Συνέντευξη: Μάρα Κουκουδάκη: “Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει μέσα από τον αξιόπιστο πολιτικό του λόγο”

Μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη της Μάρας Κουκουδάκη στο THE SOCIALIST και τον Άγγελο Γαβρή

Η Μάρα Κουκουδάκη εισάγει ουσιαστικά τον όρο… ΗR (Human Resources) στα κόμματα, καθώς  εδώ και λίγο καιρό είναι υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού στο Κίνημα Αλλαγής.

Πρόκειται για μια εκ των στενότερων συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς βρίσκεται στο πλευρό του αρκετά χρόνια και μάλιστα θεωρείται ότι ανήκει στον στενό πυρήνα του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Μαχήτρια τόσο στην ζωή της όσο και στον πολιτικό στίβο , η Μάρα Κουκουδάκη φέρνει άνεμο αλλαγής και καινοτομίας στην Χαριλάου Τρικούπη 50.

Το mini bio της Μάρας Κουκουδάκη

Γεννήθηκε το 1982 στον Πειραιά, όπου και μεγάλωσε. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από τα φοιτητικά της χρόνια έως σήμερα.

Τα χρόνια που σπούδασε στο ΤΕΙ Αθήνας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στην ΠΑΣΠ. Το 2007 εκλέχθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζοντας την πολιτική της δράση εκλέχθηκε το 2015 στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε υποψήφια βουλευτής το ίδιο έτος στην Α’ Πειραιά.

Από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής συμμετέχει σε όλα τα κεντρικά όργανα και είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά και είναι έγγαμη.

Η θέση αυτή έχει να κάνει με την αξιολόγηση στελεχών, (το περίφημο HR) ρόλο που παραδοσιακά στα κόμματα παίζει ο διευθυντής, εν προκειμένω ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος προφανώς θα παραμείνει και θα έχει τον έλεγχο στα οικονομικά και διοικητικά του κόμματος.

Στόχος της νέας ηγεσίας είναι να προκηρύξει διαγωνισμό για θέσεις μετακλητών, επιστημόνων κλπ που θα στελεχώσουν το κόμμα σε εξειδικευμένους τομείς . Το «σκάουτινγκ» γι’ αυτά τα πρόσωπα (όχι φυσικά για τα πολιτικά στελέχη) σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, καθώς και την αξιολόγηση των βιογραφικών θα κάνει ο υπεύθυνος του Ανθρώπινου Δυναμικού

 

Αναλυτικά η συνέντευξη της Μάρας Κουκουδάκη στον Άγγελο Γαβρή και το THE SOCIALIST

1)Το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε διαρκή και σταθερή άνοδο δημοσκοπικά από την στιγμή της εκλογής στην Προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη. Τι είναι αυτό που πιστεύετε πως οδήγησε σε αυτή την απότομη άνοδο; Το αφήγημα; Η εσωκομματική διαδικασία; Η αποτυχία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «πείσουν» τους πολίτες;

Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή των 270.000 συμπολιτών μας στις εσωκομματικές μας εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην δημοσκοπική μας άνοδο, δημιουργώντας κλίμα ενθάρρυνσης και προσμονής. Η ελληνική κοινωνία, μετά από μία μακρά περίοδο «κοκορομαχιών» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει  να μας ακούει, να μας εμπιστεύεται ξανά και αυτό είναι που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την ευθύνη μας να εργαστούμε σκληρά, με επιμονή και υπευθυνότητα.

Οφείλουμε να θωρακίσουμε την αυτόνομη πορεία μας και να διατηρήσουμε την ενότητά μας έτσι ώστε να επανασυνδέσουμε το κόμμα μας με τα κοινωνικά στρώματα που μας εγκατέλειψαν στο παρελθόν ή έχουν ανάγκη σήμερα μία αξιόπιστη και ουσιαστική αντιπολίτευση. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει να επιδείξει μία ακολουθία λανθασμένων και αποτυχημένων επιλογών. Εκτός από την άτολμη και ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας, έχουμε την αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει σε μια ακολουθία φυσικών καταστροφών αυτά τα 2,5 χρόνια, ούτε με στοιχειώδη τρόπο, με αποτέλεσμα την σταθερή ταλαιπωρία εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Παράλληλα, ούτε στην οικονομία διαφαίνεται διέξοδος. Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση καλπάζουν και αντί να βλέπουμε πρωτοβουλίες και στοχευμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν τα ελληνικά νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν, παρακολουθούμε συνεχώς την κυβέρνηση να φιλοτεχνεί επίπλαστες εικόνες και να αρέσκεται σε επικοινωνιακή διαχείριση και μόνο, των πάντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά εξαντλείται σε παιχνίδια εντυπώσεων μέσα από διαξιφισμούς που δεν θα συναντούσαμε ούτε σε φοιτητικό αμφιθέατρο, γεγονός το οποίο δείχνει είτε αδιαφορία, είτε άγνοια για την κρισιμότητα της συγκυρίας.

Κατ’ επέκταση, έχουμε όλοι μας πια πολύ περισσότερο ανάγκη για την ύπαρξη σοβαρής, αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε πως εμείς, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μπορούμε να αποτελέσουμε την εναλλακτική επιλογή απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Παρόλα αυτά πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη των βουλευτικών εκλογών. 

2) Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις μετά την κυνική ομολογία πρώην Υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή σχετικά με τις φωτιές στην Ηλεία το 2007 και για το πώς «γύρισε το παιχνίδι», πως σχολιάζετε το γεγονός, πως την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί «δικαίωση» για την Δημοκρατική Παράταξη και τα όσα έλεγε εκείνη την περίοδο περί μικροκομματικής προσέγγισης μιας τραγωδίας;

Πρώτα και κύρια, η κυνική ομολογία του πρώην Υπουργού για την «πολιτική εποποιία» της κυβέρνησης Καραμανλή προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων που θρηνήσαμε το 2007 κι ενώ ο νομός Ηλείας πενθεί ακόμα για τους νεκρούς και την καμένη γη. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει πώς οι πελατειακές νοοτροπίες παραμένουν διαχρονικές και αναλλοίωτες στο κόμμα της ΝΔ.

Δυστυχώς, όπως και τότε έτσι και τώρα μετατρέπει τη φυσική καταστροφή σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση του κ. Λιβανού, ακολουθεί την ίδια τακτική εξαπάτησης, όπως είδαμε πρόσφατα με το «επιτελικό φιάσκο» κατά τη διάρκεια της «Ελπίδας», αποδεικνύοντας ότι η ευαισθησία του και 15 χρόνια μετά είναι απλά μία φενάκη. Θα θέλαμε να μην υπάρχει δικαίωση, μετά τα όσα ολέθρια έχουμε ζήσει τα τελευταία 15 χρόνια με δυσβάσταχτο κόστος πάνω απ’ όλα σε ανθρώπινες ζωές, τόσο κατά τη διάρκεια κυβερνήσεων της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα μόνο η Δημοκρατική Παράταξη δημιούργησε, οργάνωσε και συντηρούσε ως ζωντανό οργανισμό την Πολιτική Προστασία της χώρας. Οι ανεπίτρεπτες ελλείψεις σε επίπεδο πρόληψης και οργάνωσης εξακολουθούν να υφίστανται τόσα χρόνια μετά. 

  • Πολλοί μιλούν για ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών και σχολιάζεται εντόνως η προοπτική και πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα, μπορεί το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να κάνει την διαφορά;

Όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, έχουμε δει ότι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Έτσι και τώρα, είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς, καταθέτοντας την δική μας πολιτική πρόταση. Με νέο πολιτικό προσωπικό, κάνοντας πράξη την ανανέωση και δίνοντας το στίγμα μας. Ναι, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κάνει τη διαφορά, αποδεικνύοντας στην πράξη την αλλαγή νοοτροπίας που θέλουμε να φέρουμε. Με παραγωγή ρεαλιστικών προτάσεων και την δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών. Η εκ νέου συγκρότηση μας, με όρους κοινωνίας, αλλά με σταθερές τις αρχές και τις αξίες μας μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή που θα φέρει καλύτερες ημέρες στην πατρίδα μας, με ίσες ευκαιρίες για όλους. 

 

  • Ακρίβεια , πανδημία , ανεργία, είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες με βάση κάθε έρευνα που έχει δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα. Ποιές προτάσεις έχει το Κίνημα Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ για να καταφέρουμε να «αγγίξουμε» την πολυπόθητη «κανονικότητα»; 

Δυστυχώς η χώρα δεν επιστρέφει σε καμία «κανονικότητα». Η κυβέρνηση προσπαθεί ματαίως να μας πείσει για το «ελληνικό θαύμα της ανάπτυξης», καθώς η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε είναι αμείλικτη και ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς υστέρησης και στρεβλώσεων.

Η διαχείριση της πανδημίας στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, γιατί ακόμα και αποφάσεις που μπορεί να πάρθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, υλοποιήθηκαν με τεράστια καθυστέρηση. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα μας θα έπρεπε να είναι ένα ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη, όπως έχουμε προτείνει κατ’ εξακολούθηση. 

Παράλληλα η ελληνική οικονομία βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε οριακό σημείο. Παρακολουθώντας τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα βλέπουμε τη ραγδαία αύξησή του καθώς αυξάνονται τα χρέη, άρα και οι δείκτες της φτώχειας. Οποιαδήποτε συζήτηση αφορά στους φόρους, πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με το πόσα χρήματα παραμένουν στο κάθε νοικοκυριό στο τέλος του μήνα. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί άμεσα, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και να προχωρήσουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την επόμενη αύξηση. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ήδη την 4η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται λοιπόν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Προφανώς δεν θέλει και η στάση της αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Επιπρόσθετα έχουμε ήδη προτείνει να μειωθούν 2% οι ασφαλιστικές εισφορές, να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τρόφιμα από το 13% στο 6% καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Καθημερινά οι έλληνες πολίτες βλέπουν τους λογαριασμούς τους στο ρεύμα ακραία αυξημένους. Οι ρυθμιστικές χρεώσεις του ρεύματος έπρεπε να έχουν μειωθεί ήδη, ώστε να μην έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και να ανακουφιστούν άμεσα οικογένειες και επιχειρήσεις. Ακόμα και οι πολίτες που εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν έχουν λάβει καμία επιδότηση, ένα μήνα μετά τις εξαγγελίες του κ. Σκρέκα. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούμε να είμαστε «πρωτοπόροι» στην ανεργία.

Η σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση, προωθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα στηρίζεται σε συγκροτημένο σχέδιο για τη χώρα και θα αναζωογονήσει την αγορά εργασίας με τρόπο βιώσιμο και όχι στηριζόμενοι στις επιδοματικής πολιτικές. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε νέες, καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας. 

  • Τελευταία πληθαίνουν οι προσωπικές βολές κατά του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ο Υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για «ωραία Ελένη» , η κα Μπακογιάννη για «τέρμα στα χάδια» και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθείται η «πολιτική» των «social media» «επιθέσεων» , πως απαντάτε σε όλα αυτά και γιατί πιστεύετε πως συμβαίνουν αυτά; 

Οι συνεχείς αήθεις και απρεπείς επιθέσεις στο πρόσωπο του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη από τα κυβερνητικά στελέχη, καταδεικνύουν αφενός το πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται τον πολιτικό πολιτισμό και την αστική ευγένεια που θεωρητικά υπηρετούν και αφετέρου τον πανικό που τελικά τους έχει προκαλέσει η υπεύθυνη στάση μας με στοχευμένες προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, χωρίς αστερίσκους, χωρίς όξυνση και δημαγωγία.

Διαβάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ έχει χάσει πια την ηγεμονία της στον μεσαίο χώρο, ενώ φαίνεται να αποχαιρετά και την αυτοδυναμία. Το ύφος και η συμπεριφορά των μελών του υπουργικού συμβουλίου καθιστούν υπόλογο τον Πρωθυπουργό για την συστηματική και συντεταγμένη υποβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής που έχει επιλέξει να ασκεί εντός και εκτός κοινοβουλίου. Με την αρωγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφευρίσκει τρόπους να δημιουργεί μονίμως τεχνητές εντάσεις που καταλήγουν σε τοξικές αντιπαραθέσεις έτσι ώστε να καλύψει την ανεπάρκεια του, αλλά και να μην χρειαστεί ποτέ να απαντήσει στα αληθινά προβλήματα του λαού. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε αποδρομή και προσπαθεί με φθηνούς τρόπους, όπως οι «επιθέσεις social media», να κρύψει και τις δικές του ελλείψεις απέναντι στην άσκηση αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας μιλάει εκ του πονηρού για προοδευτική διακυβέρνηση, χωρίς ίχνος ειλικρίνειας. καθώς όταν του δόθηκε η δυνατότητα επιλογής μεταξύ της προόδου και της συντήρησης, εκείνος επέλεξε το δεύτερο. Δηλαδή τον κ. Καμμένο. Δεν έχουμε όλοι τόσο κοντή μνήμη. Πώς γίναμε ξαφνικά αξιόπιστοι εταίροι; Παράλληλα εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να κρατάει ίσες αποστάσεις από τον κ. Καραμανλή, ακριβώς όπως και ο κ. Μητσοτάκης. 

Όσο αντιλαμβάνονται ότι αυξάνεται η επιρροή της Δημοκρατικής Παράταξης στην κοινωνία, τόσο πιο επιθετικοί θα γίνονται απέναντί μας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η δική μας σοσιαλδημοκρατική πρόταση δίνει λύσεις προοπτικής, με πυλώνες μας την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αξιοπιστία. Και αυτό μάλλον κάποιους τους ενοχλεί. Οι αδιέξοδες αντιπαραθέσεις, διανθισμένες με εύπεπτα αφηγήματα, δεν αφορούν στην κοινωνία, ούτε στο Κίνημά μας. 

  • Είστε από τα πρόσωπα-κλειδιά στο πρόταγμα της Ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ, τι κομίζεται στην νέα θέση ευθύνης που έχετε αναλάβει στην παράταξη; 

Αυτό, στο οποίο πραγματικά στοχεύουμε και αποτελεί τη μεγάλη μας ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία είναι οι μεγάλες αλλαγές σε ποιότητα δουλειάς Προτεραιότητα μας είναι να απευθυνθούμε στα δυναμικά κοινωνικά στρώματα.

Στους νέους, στους επιστήμονες, στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, στους νέους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Σε ανθρώπους που παλεύουν με την σκληρή δουλειά τους να συντηρήσουν τις οικογένειες τους.

Αλλά και σε όλους εκείνους σε μεγαλύτερες ηλικίες οι οποίοι έχτισαν, δίνοντας μάχες, το κοινωνικό κράτος και το είδαν να γκρεμίζεται εν μία νυκτί. Όλους εκείνους που βρίσκονται καθημερινά στο πεδίο δράσης τους και καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τον κίνδυνο της ανεργίας. Για να καταφέρουμε να απευθυνθούμε στην ελληνική κοινωνία με νέους όρους πια, πρέπει να δημιουργήσουμε μία ομάδα ικανών και επαρκών στελεχών, με επιστημονική και τεχνική επάρκεια αλλά και εμπειρία, τα οποία θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού κόμματος. Η επιμόρφωση και η ανάπτυξη του υπάρχοντος διοικητικού και επιστημονικού μας προσωπικού θα μας βοηθήσει στην επίτευξη της βέλτιστης συνεργασίας, στην βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ στελεχών διαφορετικών γενεών, έτσι ώστε να φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας συντομότερα. Να ξαναγίνουμε δηλαδή καινοτόμοι, με ρηξικέλευθες προτάσεις και αποτελεσματικοί. 

 

  • Ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, δήλωσε πως βρισκόμαστε σε μια χώρα με «καταπληκτική ποιότητα ζωής», ενώ σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο ο Γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης εξήρε την κυβέρνηση για την «μείωση» των ποσοστών της ανεργίας στην χώρα μας, αυτά έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία και την οικονομία; Η είναι μια συνέχεια της επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια;

Όπως σας είπα και προηγουμένως, δυστυχώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλώνεται αποκλειστικά και μόνο σε μία επικοινωνιακή διαχείριση με παρελκυστικές πολιτικές, όσον αφορά σε όλα όσα ταλανίζουν σήμερα τους πολίτες της χώρας.

Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» που επικαλείται ο Πρωθυπουργός ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται ολοένα και χειρότερη με την τρομακτική αύξηση του κόστους ζωής και παραγωγής, με χιλιάδες νοικοκυριά να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο. Είναι εξόφθαλμο πια ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και προχωράει στα τυφλά, με στρατηγική το «βλέποντας και κάνοντας». Ο κ. Μαρινάκης από την άλλη, δεν έχει πάρει στα χέρια του καθώς φαίνεται τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην 1η θέση στην ανεργία των νέων με 39,1%, μας ακολουθεί η Κόστα Ρίκα. Για ποια μείωση της ανεργίας συζητάμε; Οι πολίτες αυτήν τη στιγμή αναζητούν εναγωνίως λύσεις για τα πραγματικά τους προβλήματα και η κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο που κάνει είναι επικοινωνιακή πολιτική θεωρώντας ότι τους καθησυχάζει. 

  • Θέλω το σχόλιό σας κυρία Κουκουδάκη σχετικά με την πολύκροτη «Σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση» στην οποία έκανε αναφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης… 

Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει Κύριε Γαβρή, όπως όλα δείχνουν. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει μέσα από τον αξιόπιστο πολιτικό του λόγο. Με αδιαπραγμάτευτη την αυτόνομη πορεία μας, τις αρχές και τις αξίες μας θα παλέψουμε για μία σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση μέσα από τη δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών. Με ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις, με επίκεντρο τον λαό και τις ανάγκες του, με στόχευση την μείωση των ανισοτήτων και την εκ νέου ύπαρξη κοινωνικού κράτους διεκδικούμε την αλλαγή πορείας της χώρας. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, δεν υπάρχει σύμπλευση με τη μία ή την άλλη πλευρά, όπως πολύ βολικά θέλουν να μας χρεώνουν ένθεν κακείθεν. Η πολιτική μας αυτονομία είναι η πυξίδα μας για το μέλλον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ