ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
“Oικονομία Αύριο”: Φίλιππος Σαχινίδης”: Ολόκληρη η ομιλία του στην χθεσινή εκδήλωση του Τhe Socialist
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Φίλιππος Σαχινίδης μίλησε στην χθεσινή εκδήλωση του “The Socialist” με θέμα: “H Oικονομία Αύριο”.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ:
Mέρος 1ο:
“Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του “Τhe Socialist” για την δημιουργία της σημερινής εκδήλωσης με θέμα την οικονομία. Θα επικεντρωθώ σε ορισμένες πτυχές που αξίζει να σχολιαστούν. Η ανάπτυξη των θέσεων μου θα γίνει σε δυο άξονες. Αρχικά θα μιλήσω για το “σήμερα” της οικονομίας και στη συνέχεια θα περάσω στο “αύριο” της Ελληνικής Οικονομίας.
Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η κρίση της πανδημίας είναι “συμμετρική” έχει επηρεάσει δηλαδή όλες τις χώρες, ο τρόπος όμως που τις επηρέασε είναι “ασύμμετρος”, δηλαδή ακανόνιστος και αυτό συμβαίνει για 2 λόγους: α) Βασικά χαρακτηριστικά των επιμέρους οικονομιών είναι διαφορετικά και β) τα εργαλεία που έλαβε η κάθε κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου και της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη κατηγορία αφού στην δεύτερη κινήθηκε σωστά και προστάτεψε την ανθρώπινη ζωή, το πιο ιερό αγαθό όλων. Στην πρώτη κατηγορία γιατί τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που διέπουν μια οικονομία έχουν σχέση με τους παράγοντες εξάρτησής της απο συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο Τουρισμός. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα είναι στις χώρες που πλήττεται ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.
Το πρώτο ερώτημα που θέτω: Τα μέτρα που πάρθηκαν απο την κυβέρνηση είναι αποτελεσματικά; Απαντώντας μπορούμε να πούμε πως χρειάζεται διακομματικός διάλογος και σχεδιασμός υποστήριξης της οικονομίας . Αυτά σε ό,τι αφορά το σήμερα. Άλλωστε το “σήμερα” θα κρίνει εν πολλοίς την επόμενη μέρα της οικονομίας. Προσωπική μου άποψη είναι πως η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα στο τι ακριβώς σκοπεύει να πετύχει. Υπάρχει κίνδυνος 100.000 επιχειρήσεις να μην αντέξουν μέσα στην κρίση. Ανακοινώθηκαν κάποια προγράμματα σχετικά με την ανεργία, δεν μας έχουν πει , τι είναι αυτό που θέλουν να πετύχουν μακροπρόθεσμα. Δεν θέλω να μπώ στην συζήτηση για το αν δόθηκαν ικανά ποσά για την βραχυχρόνια αντιμετώπιση της κρίσης. Πιστεύω πως καλό θα ήταν να μιλήσουμε για τα ποσά που επενδύθηκαν με σκοπό την αποσόβηση των παλαιών ελλειμμάτων και της επερχόμενης ύφεσης. Με το ποσοστό της ύφεσης να αναμένεται γύρω στο 5% θα έχουμε μια “ομολογία” αποτυχίας της κυβέρνησης αν το ποσοστό ξεπεράσει το 5% .
Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί είναι τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα της Ελληνικής Οικονομίας. Απο το 2010 έχουμε απο-επένδυση, δημογραφικό ζήτημα, πτώση της παραγωγικότητας και υψηλή ανεργία. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι να ‘πέσουν μέσα’ οι προβλέψεις ξένων ειδικών που δίνουν ποσοστό ανάπτυξης στην Ελλάδα 1-1,25%. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής: Μετά απο αυτή την κρίση, εάν ασκούσαμε ξανά τις ίδιες αδιέξοδες για την ελληνική οικονομία, τι αποτέλεσμα θα είχαμε; Εδώ κομβικό ρόλο παίζει το “πακέτο” Μέρκελ-Μακρόν. Η Ελληνική Οικονομία, δεν έχει ανάγκη απο νέα δάνεια. Το σημαντικό του ευρωπαϊκού πακέτου είναι οτι προβλέπει επιχορηγήσεις. Είναι μια θετική εξέλιξη αυτό και η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη πρόκληση μπροστά της. Θα πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα το συνολικό πόσο που δικαιούται, δηλαδή και τα 23δισ. υπο την μορφή επιχορηγήσεων αποκλειστικά. Ένα δεύτερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η διαδικασία των τρόπων εκταμίευση των ποσών αυτών. Δεν δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών αφού η εκταμίευση θα γίνει μετά από κατάθεση εθνικού σχεδίου διαχείρισης του ποσού και στην αρχή θα πρέπει να κινηθεί η οικονομία με εθνικούς πόρους φέρνοντας στην επιφάνεια το ερώτημα “που θα βρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα;”.
Κρίσιμο ζήτημα είναι το αυτό των δημοσιονομικών κανόνων. Η Ε.Ε πήρε δυο πολύ σημαντικές αποφάσεις, η πρώτη απαγκιστρώνει τις χώρες απο την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και η δεύτερη αναστέλλει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Το 2020-2021 θα είναι ιδιαίτερα απίθανο η Ελληνική Οικονομία να μπορέσει να καλύψει τους νέους στόχους που θα ορίσουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως αντί η Οικονομία να πάει μπροστά, θα οδηγηθεί στη λιτότητα.
Σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, είναι ένα ζήτημα που ανέκυψε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτές οι χώρες που θα λάβουν τις κρατικές ενισχύσεις και λάβουν και ποσό απο το ταμείο ανασυγκρότησης, θα κάνουν “επιθετικές” εξαγορές σε χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα για κρατικές ενισχύσεις; Χρειάζεται ένα βήμα μπροστά. Το 2010 ήμασταν η μόνη κυβέρνηση που μιλήσαμε για “ευρω-ομόλογο” και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπέστη την χλεύη τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Σήμερα δικαιωνόμαστε.
Οι πόροι που θα λάβουμε μας φέρνει ενώπιον 2 ζητημάτων: Α) Πως και αν θα τους λάβουμε Β) Που θα διατεθούν.
Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ανοίξει διάλογο με τους κοινωνικούς , πολιτικούς και θεσμικούς φορείς για την χάραξη εθνικής οικονομικής πολιτικής. Καλή η επιτροπή Πισσαρίδη , μα χρειάζεται διακομματικός διάλογος και προτάσεις. Η γενιά της κρίσης κινδυνεύει να “γονατίσει”μπροστά σε μια νέα κρίση και πρέπει να υποστηριχθεί ουσιαστικά. Η Κυβέρνηση αυτή είναι η κυβέρνηση που παρέδωσε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους για αυτό είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την διαχείριση των δημοσιονομικών απο την κυβέρνηση της ΝΔ.
Μέρος 2ο
” Μετά απο αυτή την αναλυτική συζήτηση, σίγουρα μπορούμε να πούμε πως καλύψαμε μεγάλο εύρος της θεματικής σας εκδήλωσης για την Οικονομία. Ως επίλογο να πω πως η χώρα μας, έχασε 10 χρόνια. Αν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την προηγούμενη κρίση με διαφορετικούς οικονομικούς συντελεστές που βάρυναν την κοινωνία, θα μιλούσαμε για κάτι διαφορετικό σήμερα. Τότε η αντιπολίτευση δεν έδειξε να έχει την διάθεση να ανοίξει τον πολυπόθητο διάλογο. Φαίνεται και ελπίζω πως έχουμε λάβει το μάθημά μας ως πολιτεία και σε περίπτωση που υπάρξει κοινή αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης τότε θα έχουμε 2 σημαντικά αποτελέσματα, αρχικά θα υπάρξει επαναφορά της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος και τέλος το κεφάλαιο που θα επενδυθεί , θα συντελέσει στην ουσιαστική ανάπτυξη.
Το Κίνημα Αλλαγής ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση και με προτάσεις ουσίας που ωφελούν το σύνολο της κοινωνίας, πρωτοστατεί στον προοδευτικό πολιτικό χώρο. Είμαστε πιο ώριμοι ως κοινωνία, σε σχέση με πριν 10 χρόνια και πρέπει να το αποδείξουμε αυτό. “