ΓΝΩΜΕΣ
“Για αυτό Παπανδρέου στις 5 και 12 Δεκέμβρη” – Του Γ.Λαμπράκη
Στην πολιτική επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό κυριαρχεί ένα θέμα οι εκλογές για ανάδειξη του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Το γεγονός των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του κινήματος αλλαγής αποδεικνύει ότι η δημοκρατική παράταξη επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και καλεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες αυτήν την Κυριακή 5, Δεκεμβρίου να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο αρχηγό.
Ακούγεται από πολύ κόσμο το ερώτημα ποιον όμως να ψηφίσω; Η προσωπική μου επιλογή είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και θα συνεχίσω παραθέτοντας τεκμηριωμένα επιχειρήματα για το λόγο τον οποίο τον στηρίζω.
Πρώτα απ’ όλα ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εμπειρία λόγω των αξιωμάτων που έχει λάβει κατά καιρούς στην πολιτική ζωή του τόπου όπως Υπουργός Παιδείας, Υπουργός Εξωτερικών και φυσικά Πρωθυπουγός της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στην καθεμία από αυτές τις θέσεις η ιστορία απέδειξε ότι εφήρμοσε στρατηγικές οι οποίες ήταν προς όφελος της χώρας.
Εκεί που θα ήθελα να εστιάσω όμως είναι η περίοδος 2009-2011 που διατέλεσε Πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, αποκαλύπτεται η απάτη των οικονομικών στατιστικών της κυβέρνησης Καραμανλή και ο Οικονομολόγος Ανδρέας Γεωργίου διορίζεται ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ για να αποκαταστήσει την αλήθεια και την αξιοπιστία της Ελλάδος διεθνώς. Εδώ θέλω να τονίσω ότι έπειτα από μία δεκαετία διώξεων, ο άνθρωπος που αποκατέστησε την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων βρίσκεται υπόλογος καταβολής αποζημίωσης για εξύβριση όσων παρήγαγαν τα διαβόητα Greek Statistics, αντί να κλείσει αυτή η ιστορία οριστικά και να του ζητήσουν μια συγνώμη αυτοί που τον διώκουν!
Η ψηφιακή διακυβέρνηση ήταν άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 09-11. Στο πλαίσιο αυτής δημιουργείται το πρόγραμμα Εύδοξος για τη διανομή των φοιτητικών συγγραμμάτων, το πρόγραμμα Διαύγεια στο οποίο δημοσιεύονται όλες οι δαπάνες του δημόσιου τομέα, ώστε να λαμβάνουν γνώση οι πολίτες τις χώρας για τη διαχείρηση του δημοσίου χρήματος, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία εκτιμάται ότι εξοικονομεί περί τα € 2 δισεκατομμύρια (εδώ να θυμίσω περιστατικά υπερσυνταγογραφήσεων εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων με σκευάσματα τα οποία έβρισκαν οι αρχές πεταμένα σε πηγάδια) και τέλος έγινε καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων και δημιουργήθηκε Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ).
Στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεγάλη αλλαγή αποτέλεσε το πρόγραμμα Καλλικράτης με το οποίο συγχωνεύθηκαν δήμοι και κοινότητες σε μεγαλύτερους δήμους, καταργήθηκαν οι νομαρχίες, ενώ οι περιφερειάρχες είναι πλέον αιρετοί με τις κρατικές περιφέρειες να μετονομάζονται σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Η αλλαγή της διοικητικής διαίρεσης συνοδεύτηκε και από αλλαγή στις αρμοδιότητες των διοικητικών θέσεων.
Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων τα οποία ήταν αναγκαία για τη χώρα και αποδεικνύουν την υπεύθυνη στάση που κράτησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, σε αντίθεση με τις επόμενες κυβερνήσεις οι οποίες ήρθαν στην εξουσία ασκώντας αντιμνημονιακή ρητορική, όμως δεν έπραξαν ανάλογα…
Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (την ίδια ώρα που τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σημειώνουν σημαντική άνοδο διεθνώς), κρίνω ότι είναι ο μόνος υποψήφιος ο οποίος έχει τη δυνατότητα αφενός να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου καθώς και να αποτελέσει τον άνθρωπο κλειδί για τη πορεία του Κινήματος Αλλαγής σε κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και τη πορεία της χώρας με θετικό πρόσημο σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο επιφυλάσσει πολλές μεταβολές σε όλα τα επίπεδα.
Ιωάννης Παναγιώτης Λαμπράκης
Γραμματέας Ν.Ε. Αρκαδίας Κινήματος Αλλαγής
Μέλος Τομέα Παιδείας Κινήματος Αλλαγής
Γραμματέας Π.Α.Σ.Π. Τρίπολης
Πρόεδρος Φ.Σ. Τμήματος Οικονομικών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Μέλος Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής