ΘΕΜΑ: Προσφυγή του “Vouliwatch” στην ΕΑΔ για την υπόθεση “Pallantir”

Προσφυγή του Vouliwatch στην ΕΑΔ για τη σκιώδη συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir

Αναλυτικά η Ανακοίνωση που εξέδωσε το “VouliWatch”:

Μετά τη σιωπηρή απόρριψη του αιτήματός μας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωράμε νομικά στο επόμενο στάδιο και καταθέτουμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Θυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει αίτημα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητώντας τις γνωμοδοτήσεις των Υπεύθυνων Προστασίας Δεδομένων καθώς και την απόδειξη ότι η εταιρία Palantir διέγραψε τα δεδομένα που συγκέντρωσε κατά τη συνεργασία της με το Υπουργείο. Η προθεσμία να μας απαντήσουν παρήλθε άπρακτη και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, καταθέτοντας προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Το Vouliwatch συνεχίζει, πιστό στην ακτιβιστική του δράση για διαφάνεια και λογοδοσία, να ενεργοποιεί και να εξαντλεί όλα τα νόμιμα μέσα για άσκηση πίεσης προς την πολιτική εξουσία να διαθέτει και να δημοσιοποιεί στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε εθνικής σημασίας συνεργασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, αναδείξαμε τη μυστική συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την εταιρία Palantir Technologies για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για την αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σάς παρουσιάζουμε ένα χρονογράφημα της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά στο ευαίσθητο ζήτημα της διαχείρισης προσωπικών δεδομένων πολιτών από ιδιώτες με αμφιλεγόμενο ιστορικό και συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθειά μας για ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία από τους θεσμούς.

Μάρτιος 2020

Η ελληνική κυβέρνηση συνάπτει σύμφωνο συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό επεξεργασίας δεδομένων Palantir Technologies.

Η συνεργασία αυτή καλύπτεται από μυστικότητα και δεν δημοσιοποιείται πουθενά, ούτε στη Διαύγεια, παρά τη σχετική επιταγή του νόμου.

7 Δεκεμβρίου 2020

Η εταιρία Palantir ανακοινώνει με δελτίο τύπου ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον CEO της εταιρείας, Alex Karp με θέμα την επέκταση της συνεργασίας τους.

Το Vouliwatch αναδεικνύει το θέμα με εκτενή αναφορά στις σκιώδεις δραστηριότητες της Palantir και εγείρει θέμα αδιαφάνειας και διακινδύνευσης προσωπικών δεδομένων.

Η εταιρία έχει αμφιλεγόμενο ιστορικό:

• με χρηματοδότη τη CIA

• παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης (surveillance)

• συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ στην καταστολή και δίωξη των μεταναστών

• εμπλοκή στο σκάνδαλο Cambridge Analytica

Η υπόθεση προκαλεί δημόσιο διάλογο και πυροδοτεί μια σειρά από δράσεις:

• Το Vouliwatch υποβάλλει αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό, Κ. Πιερρακάκη, ζητώντας τις σχετικές συμβάσεις

• Η Homo Digitalis κάνει καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

• Ασκείται Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

19 Ιανουαρίου 2021

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναγκάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την Palantir, αναφέροντας ότι:

• Η συνεργασία αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

• Δεν δημοσιοποιήθηκε γιατί – δήθεν- ήταν ΔΩΡΕΑΝ η δοκιμαστική παροχή του λογισμικού από την εταιρία.

• Δεν τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης προσωπικών δεδομένων, καθώς το Υπουργείο διέθετε προς επεξεργασία μόνο ανοιχτά και ανώνυμα ή «ψευδωνυμοποιημένα» δεδομένα.

31 Δεκεμβρίου 2020

Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου περί πλήρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, το Υπουργείο δεν προχωρά σε ανανέωση / επέκταση της συνεργασίας με την Palantir μετά τη λήξη της 9μηνης δοκιμαστικής περιόδου και δημοσιεύει σύμβαση ανάθεσης στην PWC για συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ανάλυση δεδομένων.

10 Μαρτίου 2021

Το Vouliwatch καταθέτει αίτημα πρόσβασης στην πληροφορία προς το Υπουργείο και ζητά τις γνωμοδοτήσεις των Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων και τα αποδεικτικά έγγραφα ότι η Palantir διέγραψε τα δεδομένα που συγκέντρωσε κατά τη δοκιμαστική περίοδο, όπως προβλέπεται από το GDPR.

30 Μαρτίου 2021

Σιωπηρή απόρριψη από το Υπουργείο. Το Vouliwatch προσφεύγει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο αγώνας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, για διαφάνεια και για λογοδοσία, συνεχίζεται…

Δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ