Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Αφήστε μας να κάνουμε ανεπηρέαστοι την επιστημονική δουλειά μας!”- Άρθρο του Υπεύθυνου Ερευνών της OPINION POLL Ζαχαρία Ζούπη

Published

on

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.

Άρθρο του Υπεύθυνου Ερευνών της OPINION POLL Ζαχαρία Ζούπη

 

Aσχολούμαι στον χώρο των δημοσκοπήσεων πάνω από 20 ολόκληρα χρόνια. Έχω υλοποιήσει Έρευνες μαζί με τους συνεργάτες μου με επιστημονική επάρκεια, σοβαρότητα, ευθύνη, χωρίς ποτέ να εξαρτώμαι από κανένα. Τα τελευταία χρόνια συνεχίζω αυτή την πορεία ως Υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL με την ίδια αντίληψη και επιτυχία πρόβλεψης Εκλογικών Αποτελεσμάτων σε Ευρωεκλογές, Εθνικές Εκλογές , αλλά και σε εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες .

Αυτά που συνάντησα τα χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρόσφατα, δεν τα είχα συναντήσει. Οι Εταιρείες Δημοσκοπήσεων βρέθηκαν με περισσή ευκολία στο στόχαστρο. Ειδικά ως OPINION POLL δεχτήκαμε σειρά επιθέσεων γιατί στην περίοδο 2017-2019 δίναμε σε αντίθεση με αποτελέσματα άλλων ερευνών σημαντικές , διακριτές, διψήφιες  διαφορές υπέρ της Ν.Δ. Ευτυχώς ήρθε η ώρα των Ευρωεκλογών και των Εθνικών Εκλογών και φάνηκε ποιες μετρήσεις έπιασαν το αποτέλεσμα και ποιες όχι Μέχρι τότε λόγια, κατηγορίες, υπονοούμενα, λάσπη. Η αλήθεια όμως φάνηκε. Η OPINION POLL δικαιώθηκε εκ των αποτελεσμάτων πανηγυρικά.   Κανένας βέβαια από αυτούς που είχαν βυσοδομήσει δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη.

Ας έρθουμε τώρα στην τελευταία Πολιτική  Έρευνα της OPINION POLL η οποία απ΄ότι έμαθα από δημοσιεύματα τροφοδότησε αντιδράσεις από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα από κάποιο δημοσίευμα πληροφορήθηκα ότι διανέμεται no paper στο οποίο ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται από «  κύκλους του ΚΙΝΑΛ » ότι «Ο καθένας και οι προτεραιότητες του. Κάποιοι με μεθοδεύσεις έχουν στόχο να πληγεί η παράταξη, να ανακοπεί η δημιουργική πορεία της. Ματαιοπονούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα»…. “.

Ως δημοσκόπος δεν μπορώ να αντιπαρατεθώ ως Πολιτικός προς Πολιτικό. Θα ήταν διαφορετικά .

Advertisement

Έχω όμως χρέος να υπερασπιστώ την OPINION POLL, την και τις έρευνες που υλοποιούμε ανεπηρέαστα από οποιοδήποτε παράγοντα και με επιστημονική επάρκεια.

Θα παρακαλούσα λοιπόν αυτούς τους « κύκλους» να διευκρινήσουν ευθαρσώς, δημόσια και όχι κρυπτόμενοι :

–          Ποιοι έχουν και ποιες προτεραιότητες ; Τι εννοούν;

–          Μ΄αυτό που λένε πιστεύουν ότι η OPINION POLL εντάσσεται σε κάποιο σκοτεινό σχεδιασμό και μεθόδευση για να πληγεί το ΚΙΝΑΛ ; Ας το πουν ανοικτά εξηγώντας και ποιοι οργανώνουν αυτή την φαντασιακή « συνωμοσία» ;

Ας απαντήσουν ευθέως και με ονοματεπώνυμα , γιατί εγώ λέω ότι όλα αυτά συνιστούν απαράδεκτη λάσπη γιατί πολύ απλά κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα αποτελέσματα της έρευνας. Το αν κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα αποτελέσματα είναι δικαίωμά τους. Δεν είναι δικαίωμα να πλήττουν το όνομα της Εταιρείας δια του κόλπου της φωτογράφησης και να εμφανιζουν ως στημένη μία Έρευνα.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι γράφοντες και διανέμοντες τέτοια no paper ότι όταν κάνουμε έρευνα ως OPINION POLL δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις ούτε μας ενδιαφέρει να ικανοποιούμε ή όχι κάποιους. Μας ενδιαφέρει η επιστημονική προσέγγιση της αλήθειας και για να το πετύχουμε γυρνάμε την πλάτη μας σε λάσπη, συκοφαντίες, επιθέσεις, πιέσεις.

 

Advertisement

Ας πούμε όμως κάποια ζητήματα, γιατί είναι εντελώς απαραίτητο.  :

–          Πραγματοποιήσαμε μια έρευνα σε δείγμα 1.200 ατόμων , δείγμα πολύ ικανοποιητικό .

Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό κανείς.

–          Στην έρευνα αυτή το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει να συγκεντρώνει ποσοστό 6.5%, όσο είναι ο μέσος όρος της δημοσκοπικής επίδοσης του ΚΙΝΑΛ αν πάρουμε όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών τους τελευταίους δύο μήνες.

 Επομένως δεν φαίνεται καμία ανομολόγητη μεθόδευση να πλήγει το ΚΙΝΑΛ .

–          Είναι απλό λοιπόν. Κάποιοι διαρρέουν συκοφαντίες και τις εμφανίζουν ως υπεράσπιση του ΚΙΝΑΛ , γιατί ενοχλήθηκαν από άλλο εύρημα της έρευνας , αυτό που δείχνει ποιον προτιμούν για Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τόσο η Κοινή Γνώμη γενικά , όσο και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ. Κάποιοι ταυτίζουν τον εαυτό τους με το ΚΙΝΑΛ.

–          Βάλαμε ερώτημα ποιον θεωρούν οι ερωτώμενοι ως πιο κατάλληλο για Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Μήπως είναι απαγορευμένη ερώτηση; Μήπως πρέπει να υποβάλουμε τα ερωτηματολόγια των ερευνών μας σε κομματικά επιτελεία; Μήπως η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν άνοιξε την συζήτηση ενόψει Συνδιάσκεψης ; Μήπως από εκείνη την δήλωση και μετά δεν έχουν γραφεί εκατοντάδες ρεπορτάζ για το θέμα στα οποία αναφέρονται μια σειρά στελέχη ως πιθανοί υποψήφιοι; Μήπως όλοι δεν γνωρίζουμε ότι έχουν δηλώσει επίσημα δύο;

Advertisement

–          Θέσαμε επομένως το ερώτημα γιατί απασχολεί κόσμο, γιατί οι εσωτερικές διεργασίες του τρίτου Κόμματος στην Βουλή και η άποψη των πολιτών για αυτό και για όσα το αφορούν , συνιστούν αυτοδίκαια θέμα διερεύνησης .

Θέσαμε αυτό το ερώτημα και θα το ξαναθέτουμε όταν πραγματοποιούμε Πολιτικές Έρευνες από εδώ και πέρα. Μήπως για κάποιους είναι ύποπτο αυτό; Ας το θεωρούν.

–          Στο σύνολο της κοινής γνώμης, στο σύνολο του δείγματος των 1200 που απάντησαν φάνηκε ότι  πρώτος επιλέγεται ο Α. Λοβέρδος με 20.6% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης με ποσοστά 17.6% και 13.4% αντίστοιχα. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 5.2%, ο Γ. Καμίνης με 3.6% και η Ε. Καιλή με 3.2%, ενώ το 13.2% δήλωνε ΑΛΛΟΝ.

Αυτά βρήκαμε, αυτά δώσαμε. Σε τι υπάρχει ακριβώς ερώτημα ή κατηγορία; Προφανώς σε κάποιους μπορεί να άρεσε το αποτέλεσμα και σε κάποιους όχι. Δεν μας αφορά. Κάνουμε έρευνα.

–          Στην ανάλυση ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ  φάνηκε ότι το προβάδισμα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης με 26.7% , ενώ ακολουθεί ο Α. Λοβέρδος με 25.3% και η Φώφη Γεννηματά με 21%. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 8%, ο Γ. Καμίνης με 3.5% και η Ε. Καιλή με 3%, ενώ το 6.3% δηλώνει ΑΛΛΟΝ. Μόνο το 6% δεν απαντούσε. Προφανώς ως επί μέρους δείγμα είχαμε αυτούς που είχαν δηλώσει ότι ψήφισαν ΚΙΝΑΛ, δηλαδή 100 πολίτες. Πρόκειται για επί μέρους δείγμα που επιτρέπει μία προσέγγιση προφανώς μικρότερης ακρίβειας.

 Αυτά λοιπόν είναι όλα όσα αφορούν στην έρευνα που τόσο πολύ συζητήθηκε και κατηγορήθηκε υπογείως με τρόπους και μεθόδους που αποπνέουν παλαιοκομματισμό και παραπέμπουν σε προσπάθεια να δημιουργήσουν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας μας και πίεσης για κατανοητούς σε όλους λόγους.

Δεν σκόπευα να απαντήσω σε γραφόμενα σε no paper. Καλέστηκα και ευχαριστώ το “Τhe Socialist” που μου έδωσε να εξηγήσω απλά, προσγειωμένα και αποδραματοποιημένα τι συνέβη. Πάντως είναι κακό πράγμα αυτή η αντιμετώπιση ερευνών όταν δεν βολεύουν τα αποτελέσματά τους.

Advertisement

Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε με σοβαρότητα, ακρίβεια και ευθύνη έρευνες για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Όσοι θέλουν, μπορούν να διαβάζουν και να προβληματίζονται από τα ευρήματά τους. Όσοι πάλι δεν αντέχουν τους αριθμούς, ας στρουθοκαμηλίζουν αλλά ας μην πετάνε λάσπη

Μια κουβέντα μόνο ακόμα:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ.