεχνάμε ότι ασχοληθήκαμε με την πολιτική σε μια εποχή απόλυτου διχασμού και απαξίωσης, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως για να πέτυχεις θα πρέπει να έχεις εφαρμόσιμες πρακτικές με διαφάνεια και προτεραιότητα τους πολλούς -που δεν έχουν- , και όχι τους λίγους -που έχουν-. Το πρόσφατο μαζικό συνέδριό ήταν η επιβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας μας.

2) Την χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρεί αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ρεύμα, βασικά είδη κ.λ.π. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να απαλύνει αυτό το πρόβλημα;

 

To κύμα ακρίβειας είναι παγκόσμιο αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζει κάθε κράτος έχει διαφορές. Η Ελλάδα με την ευάλωτη οικονομία ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής και υγειονομικής κρίσης θα έπρεπε να είχε κινηθεί σε αυτούς τους τομείς με κοινωνικούς όρους και όχι με όρους αγοράς. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ως μία κυβερνητική επιλογή δε θα αφήσει ανεξέλεγκτα τα μονοπώλιά της εγχώριας ολιγαρχίας και θα κάνει γενναίες κρατικές παρεμβάσεις με κύριο μέλημα το μέσο νοικοκυριό. Ας μην ξεχνάμε πως στη σύγχρονη ιστορία του κόμματος έχουν γίνει καθοριστικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον όπως η Διαύγεια , η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις επηρεάζουν άμεσα οικογενειακό προϋπολογισμό καθώς το ενεργειακό πρόβλημα επηρεάζει τις τιμές ρεύματος και κατ επέκταση μια σειρά από βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Δυστυχώς η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την κατάσταση στην Ευρώπη και τον πόλεμο της Ουκρανίας, με τη μόνη διαφορά πως στην Ελλάδα το ανεξέλεγκτο ολιγοπωλιακό χρηματιστηριακό καθεστώς της ενέργειας καθιστά τη χώρα μας ακόμα πιο ακριβή σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων . Η μη ενεργοποίηση, επί της αρχής, της μονάδας Πτολεμαΐδας 5 που κόστισε 1,4 Δις € στον ελληνικό λαό, η ισοσκελισμένη εκχώρηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο σε ιδιωτικά κεφάλαια και η έλλειψη κουλτούρας ΑΠΕ είναι μόνο μερικά από τα αίτια, που αν άλλαζαν , θα βλέπαμε τεράστια διαφορά.

Advertisement

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να κάνουμε τα σωστά πράγματα με τους λάθος τρόπους . Πιο συγκεκριμένα , δεν έχουμε φροντίσει να κοινωνήσουμε σωστά τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας καθώς και να φροντίσουμε όλες οι επενδύσεις να γίνουν στα πλαίσια της διαφάνειας και του σεβασμού προς το περιβάλλον. Μπορεί να φορολόγησαν τα υπερκέρδη την παροχών ηλεκτρικής ενέργειας που προέκυψαν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά ουσιαστικά αυτό αποτελεί ένα χαράτσι και ένεση ζωής στον κατακερματισμένο προϋπολογισμό του 2023. Όταν ένα νοικοκυριό παλεύει για να βγάλει το μήνα δεν θα σκεφτεί να βάλει φωτοβολταικά στη στέγη του. Γι αυτό λοιπόν πρέπει να δοθούν κίνητρα, είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά, είτε πολεοδομικά. Θα πρέπει να απλουστευθεί κι άλλο η δαιδαλώδης διαδικασία των ενεργειακών κοινοτήτων έτσι ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν φ/β συστήματα στις πολυκατοικίες , στις οποίες κατοικεί πάνω από το 60% των κατοίκων της Ελλάδας.

Ναι λοιπόν, μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και να φέρει άλλο αέρα διοίκησης, διότι η αντίληψη μας για την οικονομία διαφέρει παρασάγγας από την υφιστάμενη νεοφιλελεύθερη λογική.

 

3) Η Ευρώπη βιώνει μετά από πολλά χρόνια ένα πόλεμο, μια γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάλογη είχε να δει η Γηραιά Ήπειρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιες επιπτώσεις θεωρείς ότι θα έχει αυτό το θλιβερό γεγονός στην Ευρώπη που ξέρουμε έως σήμερα; Πιστεύεις οι δημοκρατικές αξίες θα υπερισχύσουν και πάλι του ολοκληρωτισμού;

Δεν πρέπει να αφήσουμε να υπάρξουν επιπτώσεις στη δημοκρατίας μας , και αυτό το βάρος της ευθύνης πέφτει σε όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις. Μελετώντας την ιστορία θα παρατηρήσουμε πως μόνο όταν δεν λειτουργούν τα γρανάζια και οι θεσμοί της δημοκρατίας υπάρχει ο χώρος να εκκολαφθούν ολοκληρωτικά καθεστώτα και εγκληματικές οργανώσεις υπό τον μανδύα της ψεύτικης ελπίδας.

Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην γειτονιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τις προκλήσεις του κου Ερντογάν , ο οποίος στον βωμό της εξουσίας έχει εργαλιοποιήσει κάθε εθνικό επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εν όψη των εκλογών στη γείτονα χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ακεραία και σταθερή γραμμή απέναντι σε σε όποιον θέλει να επηρεάσει την εθνική μας κυριαρχία.

Να αναφέρουμε βέβαια πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά δεν θα πρέπει να γίνεται προϊόν δικαιολογίας για να καλύψει τις αδυναμίες της η κυβέρνηση σε άλλους τομείς, το οποίο αποτελεί φθηνή πολιτικάντικη λύση , η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο εθνικά όσο και οικονομικά. Έπρεπε να γίνει πόλεμος εντός των ευρωπαϊκών συνόρων μας για να καταλάβει η σύγχρονη πολυφωνική Ε.Ε. πως για τα πλέον σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να έχει μια και ξεκάθαρη γραμμή χωρίς αστερίσκους και μεμονωμένες συμφωνίες.

Advertisement

Ως εκ τούτου , είναι ευθύνη μας να φροντίσουμε το μίγμα κρίσεων – υγειονομικών, ενεργειακών, γεωπολιτικών- που ζει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία να μην επηρεάσει περαιτέρω δημοσιονομικά την ήδη ευάλωτη εγχώρια οικονομία. Οι προβλέψεις μας για λιτότητα το προσεχές διάστημα δεν πρέπει να επιβεβαιωθούν.