Συνέντευξη: Ανδρέας Λοβέρδος: “Το όνειρό μου για την παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αλίμονο εάν ήταν να γίνει τσόντα στα Δεξιά ή τα Αριστερά.”

"Δεν υπάρχει «καυτή» καρέκλα από την οποία δεν υπηρέτησα. Εξωτερική Πολιτική, Εργασία, Υγεία, Παιδεία."

O Boυλευτής Β’Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, παραχώρησε αποκαλυπτική συνέντευξη στον Δημοσιογράφο-Εκδότη του “The Socialist” ,Γαβρή Άγγελο.

 

O Aνδρέας Λοβέρδος, σε ακόμη μια συνέντευξή του, “δεν μάσησε” τα λόγια του. Μίλησε ξεκάθαρα. Θέτοντας τις δικές του κατανοητές “γραμμές” για την “ολική επαναφορά” του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό. Επισήμανε την ανάγκη υπερδιπλασσιασμού των ποσοστών της παράταξης καλώντας σε αγώνα όλους τους πολίτες που εκφράζονται από τον μεταρρυθμιστικό χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας, πως πρέπει να εκδιωχθούν έστω και ως νεόκοπα “αφηγήματα”, τόσο η ΝΔ από τον χώρο του “Κέντρου”, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της “Κεντροαριστεράς”.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο για τις πολιτικές που εφάρμοσε με στόχο την διαχείριση της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα όσο και για την στάση της στα ΕλληνοΤουρκικά και το Κυπριακό ζήτημα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Άγγελου Γαβρή, για το αν ξεχωρίζει κάποια από τα έργα που επί Υπουργείας του ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν, ανέφερε αρκετά από τα μεγάλα έργα του ΠΑΣΟΚ που φέρουν την υπογραφή του. Σε συνέχεια της ερώτησης του δημοσιογράφου σχετικά με τις αποστάσεις που φέρεται να κρατά ο ίδιος από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ, ο κύριος Λοβέρδος απάντησε με σαφήνεια: “Το όνειρό μου για την παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αλίμονο εάν ήταν να γίνει τσόντα στα Δεξιά ή τα Αριστερά.”

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου:

 

 

  • Κύριε Λοβέρδο,η κατάσταση δείχνει να “ξεφεύγει” στην κοινωνία με αφορμή την κακοδιαχείριση της πανδημικής κρίσης από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τελευταίο παράδειγμα, το “αλαλούμ” με το άνοιγμα της αγοράς εν μέσω 3.500 χιλιάδων κρουσμάτων ημερησίως με την κυβέρνηση να “παίρνει πίσω” την απόφαση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πάτρα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις πολιτών. Πως κρίνετε τις αποφάσεις της κυβέρνησης; Πως την αντίδραση των πολιτών; 

 

Το πρώτο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι προσωπικά την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν διανοούμαι καν να την εντάξω σε ένα  πλαίσιο κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι κατανοητό οι πολίτες να έχουν, να έχουμε όλοι, κουραστεί από τις δύσκολες συνθήκες που έχει επιβάλει εδώ και πάνω από ένα χρόνο η πανδημία. Είναι, όμως, και αυτονόητο ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί το πρώτο μέλημά μας για να μπούμε στη συνέχεια στη φάση της επανεκκίνησης όλων των εκφάνσεων της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.

Σε προσωπικό, λοιπόν, επίπεδο συνιστώ εκείνο που λέω και στον εαυτό μου: υπομονή και πάνω απο όλα προσοχή στην τήρηση των μέτρων που υποδεικνύουν οι λοιμοξιολογοι.

Πολιτικά, τώρα, μιλώντας επισημαίνω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας διαχειρίστηκε σωστά το ζήτημα του εμβολιασμού με την έννοια της οργάνωσης και της ψηφιοποίησης και επίσης είχε καλά αποτελέσματα στο πρωτο κύμα. ,

Στη συνέχεια ωστόσο έγιναν λάθη και παραλείψεις. Δεν εφάρμοσαν πολιτικές πρόληψης, δεν τόλμησαν και συνεχίζουν να μην τολμούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και απέτυχαν στην επίτευξη μια οργανικής συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία αποτελεσματικών κέντρων συντονισμού όλων των διαθέσιμων υγειονομικών μέσων και δομών της χώρας. Ειδικά το τελευταίο το επισημαίνω μέσα κι έξω από την Βουλή από τον περασμένο Νοέμβριο προτείνοντας ακόμη και προσωρινή κοινή διοίκηση. Αλλά και την αναγκαιότητα του  υποχρεωτικού εμβολιασμού έχω αναδείξει εδώ και μήνες και ενώ ο Ντράγκι στην Ιταλία το αποφάσισε, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας δήλωσε προσφάτως ότι θα το εξετάσουν από Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ πεθαίνουν γνωστοί μας, φίλοι μας. Κυριολεκτικά σκάνε βόμβες ανάμεσα στα πόδια μας.

 

  • Στις 12 Απριλιου θα παρουσιάσετε  τις θέσεις και τις προτάσεις καθώς και το πρόταγμα  στο πλαίσιο του οποίου θα διεκδικήσετε την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Μπορείτε να μας αναφέρετε τους βασικούς “πυλώνες” της “επόμενης ημέρας” σε ενδεχόμενο εκλογής σας ως Προέδρου της παράταξης; 

Έχω αναφερθεί στην ανάγκη της ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ που πιστεύω ότι αποτελεί επιταγή των υποστηρικτών της παράταξής μας αλλά και γενικότερο   πολιτικό ζητούμενο, επιταγή.

Όλοι μαζί μπορούμε κι εγώ μπορώ να ηγηθώ αυτού του εγχειρήματος, δηλαδή της Επιστροφής του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να γίνει το κόμμα μας εκφραστής της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης και ταυτοχρόνως να αρθρώνει πρόταση εξουσίας.

Γι’ αυτό και θα απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες κι όχι στο στενό σημερινό μας πλαίσιο του 6-8%. Θα αναπροσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε καίρια θέματα, όπως αυτά της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Θα αλλάξουμε τον κλειστό σημερινό τρόπο της κομματικής λειτουργίας. Θα μπούμε με καίριο και δυναμικό τρόπο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτοπίζοντας τους πρώτους από το χώρο του Κέντρου και τους δεύτερους από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση της Δευτέρας όποιος πολίτης θέλει μπορεί να παρακολουθήσει την παρουσίαση του ιδεολογικο-πολιτικού μας πλαισίου: 

Α.Λοβέρδος: Στην διαδικτυακή εκδήλωση της “Δυναμικής Κοινωνίας” θα αναπτύξει τις βάσεις του ιδεολογικού και πολιτικού προτάγματος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ”

 

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι “άστεγοι κομματικά”. Έχετε σχέδιο για να καλέσετε ξανά στο κόμμα; Στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Φλωρίδης, έχουν θέση στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όπως το οραματίζεστε; 

 

Όπως σας είπα ακριβώς παραπάνω θα απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες. Όταν όμως με ρωτάτε για συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν θεωρώ ορθό να τοποθετηθώ. Αναφέρατε ήδη τρεις εξαιρετικές πολιτικές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων και έναν αρχηγό του κόμματος στα πιο δύσκολα χρόνια. Θα ήταν εκ μέρους μου έλλειψη σεβασμού και πολιτικής δεοντολογίας να χρησιμοποιώ τα ονόματά τους. Θα έδινα σε κάποιους την εντύπωση πως προσπαθώ να τους εκμεταλλευτώ.

 

  • Στα ΕλληνοΤουρκικά, βλέπουμε ξανά τον Ερντογάν να “παίζει παιχνίδια” στο Αιγαίο και  την  Κύπρο, πως κρίνετε την στάση της κυβέρνησης και της Ε.Ε στα Εθνικά ζητήματα; 

 

Έχω υπογραμμίσει την περίεργη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ο Ερντογάν μιλά ανοικτά για διχοτόμηση και η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί την εκ μέρους του παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Κι ακόμη πρέπει σιγά-σιγά η Ελλάδα να επιχειρεί να συμπεριλαμβάνεται στις αποφάσεις των Συνόδων. Κορυφής της ΕΕ η απόσυρση του casus  belli εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και η υποχρέωσή της να υπογράψει επιτέλους το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία από-δυτικοποιείται με έντονο τρόπο και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το δεδομένο. 

 

 

  • Ως Υπουργός στα πολλά χρόνια της πολιτικής σας διαδρομής, έχετε υπογράψει πολλά Νομοσχέδια που η Δημοκρατική παράταξη τα χει κάνει “λάβαρα” της επανόδου στην εξουσία, ποια ξεχωρίζετε; 

 

Κάνοντας μια αναδρομή στα υπουργεία που θήτευσα διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει «καυτή» καρέκλα από την οποία δεν υπηρέτησα. Εξωτερική Πολιτική, Εργασία, Υγεία, Παιδεία. Ως άνθρωπος της δράσης πιστεύω πως είναι σημαντικό ένας υπουργός να εισάγει και να εφαρμόζει μεταρρυθμιστικές τομές. Τέτοιες επιλογές έκανα πολλές.

Αν πρέπει να επιλέξω τις σημαντικότερες κατά την κρίση μου από αυτές, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στις ακόλουθες: Συνήγορος του Πολίτη, συλλογικές συμβάσεις, εθνική σύνταξη, ΕΟΠΥΥ, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αύξηση αριθμού και ωραρίου φαρμακείων, μείωση τιμών off patent και γενοσήμων φαρμάκων, δραστική ουσία, αποκέντρωση ΟΚΑΝΑ και εξάλειψη της λίστας της ντροπής, κοινωνικό σχολείο, θρησκευτικές ελευθερίες.

 

  • Κύριε Λοβέρδο, έχετε ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όσους ακόμα έχουν “θολή εικόνα” για την στάση σας σε πιθανή συνεργασία με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τι απαντάτε; 

 

Όσοι μου κάνουν την τιμή να παρακολουθούν τις δράσεις μου στην πολιτική είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν καμία θολή εικόνα για τίποτε. Το εάν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί μου είναι ένα ζήτημα. Το ότι όμως κατανοείς πλήρως τί θέλω να πω είναι απολύτως βέβαιο. Δεν κρύβομαι, δεν ψελλίζω, δεν αποφεύγω, δεν καμουφλάρω. Σε ό,τι, λοιπόν, αφορά πιθανές συνεργασίες της παράταξής μας έχω από καιρό επισημάνει ότι είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να ανοίξει εάν πρώτα δεν καταφέρουμε να υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας και να αποτελέσουμε δύναμη εξουσίας στο πολιτικό σκηνικό.

Το όνειρό μου για την παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αλίμονο εάν ήταν να γίνει τσόντα στα δεξιά ή τα αριστερά.

Καθαρό: δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να πιστέψει ότι μπορεί να μας εκμεταλλευθεί πολιτικά. Στο πολιτικό μας σπίτι κουμάντο κάνουμε οι ίδιοι. Πρώτα θα δυναμώσουμε και μετά όλα τα άλλα θα πάρουν τη σειρά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ