Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Published

on

Στην συζήτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε πριν λίγο ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνής, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Στρασβούργο ως μέλος της Ελληνικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Διαβάστε μέρη του λόγου του πρώην πρωθυπουργού

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πριν εννέα χρόνια, ηγέτες από διάφορες χώρες αποφάσισαν να βομβαρδίσουν τη Λιβύη, με σκοπό την προστασία αθώων πολιτών.

Στη συνάντηση εκείνη, συμμετείχα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Έκανα έκκληση να αποφύγουμε μια τέτοια ενέργεια μέχρι να εξαντλήσουμε κάθε μέσο πίεσης προς τον Καντάφι, για μια ειρηνική μετάβαση.

Δυστυχώς, οι αποφάσεις που ελήφθησαν είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Βλέπουμε τους πολίτες της Λιβύης να πληρώνουν ένα σκληρό τίμημα και τη χώρα να είναι διαιρεμένη από έναν πόλεμο με εξωτερικές παρεμβάσεις. Την τραγωδία αυτή περιέγραψε πολύ καλά πριν από μένα ο Πιέρο Φασίνι.

Advertisement

Και όπως είδαμε στα Βαλκάνια, οι πόλεμοι που επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες δεν μπορούν να σταματήσουν όταν κυριαρχεί ο ανταγωνισμός σε βάρος της περιφερειακής συνεργασίας.

Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, τονίζει αυτήν την παράμετρο και για το λόγο αυτό, καλεί στα συμπεράσματά της όλες τις περιφερειακές δυνάμεις να πάψουν να παρεμβαίνουν σε αυτήν την ένοπλη σύγκρουση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποτιμούμε το πόσο η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα, να ωθήσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη.

Η ένταση στην περιοχή, δυστυχώς αυξήθηκε πρόσφατα μετά την υπογραφή μνημονίων  μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

Το μνημόνιο Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης, για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών, παραβλέπει τα συμφέροντα της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής.

Η νομική υπηρεσία του Γερμανικού Κοινοβουλίου απεφάνθη ξεκάθαρα ότι αυτό το Μνημόνιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων εμπλεκομένων Μεσογειακών χωρών παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμο.

Advertisement

Η διεθνής κοινότητα, σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες, η ΕΕ και ακόμα και το διεθνώς αναγνωρισμένο Λιβυκό Κοινοβούλιο έχουν συνταχθεί με αυτήν τη διαπίστωση.

Η Ελλάδα έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Λιβύη και είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Και όπως γνωρίζουν οι Τούρκοι συνάδελφοι, έχω προσωπικά συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση ενός πνεύματος συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή.

Παρόλα τα θέματα που μας χωρίζουν, όπως το Κυπριακό.

Η πάγια άλλωστε θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μέσα από τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών με προσφυγή αν χρειαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κάνω έκκληση στους Τούρκους συναδέλφους να διαμηνύσουν στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν αυτό το πνεύμα συνεργασίας.

Μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες μπορεί να βοηθηθεί ο Λιβυκός λαός και να βρεθούν ειρηνικές λύσεις, να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες, να υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά, να προστατευθούν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αξίες.

Advertisement