ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Η Πανδημία επιβάλλει το εμβόλιο και τον αναστοχασμό πολιτικών και πολιτών” – Του Βασίλη Κεγκέρογλου
“Η Πανδημία επιβάλλει το εμβόλιο και τον αναστοχασμό πολιτικών και πολιτών” – Του Βασίλη Κεγκέρογλου Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής
Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η προστασία της υγείας των ανθρώπων, που ελπίζουμε να επιτευχθεί το συντομότερο με ένα ασφαλές άνοιγμα και με την επιτυχή έκβαση των εμβολιασμών, πρέπει να συμβαδίσει με την αντιμετώπιση των άμεσων κοινωνικών προβλημάτων που αυτή προκαλεί από την πρώτη στιγμή.
Η πανδημία όμως εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και τη δοκιμασία όλων των συστημάτων διακυβέρνησης εθνικών και υπερεθνικών, αποκάλυψε βροντερά κάτι βαθύτερο, την απομάκρυνση της πολιτικής από τον «καταστατικό» της σκοπό, την υπηρέτηση του ανθρώπου και την ικανοποίηση των αναγκών του. Ανέδειξε τον εκφυλισμό του πολιτιστικού και αναπτυξιακού προτύπου, που διαπερνάται από μειωμένο σεβασμό, στον άνθρωπο, την κληρονομιά του και το περιβάλλον αλλά αυξημένη πίστη στα οικονομικά υπερκέρδη.
Ο σύγχρονος κόσμος λοιπόν, αντί να επαναπαυθεί μετά την αντιμετώπιση των άμεσων, οφείλει να αναστοχαστεί και να επανατοποθετηθεί για το αύριο και το μέλλον, για τις προτεραιότητες του, θέτοντας ξανά στο επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τις δημόσιες και ευρύτερα τις πανανθρώπινες αξίες.
Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (ΟΗΕ, ΠΟΥ κλπ) οφείλουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία από αυτήν την κρίση και να συνδιαμορφώσουν ένα αποτελεσματικό, σύστημα διαχείρισης παγκόσμιων κρίσεων που θα προκαλούν οι νέοι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια του ανθρώπου όσο και των μεγάλων προβλημάτων της παγκόσμιας φτώχειας και της περιβαλλοντικής κρίσης που είναι αλληλένδετα και αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο και το μέλλον κόσμου του. Αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε κράτος μέλος της και πρωτίστως η Ελλάδα, με την εμπειρία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προηγήθηκε και έπληξε το επίπεδο ζωής, την κοινωνική συνοχή και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο.
Η πανδημία στοχοποίησε ευθέως τον άνθρωπο και τον έθεσε στο κέντρο του προβλήματος και επομένως η πολιτική που καλείται να το αντιμετωπίσει, οφείλει να τον τοποθετήσει στο επίκεντρο των λύσεων άρα και των αναλύσεων, των σχεδιασμών και των αποφάσεων. Στην Ελλάδα η συζήτηση για τα συστήματα υγείας, κοινωνικής φροντίδας και τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής διεξάγεται ήδη και μάλιστα σήμερα, όλοι όσοι μιλούν, αναγνωρίζουν και επαινούν το ΕΣΥ και ευρύτερα το κοινωνικό κράτος και την ανάγκη αναγέννησης του, δικαιώνοντας το ΠΑΣΟΚ και τα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν για τη δημιουργία του αλλά και τα χιλιάδες στελέχη που συμμετείχαν στο στέριωμα και την λειτουργία του. Οι θιασώτες του κερδοσκοπικού συστήματος υγείας και των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων προς το παρών σιωπούν.
Η Σοσιαλδημοκρατία συνολικά, δικαιώνεται (δυστυχώς πικρά αφού έχουμε εκατομμύρια θανάτους) και επανέρχεται ως ανάγκη αφού τα τελευταία χρόνια είχε υποχωρήσει σε σχέση με τον καλπασμό των πολιτικών δυνάμεων με σημαία την δήθεν ελευθερία της αγοράς, που χωρίς κανόνες και θεσμούς εξισορρόπησης, εξελίχθηκε σε ασυδοσία και κερδοσκοπία που αύξησε τους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, με διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας και απομείωσε τις δυνατότητες αντιμετώπισης των κινδύνων.
Η νέα Σοσιαλδημοκρατική πρόταση, που αναδύεται πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και το μέλλον του κόσμου του, εντάσσει οργανικά στο σχέδιο της, τις πολιτικές αλληλεπίδρασης του σύγχρονου κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής δικαιοσύνης με τη βιώσιμη οικονομική και την παραγωγική ζωή ώστε να διασφαλίζει την πρόοδο με κοινωνική συνοχή.
Προϋπόθεση και ρήτρα επίτευξης των στόχων αποτελούν, ο συγχρονισμός με τις τεχνολογικές εξελίξεις και ένα δημοκρατικό, θεσμικά ολοκληρωμένο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης που λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.
Στο πλαίσιο αυτό θα διαμορφωθούν οι νέοι κανόνες και οι νέες σχέσεις, της εργασίας, του κεφαλαίου και των παραγόμενων αγαθών, της γνώσης, των πόρων γενικότερα με την εξουσία και κυρίως τους θεσμούς διανομής και αναδιανομής δικαιωμάτων και πλούτου.
Αυτή η νέα πρόταση της σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να ενσαρκώσει τα οράματα, τις αναζητήσεις και τις αγωνίες των πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για μια νέα ανθρωποκεντρική πρόοδο. Ο αναστοχασμός όμως δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλά κυρίως τους πολίτες που έχουν τον τελικό λόγο και ασφαλώς πρέπει να λάβουν τα ερεθίσματα από τους πολιτικούς.
Το Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζοντας την παράδοση του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πολιτεύεται στη ζώσα πραγματικότητα, υπεύθυνα και δημιουργικά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της.
Στηρίζουμε τις επιστημονικές εισηγήσεις, δεν μηδενίζουμε αλλά κρίνουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις, κατακρίνουμε τα ανεπαρκή μέτρα και τις λαθεμένες επιλογές και κυρίως αυτές που εξυπηρετούν άνομες σκοπιμότητες. Συγχρόνως προτείνουμε μέτρα που λείπουν και λύσεις που αναζητούνται, τόσο για την διαφύλαξη της ζωής και της υγείας των πολιτών, όσο και για να παραμείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.
Μαζί με τα χρόνια πολλά και την ευχή με την αλλαγή του χρόνου(2020) να αφήσουμε γρήγορα πίσω μας την περίοδο της πανδημίας και τα δυσκολότερα, πιστεύω ότι για το θέμα του εμβολιασμού, σεβόμενοι κάθε άποψη, πρέπει να ακούσουμε την τεκμηριωμένη επιστημονική θέση, τους υπεύθυνους επιστήμονες και τον προσωπικό μας γιατρό.
Ο εμβολιασμός είναι ένα σοβαρό βήμα για να νικήσουμε τον φόβο την ανασφάλεια κα την πανδημία αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη και κυρίως πολιτική βούληση για να νικήσουμε τα προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυτή έφερε και δυστυχώς οξύνονται καθημερινά από την ανεπάρκεια της κυβερνητικής διαχείρισης.