Γιατί δεν θα πάμε σε “καθολικό lockdown” – Ποια μέτρα “έρχονται” από 3 Γενάρη;

Ρεπορτάζ : Γαβρής Άγγελος, Παντελής Αλεξόπουλος

Ακόμα μια φορά, βρισκόμαστε στο “τελευταίο μίλι” μιας πανδημίας που δημιουργεί εξελίξεις και νέα ανασφάλεια στους πολίτες της χώρας.

Η μετάλλαξη όμικρον επελαύνει παγκοσμίως και η Ελλάδα- μα και η κυβέρνηση- επιθυμεί διακαώς να δείξει πως μπορεί να αντέξει στο νέο ισχυρότερο όλων κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις λοιπόν των εμπειρογνωμόνων, προβλέπεται άμεση εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων, ενώ η Επιτροπή επεξεργάζεται πλέγμα μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για τους φιλάθλους
Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν υπάρχει συνωστισμός
Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον , αναμένεται πως την άλλη εβδομάδα η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει εν όψει του πρόσθετου πακέτου μέτρων για μετά τις γιορτές.

Μεταξύ αυτών που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους και επέκταση τηλεργασίας.

ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ δεν μπορεί να εφαρμοστεί 

Καθολικο Lockdown τύπου Μαρτίου 2019 – Οκτωβρίου 2020 δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα, αυτό μάλιστα διαμηνύουν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, παρά τις “σειρήνες” των ειδικών που λειτουργούν ως “επικοινωνιακοί λαγοί” – δηλαδή, προτείνουν δημόσια κάτι “σκληρό” για να ακολουθηθεί η “στάνταρ διαδικασία” που μέχρι στιγμής ακολουθείται πιστά από το Μαξίμου, η “διάψευση” και η “μέτρια σκληρότητα των μέτρων” με “εντολή Μητσοτάκη” φυσικά…

Μέτρα περιορισμένης οικονομικής στήριξης μπορεί να έρθουν τον Γενάρη λόγω του γεγονότος πως ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση στην Ελλάδα του ποσού των 644 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα που “παίζουν” για το Γενάρη 

  • Περιορισμός καθήμενων σε κλειστούς χώρους
  • Rapid test (2 την εβδομάδα) για όλους
  • τηλεργασία – τηλεκπαίδευση
  • sms για όλους ανεξαιρέτως
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού
  • Επέκταση της Υποχρεωτικότητας των εμβολίων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ