Δήλωση στήριξης στην Πριγκίπισσα Basmah από την Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή

Μετά την απελευθέρωση της πριγκίπισσας Basmah bint Saud bin Abdulaziz Al Saud της Σαουδικής Αραβίας και της κόρης της Suhoud Al Sharif, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022, η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή και η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Maria Arena, οι οποίες είχαν ενεργό ρόλο στην εκστρατεία απελευθέρωσης των δύο γυναικών, χαιρέτησαν από κοινού το σημαντικό αυτό γεγονός.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2019, η πριγκίπισσα Basmah bint Saud bin Abdulaziz Al Saud και η κόρη της Suhoud Al Sharif συνελήφθησαν από το σπίτι τους στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και οδηγήθηκαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην επαρχία του Ριάντ, όπου και κρατήθηκαν για σχεδόν τρία χρόνια.. Ο πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αλ-Σαούντ και ο πατέρας του βρίσκονται ακόμη σε αυθαίρετη κράτηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

“Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της Πριγκίπισσας Μπασμά μπιν Σαούντ Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και της κόρης της Σουχούντ Αλ Σαρίφ μετά από τρία χρόνια κράτησης χωρίς κατηγορίες ή νόμιμη διαδικασία. Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άκουσε επιτέλους τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της φωνής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καλούμε τις σαουδαραβικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τόσο η πριγκίπισσα Basmah όσο και η κόρη της θα λάβουν επαρκή ιατρική φροντίδα και υποστήριξη. 

Οι αξιέπαινες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν θετικά σημάδια, τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν από απτά βήματα όπως ο τερματισμός της αυθαίρετης κράτησης όλων των κρατουμένων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει έτοιμο να συνεχίσει τον πολιτικό διάλογο με τους Σαουδάραβες ομολόγους του με σκοπό την προώθηση, την προστασία και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη Σαουδική Αραβία.”

Για άλλη μια φορά η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και πλέον Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στήριξε και στάθηκε δίπλα σε άτομα των οποίων τα δικαιώματα και οι ελευθερίες καταπατήθηκαν και δίχως να μπορούν να ακουστούν οι φωνές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ