ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΑ: Δεν κάνει ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης – Προεκλογική η ομιλία του στην ΔΕΘ;
Τα σενάρια που τον ήθελαν να κάνει ανασχηματισμό διέψευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, όμως, έστειλε και μήνυμα στους υπουργούς του να είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, προσπαθώντας να μην δώσει “χώρο” σε συνέχεια των προεκλογικών συναντήσεων που πραγματοποιούν πολιτευτές και βουλευτές με τη ΝΔ σε όλη την Ελλάδα μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του, βάζει φρένο στα σενάρια ανασχηματισμού και διαμηνύει πως το υπάρχον υπουργικό συμβούλιο θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Αυτό από μόνο του αποτελεί “είδηση” καθώς μέχρι πριν λίγα 24ωρα, φάνταζε ιδιαίτερα σίγουρο πως αφού δεν πάμε σε εκλογές το Φθινόπωρο- σύμφωνα με δηλώσεις Μητσοτάκη – τότε αναμένεται ανασχηματισμός που θα δώσει νέα παράταση στην ήδη παρατεταμένη με ευθύνη Πρωθυπουργού, προεκλογική περιόδο.
«Δεν έχω πρόθεση να κάνω κανέναν ανασχηματισμό. Ξέρουμε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να σταθούμε δίπλα στους πολίτες. Ο κόσμος έχει ανάγκη από σταθερότητα. Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης στους συνεργάτες του. Ενώ αμέσως μετά πρόσθεσε: «Βαδίζουμε στον τέταρτο χρόνο, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας και οι υπουργοί πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους. Θα πάμε στις εκλογές με το ίδιο σχήμα».
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η επιλογή του πρωθυπουργού να «κάψει» τα σενάρια του ανασχηματισμού αποτελεί εν πολλοίς λογική συνέχεια της απόφασης να μην εκμεταλλευτεί το «ξέφωτο» του φθινοπώρου προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές σε ένα δεδομένα ευνοϊκό για τον ίδιο πολιτικό περιβάλλον. Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε, τότε, την ανάγκη η χώρα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας παρά το όποιο κόστος μπορεί να επισωρεύσει για την κυβέρνηση ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, απόφαση που «δικαιώνεται» στην πράξη, όπως καταδεικνύουν οι εξελίξεις στην Ιταλία.
Έχει “σαλπάρει” το πλοίο της “αυτοδυναμίας” εδώ και καιρό – Προεκλογικός ο χαρακτήρας της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ
«Τα παραδείγματα Μακρόν και Ντράγκι δείχνουν ξεκάθαρα» λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «πόσο εύθραυστη θα είναι η διακυβέρνηση της χώρας αν από τις εκλογές με την απλή αναλογική προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας».
Και εξηγούν: «Ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία και το τεκμηριώνει με παραδείγματα. Όλη Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη του πληθωρισμού, της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, ακόμα και της πανδημίας, η οποία πάντα παραμονεύει στην γωνία. Πως λοιπόν σε τόσο κρίσιμα ζητήματα θα μπορέσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και να ομονοήσουν οι δυο ή και τρεις βραχίονες μιας κυβέρνησης, όταν το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να συνεννοηθούν στα βασικά;».
Στο Μαξίμου βλέπουν την απλή αναλογική ως ένα ναρκοπέδιο και η βασική επιδίωξη είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν πιο υψηλού ποσοστού έτσι ώστε να οδεύσουν στις δεύτερες κάλπες. Γνωρίζουν καλά ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια ενδεχομένως να φουντώσει μπαίνοντας στο φθινόπωρο αν συνεχιστεί η τρελή πορεία των καυσίμων, αν η επαναφορά των μέτρων για την πανδημία γίνει μονόδρομος και αν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παρά τα όποια μέτρα στήριξης, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πορευτεί με το υφιστάμενο σχήμα μέχρι τις εκλογές εδράζεται στην ανάγκη οι κυβερνητικοί ρυθμοί να παραμείνουν υψηλοί, με τέσσερα κρίσιμα ορόσημα στον ορίζοντα μέχρι τις κάλπες. Δύο «σταθερά»: την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής από το βήμα της ΔΕΘ και τη διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού. Και δύο «μεταβλητά»: την απορρόφηση των μέγιστων δυνατών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.