Νίκος Ανδρουλάκης: Καταθέτει ερώτηση στην Ευρωβουλή για τα εμβόλια που δόθηκαν σε κάθε κράτος και τα κόστη τους!

Ρεπορταζ, επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Χαριτάκη

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης φιλοξενήθηκε στην σημερινή εκπομπή του Παύλου Τσίμα όπου και μίλησε για κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα.

Σε ερώτηση σχετικά για την αξιοποίηση των χρημάτων που θα λάβει η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, ο κύριος Ανδρουλάκης αναφέρει πως αυτά τα χρήματα πρέπει να διοχετευτούν σε υποδομές λυσιτελείς τόσο για την δική μας γενιά αλλά κυρίως για τις επερχόμενες, μαθαίνοντας πια απο τα λάθη του παρελθόντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας έλαβε χρηματικά ποσά που δεν αξιοποιήθηκαν συνετά με αποτέλεσμα να καταναλωθούν αφήνοντας “γυμνή” την επόμενη γενιά. 

 

Τα χρήματα πρέπει να μετουσιωθούν σε έργα που θα αναθερμάνουν την ελληνική οικονομία, η οποία έχει κλονιστεί μετά από την ύφεση της πανδημίας αλλά και της οικονομική κρίσης που μας πήγε χρόνια πίσω σε επίπεδο ΑΕΠ. Τα έργα αυτά πρέπει να δώσουν πνοή με νέες θέσεις εργασίας! Άλλωστε, δεν υπάρχει περιθώριο κατάχρησης τους αφού η Επιτροπή βασίζει το εγχείρημα σε σαφείς πυλώνες. 

 

Εν συνεχεία και όσον αφορά την υγειονομική κρίση και την δυσκολία της ΕΕ να αντιμετωπίσει την πανδημία, ο κύριος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι πολλές φορές όταν τα κράτη αποτυγχάνουν κατηγορούν την Ένωση ενώ όταν όλα πάνε καλά τότε αυτά καμαρώνουν πως τα κατάφεραν μόνα τους. Αυτό που οφείλει να κάνει η ΕΕ είναι να προχωρήσει σε μια ρύθμιση εξαγωγών των εμβολίων προς ισχυρές χώρες, ώστε να μην εκβιάζεται από εταιρείες όπως η AstraZeneca αλλά και από κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, όπως είπε σκοπεύει να θέσει σήμερα ερώτηση στην Επιτροπή ώστε να παρέχει στοιχεία για το πόσα εμβόλια προυπολόγισε από την κάθε εταιρία για κάθε κράτος αλλά και πόσα αγόρασε αυτό με δικά του χρήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να δώσει αυτά τα στοιχεία αλλά και να υιοθετηθουν Νέα Κοινά Κριτήρια. 

 

Το θέμα του εμβολιασμού σχολιάστηκε επίσης, με τον ίδιο να αναφέρει πως μέχρι το καλοκαίρι περίπου το 70% των ευρωπαίων πολιτών  θα έχουν εμβολιαστεί, κάτι που θα δώσει μια ανάσα σιγουριάς και θα τονώσει τον τουρισμό. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έδωσε μια πλαστή αισιοδοξία στους πολίτες για το Πάσχα και είναι υπόχρεη να προχωρήσει σε πολύ προσεκτικά ανοίγματα από εδώ και πέρα ώστε να μην καταστρέψουμε όλα αυτά που χτίσαμε τόσο καιρό.

 

Μιλώντας για τα εσωκομματικά ζητήματα του ΚΙΝΑΛ, τόνισε πως είναι αδιανόητο να ανοίξουμε μια τέτοια συζήτηση, την στιγμή που καθημερινά δεκάδες συνάνθρωποι μας θρηνούν δικούς τους ανθρώπους. Οι διαδικασίες αυτές είναι τοποθετημένες θεσμικά το ερχόμενο φθινόπωρο και τότε θα ξεκινήσουν, όταν δηλαδή θα έχει επιτευχθεί μια υγειονομική ασφάλεια. Προς το παρόν, το ΚΙΝΑΛ προσφέρει μια αξιόλογη και εποικοδομητική αντιπολίτευση που δεν ανατρέχει σε εργαλειοποίηση και λαϊκισμούς για να στηρίξει τα επιχειρήματα της. Τα οικονομικά προβλήματα είναι μπροστά μας και μια ουσιαστική αντιπολίτευση είναι αυτή που χρειάζεται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ