Συνέντευξη: Γιώργος Αρβανιτίδης – “η Κυβέρνηση αντί να βάλει κανόνες στην αγορά, κανονίζει τους “παίχτες” της αγοράς.”

Συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το THE SOCIALIST παραχώρησε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο κύριος Αρβανιτίδης, μίλησε τόσο για την “νέα σελίδα” του Κινήματος Αλλαγής με τον ίδιο να τονίζει πως θα δώσει την μάχη για την επάνοδο της παράταξης σε ρόλο πρωταγωνιστή ενώ τόνισε πως η σπουδαία παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά είναι η ενότητα της παράταξης και προς αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία πως άπαντες θα δώσουν την μάχη της επόμενης ημέρας.

Άσκησε έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στάθηκε στην παρέμβασή του ως ειδικός αγορητής στην συζήτηση για τον Προυπολογισμό της κυβέρνησης για το 2022.

 

Aναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Αρβανιτίδη

 270 χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο της παράταξης, το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης και ήδη την πρώτη κιόλας εβδομάδα, παρατηρούμε ανοδική τάση για το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ σε δημοσκοπήσεις, πως σχολιάζετε τις νέες εξελίξεις;

 

Είναι μεγάλη η ευθύνη και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων αυτών των πολιτών που στρέφουν ξανά το βλέμμα τους στο Κίνημά μας. Με σοβαρότητα και σύνεση χρειάζεται να δομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, να εκφράσουμε τις αγωνίες τους αλλά και να διατυπώσουμε εφαρμόσιμες λύσεις και προτάσεις σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά με επιμονή και να επανασυνδέσουμε το κόμμα με κοινωνικά στρώματα που μας είχαν εγκαταλείψει αλλά είναι πια απογοητευμένα από τις ανούσιες κοκορομαχίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα θετικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό αλλά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών με υπεύθυνο αντιπολιτευτικό λόγο μακριά από λαϊκισμούς.

 

 Ο νέος πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, προχώρησε σε “ανασχηματισμό” της Κοινοβουλευτικής ομάδας, με τον δικό σας ρόλο να είναι αναβαθμισμένος. Ως αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, τι μπορείτε να υποσχεθείτε στους πολίτες που περιμένουν εποικοδομητική και συνάμα σκληρή αντιπολίτευση σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα; 

 

Η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι στην εμπροσθοφυλακή της νέας προσπάθειας, με έμφαση στην εποικοδομητική κριτική και τις προτάσεις, χωρίς όξυνση και δημαγωγία.

Η πρόταση του νέου προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη να αναλάβω την θέση του αναπληρωτή γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας με τιμά ιδιαίτερα.

Θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου προκειμένου να ανταποκριθώ στις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας μέχρι τις εκλογές.

Στόχος όλων μας, μέσα από την ενότητα, είναι να πυροδοτήσουμε εντός και εκτός Βουλής το μεγάλωμα της δημοκρατικής παράταξης.

 

 Σε πρόσφατη τοποθέτησή σας, αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ασκήσατε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, πιστεύετε πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση η οικονομική πολιτική; 

 

Στην συζήτηση του Προϋπολογισμού ως ειδικός εισηγητής τόνισα ότι η Κυβέρνηση αντί να βάλει κανόνες στην αγορά, κανονίζει τους “παίχτες” της αγοράς.

Δυστυχώς ο Προϋπολογισμός του 2022 αντανακλά προβλήματα και αδυναμίες της Κυβέρνησης χωρίς να προσφέρει μια πραγματική διέξοδο στους πολίτες, ενώ παίρνει στα αψήφιστα το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό που τα θεωρεί – λανθασμένα – ως παροδικά φαινόμενα.

Δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, είναι υπεραισιόδοξη στις υπερπληθωριστικές τάσεις, φιλοτεχνεί μια επίπλαστη εικόνα ενόψει των πολιτικών της ΕΚΤ και της επαναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας και το ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα χρήματα που ρίχνει στην αγορά δεν πιάνουν τόπο.

Η Κυβέρνηση ΝΔ υλοποίησε το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο παρεμβάσεων στην Ευρωζώνη ύψους 25% του ΑΕΠ, αλλά η αναπλήρωση των απωλειών του είναι της τάξης του 11,7%.  Το 2022 δεν θα είναι έτος επιστροφής σε καμία «κανονικότητα». 

 

Θα ήθελα το σχόλιο σας πάνω σε 2 υποθέσεις που προκαλούν τριγμούς τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφενός για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και αφετέρου για την διαγραφή Κουρουμπλή. Ποια η θέση του Κινήματος Αλλαγής επ’ αυτών; 

 

Και οι δυο υποθέσεις αναδεικνύουν την έλλειψη αξιοπιστίας τόσο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να αρθρώσει έναν εποικοδομητικό αντιπολιτευτικό λόγο πέρα από κορώνες λαϊκισμού.

Κάθε μέρα που περνάει φανερώνεται όλο και πιο ξεκάθαρα η αδυναμία της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην ανάγκη καλύτερης και πιο αξιόπιστης διαχείρισης της πανδημίας.

Δυστυχώς όμως αυτή επιμένει μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και δεν επικεντρώνεται στην στήριξη του ΕΣΥ με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε μια λογική πόλωσης που δεν έχει στόχο την πραγματική επίλυση των προβλημάτων αλλά μια δημαγωγική κριτική εντυπωσιασμού άνευ ουσίας.

 

 Κάνοντας έναν απολογισμό για το έτος που αφήνουμε πίσω μας σε σχέση με τις προσδοκίες που γεννά η έλευση του 2022, θα ήθελα να μας πείτε τι κρατάμε από το έτος που φεύγει και τι να περιμένουμε στο νέο έτος, μπορεί να ξαναγίνει η Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστής στις εξελίξεις; 

 

Το 2021 φεύγει με την μεγάλη απώλεια της προέδρου Φώφης Γεννηματά. Εκτιμώ ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα της πιστώσει ότι ανέλαβε στο δυσκολότερο momentum το κόμμα και κατάφερε να το κρατήσει ενωμένο, να γίνουμε 3η δύναμη και να έχουμε τώρα το εφαλτήριο και τις δυνατότητες για μια ολική επαναφορά. Στόχος μας το 2022 θα πρέπει να είναι η επεξεργασία και προβολή λύσεων και απαντήσεων για όσα “καίνε” σήμερα τους πολίτες, από το κόστος ενέργειας και την επισφαλή εργασία, μέχρι την πανδημία, το δημογραφικό, την αποεπένδυση της οικονομίας και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και οι ανισότητες μεγαλώνουν.

Αυτή η πορεία πρέπει να αναστραφεί. Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα να ανταποκριθούμε τόσο στις προσδοκίες των μην προνομιούχων και της νέας γενιάς που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι όσο και στην ιστορική ευθύνη να εκφράσουμε μια πραγματική προοδευτική εναλλακτική πρόταση για την πορεία της πατρίδας μας στον 21ο αιώνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ