Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Απόστολος Πάνας – ” Η κοινωνία έχει ανάγκη την ανανέωση σε κάθε επίπεδο.”

Published

on

O Aπόστολος Πάνας, είναι ένα από τα βασικά “πρόσωπα” της “ανανέωσης” στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, με έντονη παρουσία στην Βουλή και με “το βλέμμα του” πάντα στραμμένο στον πολίτη, τις διεκδικήσεις του και τις απαιτήσεις του από τους Έλληνες πολιτικούς, αποτελεί “κεφάλαιο” για το ΠΑΣΟΚ τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Άγγελο Γαβρή και το THE SOCIALIST, τοποθετήθηκε σχετικά με καίρια ζητήματα της επικαιρότητας μα και για την ανανέωση, που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτός εδώ ο τόπος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: 

-Κύριε Πάνα, ακόμα ένας προϋπολογισμός, ακόμα μια χρονιά που προσδοκά την πολυπόθητη ανάπτυξη και την επιστροφή στην κανονικότητα, πως τοποθετείστε σχετικά με τον ψηφισθεντα από την κ.ο της ΝΔ (μαζί με τον διαγραφεντα Κωνσταντίνο Μπογδάνο) προϋπολογισμό; 

 

Για να είμαι ειλικρινής ο ψηφισθείς κρατικός προϋπολογισμός συνεχίζει να κρατά τη χώρα καθηλωμένη σε ένα άκρως προβληματικό παραγωγικό μοντέλο, παρά τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων προσαρμογής αλλά και αυτές της κατά τα λοιπά φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα και σχετικά με τον πολύπαθο αγροτικό τομέα, τον οποίο εκπροσωπώ, τα δεδομένα που υπάρχουν για τον προϋπολογισμό του 2022 δείχνουν ελάχιστη αναπτυξιακή διάσταση, αλλά και την απουσία ενός σοβαρού και βιώσιμου σχεδιασμού για βελτίωση των δυσλειτουργιών και επίτευξη αναπτυξιακής ώθησης, όπως ακριβώς έχω επισημάνει ξανά. 

Advertisement

Και για να μη μακρηγορώ, να υπογραμμίσω απαντώντας, πως ο προϋπολογισμός αυτός, που αφορά το 2022, δεν είναι σε θέση ούτε να προβλέψει, ούτε και να υποστηρίξει τις αναγκαίες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, που η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ. Παραμένει βαθιά ταξικός, με τα φορολογικά βάρη να μην κατανέμονται ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε πληθυσμιακής ομάδας, ενώ για άλλη μία χρονιά ακόμη, τα λειτουργικά κόστη του Κράτους είναι αυξημένααλλά όχι όλα, καθώς κρίσιμοι τομείς υποχρηματοδοτούνται δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες, όπως για παράδειγμα στην υγεία.

 

– Νέα εποχή για την Δημοκρατική Παράταξη με την ανάδειξη στην θέση του Προέδρου, του Νίκου Ανδρουλάκη. Λίγες μέρες μετά, οι τάσεις όπως ανιχνεύονται μέσα από την δημοσκοπική έρευνα δείχνουν συνεχόμενη και διαρκή άνοδο του Κινήματος Αλλαγής. Πιστεύετε πως έχουμε μπει σε τροχιά πολιτικού πρωταγωνιστή και όχι αποκλειστικά ρυθμιστή των εξελίξεων;  

 

Αφενός οι ανοδικές αυτές τάσεις αποτελούν αντανάκλαση του κλίματος ενθάρρυνσης και προσμονής που δημιουργήθηκε από την εσωκομματική μας διαδικασία. Αφετέρου θεωρώ πως είναι και της εκλογής του Νίκου Ανδρουλακη αλλά και το αποτέλεσμα της σκληρής Κοινοβουλευτικής μας εργασίας.

 Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε σοβαρή, αξιόπιστη, αποτελεσματική, σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση και να δείχνουμε ότι υπάρχει μια πραγματική αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή απέναντι στα δύο κόμματα που σημάδεψαν τη σημερινή παρακμή. 

Συνεχίζουμε λοιπόν να δουλεύουμε επίμονα, υπεύθυνα κι ενωτικά για να επανασυνδέσουμε το κόμμα με κοινωνικά στρώματα που μας εγκατέλειψαν ή μας έχουν ανάγκη. Δε θεωρώ πως ο χώρος μας ήταν ποτέ ρυθμιστής των εξελίξεων, ούτε πως υπήρξε ποτέ σκοπός μας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή αποτελεί η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών με ουσιαστικές παρεμβάσεις, κάτι το οποίο απαιτεί αγώνα και υπεύθυνη αντιπολίτευση με αλήθειες. 

Advertisement

 

– Το σύνθημα ήταν “ανανέωση” , μαζί με την κεντρική “γραμμή” πολιτική αυτονομία, ενότητα, αποτέλεσαν το αφήγημα του Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη. Πιστεύετε πως αυτό το σύνθημα, αυτός ο συνδυασμός, εριζει συνολικά στην κοινωνία; 

 Η κοινωνία έχει ανάγκη την ανανέωση σε κάθε επίπεδο. Έχει ανάγκη όμως και  από ρεαλισμό, συνέπεια και υπευθυνότητα, με θέσεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. 

Θεωρώ ότι το τρίπτυχο του νέου μας Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία δίνει το έναυσμα  για να συνεχίσουμε  να είμαστε παρόντες, αναδεικνύοντας τα ζητήματα και προτείνοντας λύσεις, που θα στηρίζονται σε ένα συγκροτημένο προγραμματικό λόγο για να ξαναγίνουμε φορέας ελπίδας και προοπτικής για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. 

 

– Έχετε τοποθετηθεί πολλές φορές από το βήμα της Βουλής σχετικά με τις ανάγκες της περιφέρειας. Κι ομως, στην κυβέρνηση εξαγγέλλουν μέτρα, έργα, χρηματοδοτήσεις, εγκαινιάζουν μελλοντικές μαρίνες… Τι προοπτικές ανάπτυξης έχει η Βόρεια Ελλάδα και η Χαλκιδική; Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; 

Προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν αδιαμφισβήτητα καθώς τόσο η Βόρεια Ελλάδα όσο και η Χαλκιδική αποτελούν πολυμορφικές περιοχές, που μπορούν να αναβαθμίσουν το αναπτυξιακό επίπεδό τους τόσο στον τουριστικό, στον βιομηχανικό όσο και στον πρωτογενή τομέα. Εντούτοις, πιθανολογώ πως μάλλον αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό, καθώς τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα η Χαλκιδική μένει πίσω σε επίπεδο υποδομών.

Advertisement

Όσον αφορά το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα να αναφέρω πως παρ’ όλη την πληθώρα των κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων επί του θέματος αυτού τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί. Και για του λόγου το αληθές επιγραμματικά θα αναφέρω τη μη ένταξη της Χαλκιδικής στο δίκτυο φυσικού αερίου, τη μη ολοκλήρωση των μελετών, ώστε να ολοκληρωθεί το λιμάνι της Ουρανούπολης, τη μη υλοποίηση επίσης του οδικού δικτύου Πολυγύρου – Τρυπητής – Ουρανούπολης, το οποίο συνδέει την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής με την προ του Άθω περιοχή και που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και τη πολύ αργή επίτευξη του φράγματος της Τρίγλιας, επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση, που βιώνουν οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα. 

Απ’ ότι καταλαβαίνετε οι χρόνιες εκκρεμότητες σε επίπεδο υποδομών και τα έργα πνοής, που συνεχίζουν να παραμένουν στα χαρτιά, αφήνουν τη Χαλκιδική εξελικτικά πίσω.  

 

– Στην πολιτική σκηνή δεν είστε “ουρανοκατέβατος”, έχετε πλούσιο συνδικαλιστικό έργο και οι αγωνίες σας για την κοινωνία και τους εργαζόμενους αποτυπώνονται τόσο στη Βουλή όσο και με το εξωκοινοβουλευτικό σας έργο, με βάση την εμπειρία σας, ο “ανασχηματισμός” της κοινοβουλευτικής ομάδας από τον νέο Πρόεδρο, μπορεί να αποτελέσει την κίνηση ματ στις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ; 

Οι πρώτες κινήσεις του Προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έδωσαν τον σωστό τόνο των κατευθύνσεων, των επιλογών και του ύφους αντιπολίτευσης που θα ασκήσουμε. Δε μπορώ να σας πω αν ο χώρος μας μπορεί να αποτελέσει την κίνηση ματ στις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ .

Μπορώ όμως να σας πω, πως έπειτα από την αναδιάταξη των δυνάμεών μας βρισκόμαστε πάλι στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας, με έμφαση στην εποικοδομητική κριτική και στις προτάσεις, χωρίς όξυνση και δημαγωγία.

Στόχος μας να γίνουμε μέρος της λύσης για όσα “καίνε” σήμερα τους πολίτες, από το κόστος ενέργειας και την επισφαλή εργασία, μέχρι την πανδημία, το δημογραφικό και την αποεπένδυση της οικονομίας.

Advertisement

Κι έπειτα από τις γιορτές θα ξεδιπλώσουμε αμέσως τις οργανωτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα κάνουν πράξη την προεκλογική μας υπόσχεση: «Μαζί και Μπροστά!» 

 

– Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, στο τέλος της τετραετίας απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ-ΚινημαΑλλαγής, είναι έτοιμο; 

Είμαστε έτοιμοι και οργανωτικά και πολιτικά για εκλογές, ωστόσο η συζήτηση αυτή μέσα στην πανδημία και με 100 νεκρούς τη μέρα αποδεικνύει μια ανεύθυνη στάση, η οποία μάλιστα αγνοεί την πραγματικότητα και δε σκοπεύουμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των μικροπολιτικών δηλώσεων, που δε βοηθούν σε τίποτα αυτή τη στιγμή τη χώρα.