ΘΕΜΑ “THE SOCIALIST”: Υποστελέχωση στην Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων covid19

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος-Αρχισυντάκτης

Ένα μείζον ΘΕΜΑ που αναδεικνύει την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Η υποστελέχωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων covid19

Κορωνοϊός: 19 θετικά κρούσματα στην πλατεία Βικτωρίας - CNN.gr

Η θετικότητα στον κορονοϊό στην χώρα μας , κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μετά το “σάλο” σχετικά με τα νούμερα που δίνει στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με την ασταμάτητη “επέλαση του 2ου κύματος” της πανδημίας στην χώρα μας, είναι γεγονός πως τα βλέμματα έχουν στραφεί στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με την προετοιμασία του συστήματος της δημόσιας Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο τμήμα της ιχνηλάτησης εργάζονται συνολικά 190 άτομα από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το υπουργείο Υγείας. Οι βάρδιες αποτελούνται από περίπου 60 άτομα που ιχνηλατούν καθημερινά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τις 07:00 το πρωί μέχρι τη 01:00 το βράδυ.

Με βάση έρευνες και αναλογικά με την ημερήσια (επίσημη) ανακοίνωση κρουσμάτων πανελλαδικά, τον Μ.Ο για τον μήνα Νοέμβριο να είναι τα 2.300 κρούσματα/ημερησίως(!), οι ιχνηλάτες στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι 2.500-3.000 άτομα που βοηθούν στην χαρτογράφηση των κρουσμάτων και τον καλύτερο έλεγχο του πανδημικού 2ου κύματος.

-Στο 75% τα “ορφανά” κρούσματα

Ένα χαρακτηριστικό και αδιάψευστο στατιστικό στοιχείο της ανετοιμότητας της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας είναι το ποσοστό των κρουσμάτων που δεν μπορούν και δεν έχουν ιχνηλατηθεί. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 75% (!) ποσοστό που καθιστά αδύνατη την επαρκή χαρτογράφηση των κρουσμάτων covid19 στην χώρα μας.

Για να καταλάβει κανείς με παράδειγμα, αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με αργότερα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού οφείλει να είναι σε προληπτική καραντίνα για 15 ημέρες με βάση την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ. Αυτό θα εμπόδιζε την περαιτέρω διάδοση της νόσου και δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης είναι 3-4 ημέρες, θα μπορούσαμε να μιλάμε για χιλιάδες λιγότερα κρούσματα/ημερησίως. Τώρα φανταστείτε οτι σχεδόν 8/10 συμπολίτες μας, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πως ίσως ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και συνεχίζουν την ζωή τους καθημερινά, με ψώνια στο σουπερ μαρκετ, επαφή με κόσμο στο γραφείο ή στον δρόμο ή στα ΜΜΜ, ασκούνται κανονικά … μέχρι, να εμφανίσουν και οι ίδιοι, συμπτώματα του κορονοϊού!

Χρείαζεται οργάνωση, υπευθυνότητα και μαζικά τεστ για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας

Είναι σαφές πλέον, πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ανάμεσα στα “Γιατί” που έχουν προκύψει ως ερωτήματα στην κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο, από το “γιατί άνοιξαν τα σύνορα χωρίς ελέγχους για όλους το Καλοκαίρι”, μέχρι το “Γιατί δεν στελέχωσαν επαρκώς το Ε.Σ.Υ” και τώρα πια, “Γιατί οι ιχνηλάτες είναι μια χούφτα άνθρωποι -αναλογικά”. Μπορούμε να προσθέσουμε και πολλά άλλα “ΓΙΑΤΙ” που απευθύνονται ως ερωτήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με τελευταίο και ποιο πρόσφατο το “Γιατί τα νούμερα του ΕΟΔΥ φέρονται ως πλασματικά”…..

Υπάρχουν ευθύνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ