ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Σωτήρης Τσιοδρας: Η μάσκα υποχρεωτική και πιο αποτελεσματική από την ασπίδα προσώπου. Χρειάζεται προσοχή από όλους μας!

3 φορές την εβδομάδα θα γίνεται ενημέρωση από το επιτελείο της κυβέρνησης και τον Κο Χαρδαλιά σχετικά με την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας. Σήμερα, μαζί του θα είναι και ο καθηγητής Κος Σωτήρης Τσιοδρας:

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κύριος Τσιοδρας.

Επανεμφανίζεται λοιπόν μετά από πολύ καιρό ο κύριος τσιόδρας καθώς είναι ανησυχητικές οι εξελίξεις όσον αφορά τη διασπορά του ιού στη χώρα μας χθες είχαν ανακοινωθεί 77 νέα κρούσματα τώρα αναμένουμε τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου φέρεται να οφείλεται  σε μεγάλες εστίες υπέρ μετάδοσης του ιού οπως οι γάμοι που γίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας μας .Γινεται ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που έχουν εντοπισθεί και είναι θετικοί στον κορωναίο ιός αρχίζει λοιπόν ακριβώς τώρα η ενημέρωση από τους δυο μας.

Αυτή η ενημέρωση κρίθηκε αναγκαία .Η πατρίδα μας καί η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή της Δημόσιας υγείας των τελευταίων 100 ετών. Σήμερα κατ εξαίρεση και λόγω της παρουσίας αυξημένων καταγραφών κρουσμάτων στην πατρίδα μας κρίναμε απαραίτητο εγώ ως εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας να μιλήσω σχετικά με επιστημονικά θέματα που αφορούν τον ίδιο και να απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις. Αρχικά θα ήθελα να σας μεταφέρω την ανησυχία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδριάζει συνεχώς για τις εξελίξεις που αφορούν τον ιό και εισηγείται προς την πολιτεία σε πολύ δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα του πληθυσμού μας. Η επιτροπή προσπάθει να εισηγείται με τον κατά το δυνατόν αρτιότερο επιστημονικό τρόπο και έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για τη χρήση των μασκών και τα οφέλη από αυτές. Σίγουρα υπάρχουν και αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών εστιών μετάδοσης  στην πατρίδα μας.

Πληροφορηθήκατε μόλις ότι ο νέος αριθμός κρουσμάτων είναι πάνω από τα 120 κρούσματα και έχει αρκετές αιτίες όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων που αφορούν και επιρροές ασθενών, δεύτερον η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μας μετά την άρση του απαγορευτικού όπως γίνεται και σε όλες τις χώρες του κόσμου μετά από την πρώτη φάση. Εχουμε πολλαπλές τοπικές εστίες ,διπλασιασμό των κρουσμάτων και σε  άλλες χώρες όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης, οι προφυλάξεις. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα παραδείγματα εστιών σε βιομηχανία με 35 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα σε εστιατόρια- μπαρ με 781 καταγεγραμμένα κρούσματα σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι με 45 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα σε έναν γάμο στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη

Σήμεραε ειναι ξεκάθαρη η μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Τους τελευταίους δύο μήνες αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως και αυτές των ελέγχων των ελέγχων και των ταξιδιωτών οι οποίοι είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία αλλά και τον έλεγχο επαφών ανθρώπων οι οποίοι στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται είναι ασυμπτωματικά Για παράδειγμα αν κοιτάξει κανείς την περίοδο 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου και 144 κρούσματα με πλήρη δεδομένα τα 34 δηλαδή το 24% ήταν ασυμπτωματικά από την επιδημική επίσης καμπύλη φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εισαγόμενων κρουσμάτων από τους προηγούμενους μήνες από τους προηγούμενους μήνες αυτό είναι λογικό του τουρισμού.Χρειάζεται όμως μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση ,η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει από όλους μας, το σύνολο των κρουσμάτων, ο ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην μονάδα αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει μία επιθυμία που διατηρείται δηλαδή κάθε κρούσμα δεν είναι κατά μέσο όρο άλλο ένα αν συνεχίσουμε έτσι κάθε εισερχόμενο θετικό κρούσμα σε ένα πληθυσμό θα αποτελεί και μία νέα συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι οδηγούμαστε σε αυξανόμενο ρυθμό μολύνσεων και κρουσμάτων ένα θετικό στοιχείο είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται να είναι μεγαλύτερο του 1 .Αυτό θα ήταν καταστροφικό.  Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας.Ενωμένη η επιστημονική κοινότητα παλεύει νυχθημερόν και ας μην φαίνεται αυτό. Δεν έχει ακόμα λυθεί ο γρίφος δυστυχώς. Κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Ο γρίφος συνεχίζεται.