Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάκελος “εσωκομματικές Κινήματος Αλλαγής”: “Ασκήσεις ετοιμότητας” και Νοέμβριος 2021 ή Φεβρουάριος 2022!

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Οι εσωκομματικές του Κινήματος Αλλαγής, μπορεί να μην είναι “φανερά” στο προσκήνιο μα είναι σίγουρα, στις σκέψεις όλων στην Χαριλάου Τρικούπη ενώ “από κοντά” παρακολουθούν τις εξελίξεις τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Noέμβριος 2021 ή Φεβρουάριος 2022 τελικά; 

Η απάντηση είναι πως δεν γνωρίζουμε πως θα αποφασίσει η ηγεσία του κόμματος, η εξήγηση δεν είναι “σκιερή” υπάρχει λόγος για την διαφορά 2-3 μηνών.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η θητεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, “λήγει” τυπικά τον Νοέμβριο του 2021, ωστόσο, το ίδιο καταστατικό, προβλέπει πως η εκλογή Προέδρου γίνεται το αργότερο έναν μήνα πριν το τακτικό συνέδριο, το οποίο διεξάγεται κάθε 4 έτη, ενώ το τελευταίο έγινε τον Μάρτιο του 2018!

Τούτο έρχεται να επιβεβαιωθεί και σε σχετικό σχόλιο του  Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, στο “The Socialist” λίγους μήνες πριν από αυτό εδώ το άρθρο.

Με βάση τα δεδομένα που ξέρουμε και έχουμε στα “χέρια μας”, το πιο πιθανό, είναι πως στο τέλος του ερχόμενου Καλοκαιριού, σε ειδική συνεδρίασης της Εκτελεστικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, θα διευκρινιστεί η ημερομηνία και όλα τα τυπικά της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, καθώς θα υπάρχει και ήδη, μέχρι τότε, εικάζουμε, ολοκληρωμένη λίστα υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος!

H “λίστα των υποψηφίων”

Advertisement

Eν ολίγοις , γνωρίζουμε από τώρα, όπως φαίνεται τουλάχιστον τα ονόματα που θα “παίξουν” για την ηγεσία του κόμματος. Εν πολλοίς, δεν έχουμε δει ακόμα όλο το “κουβάρι” να “ξεδιπλώνεται μπροστά μας” αφού πέρα από τους “βασικούς 4” (Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος) , υπάρχουν κι άλλοι που αναμένονται να διεκδικήσουν την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων έχουν ακουστεί τα ονόματα των: Xάρη Καστανίδη, Μιχάλη Κατρίνη, Εύα Καϊλή.

Ο καθένας από αυτούς έχει ήδη οργανώσει την στρατηγική του με την διαφορά πως άλλοι το έχουν κάνει σαφές και ξεκάθαρο, άλλοι, το αφήνουν για τα τέλη του Καλοκαιριού που έρχεται (μεταξύ των οποίων, καθώς φαίνεται και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αυτό το διάστημα αποφεύγει την οποιαδήποτε εσωτερική εκλογολογία και θα λέγαμε πως “βάζει τα πιόνια στην σκακιέρα” μέχρι να κάνει την πρώτη του κίνηση) 

  • H Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, από τις 30 Σεπτεμβρίου “αιφνιδίασε” αποκαλύπτοντας σε Πανελλαδική συνέντευξη Τύπου  την πρόθεσή της να είναι εκ νέου υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος. Απο εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα, το επιτελείο της έχει “ανεβάσει στροφές” και η παρουσία της στη Βουλή όσο και εκτός, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, αναδεικνύοντας τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της Χ.Τρικούπη με την Πειραιώς και την Κουμουνδούρου, και με κινήσεις τακτικής, έξυπνα “παιγμένες” , πρόσωπα-κλειδιά που χαίρουν της εμπιστοσύνης της Προέδρου, αποκτούν θέσεις ισχύος μέσα στο κόμμα. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν χάσει τις εσωκομματικές εκλογές, το ενδεχόμενο επερχόμενο “ξήλωμα” που μπορεί να ακολουθήσει να είναι πιο δύσκολο από ότι αναμενόταν. “Σκληρό καρύδι” η Πρόεδρος! 
  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του, λίγες ημέρες αργότερα, απομακρύνθηκε από την θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος -δεν το αναφέρω για να συνδέσω γεγονότα, απλώς αναφέρω το γεγονός- και αυτό του έδωσε ακόμα μεγαλύτερη “ελευθερία” να ανοίξει το δικό του “μέτωπο” εσωκομματικά, φτιάχνοντας την δική του “ομάδα” και με έντονη ΠΑΣΟΚική αναφορά να “διαλύσει” κάθε σύννεφο που αν το δεις από μακριά μπορεί να μοιάζει με το πρόσωπο του Αδώνεως Γεωργιάδη (κάνουμε και μια γλαφυρή εικόνα), προκαλώντας άπαντες να τον κοιτάξουν στα μάτια και να τον πούνε “δεξιό” αν τολμάνε -όπως ο ίδιος είπε σε δήλωσή του. Πέρα από το παρασκήνιο, η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, είναι οργανωμένη, πολλαπλασιάζει τις επαφές του και πλασάρει το ΠΑΣΟΚΙΚΟ προφιλ του κέντρου με σαφέστατη αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή. “Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός μας” έχει δηλώσει σε προσωπική του συνέντευξη στο “The Socialist” 
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης , κρατά χαμηλό προφίλ, εστιάζει στις δράσεις του εντός και εκτός Ελλάδος, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και εσωκομματικά, αφού ο ίδιος, ως Ευρωβουλευτής μπορεί να μην βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μα οι συνεργάτες του και ο ίδιος, έχουν χτίσει “γέφυρες” από την πρώτη στιγμή με την Κ.Ο του κόμματος που πάντα, σε περίοδο εσωκομματικών εκλογών, αποτελεί “κύριο χαρτί” στα χέρια των υποψηφίων. Μέχρι τώρα η στάση του χαρακτηρίζεται ως στάση αναμονής και σεβασμού των συνθηκών τις οποίες βιώνει η Ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία λόγω της πανδημικής κρίσης. 
  • Ο Παύλος Γερουλάνος, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταθέσει την υποψηφιότητά του, όταν οι “καιροί το επιτρέψουν”. Με όλη την στάση του να είναι αμετάβλητη ως προς το “brand ΠΑΣΟΚ”, έχει αποδείξει πως η υποψηφιότητά του δεν είναι μόνο “ιδεολογική” μα έχει πλάνο, σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και του χώρου συνολικά αφού – όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει στο “The Socialist” – “το ΠΑΣΟΚ έχει “σκορπίσει” τους ψηφοφόρους του Δεξιά και Αριστερά και ήρθε η ώρα να επιστρέψουν σπίτι τους, για να συμβεί αυτό , πρέπει να “εμπνέουμε” και να ανασυγκροτηθούμε συνολικά ως χώρος” 

Οι υπόλοιπες “κρυφές υποψηφιότητες” δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, το σίγουρο είναι πως υπάρχει “κινητικότητα” σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τόσο από την πλευρά των “Παπανδρεϊκών” όσο και από τις υπόλοιπες, αφού “βλέπουν” “αν τους βγαίνουν τα νούμερα” και φυσικά, τηρούν στάση αναμονής μέχρι να είναι βέβαιοι πως μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή υποψηφιότητα μα και να λογαριάσουν την “επόμενη” του Α’γύρου -γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πάμε σε 2 γύρους εσωκομματικών εκλογών” για τον ποιό ή ποιά θα στηρίξουν αν οι ίδιοι δεν καταφέρουν να είναι στον 2ο και τελικό γύρο της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως και να’χει, όλες οι υποψηφιότητες είναι δυναμικές, έχουν το δικό τους πλάνο για το αύριο της παράταξης και οφείλουμε τηρουμένων των αναλογιών αντί να εμβαθύνουμε στις “έριδες” που πάντα θα ΄χει ο Προοδευτικός χώρος, να δώσουμε βάση και να στηρίξουμε το έργο που επιτελεί η ίδια η παράταξη που “έμεινε όρθια” μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα και τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς γενικότερα. Γνώμη μου. Γιατί αν επιτρέψουμε σε προσωπικές φιλοδοξίες, έριδες και πολιτικούς εγωισμούς, να “βγουν μπροστά” λόγω της ανάδειξης εκ νέου, αρχηγού κόμματος, τότε , το “διψήφιο” ποσοστό και η “παλινόρθωση” της Προοδευτικής παράταξης, θα χει φύγει για τα καλά από τα χέρια της Χ.Τρικούπη. Μόνο ενωμένοι με όραμα, σχέδιο και τον κόσμο πλάι, θα καταφέρουμε να πάρουμε αυτό που δικαιωματικά αξίζει στον χώρο μας, “τα κλειδιά” της εξουσίας και πρωτίστως, “τα κλειδιά” του ιδεολογικού μας χώρου!