ΔΙΕΘΝΗ

Η “πρωτοβουλία των 6”: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντούσε τον Ούλωφ Πάλμε

Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας εκ των έξι ηγετών των τεσσάρων ηπείρων (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική) οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία μιας κίνησης υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και του αφοπλισμού των υπερδυνάμεων.

Μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την Ελλάδα στην Κίνηση των 6 συμμετείχαν: Οι πρόεδροι της Αργεντινής Ραούλ Αλφανσίν, του Μεξικού Μιγκέλ Ντελαμαντρίτ, της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε, και οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε και της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι (μετά τη δολοφονία της το 1984 την διαδέχτηκε ο Ρατζίβ Γκάντι).

Η πρωτοβουλία των έξι για την ειρήνη ανακοινώθηκε στις 22 Μαΐου 1984 και ερχόταν σε  αντίθεση με τα σχέδια του Ρόναλντ Ρέιγκαν για τον «Πόλεμο των Αστρων». Μάλιστα ο Ανδρέας Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS είχε δηλώσει ευθέως: «Διαφωνώ με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ρέιγκαν».

Η πρωτοβουλία των έξι είχε άδοξο τέλος καθώς στις 31 Οκτωβρίου 1984 δολοφονήθηκε η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι και στις 28 Φεβρουαρίου του 1986 ο πρωθυπουργός της Σουηδίας και Ούλοφ Πάλμε.

Για τη συμμετοχή του στην «Κίνηση των έξι» ηγετών για την ειρήνη και τον αφοπλισμό, ο Ανδρέας Παπανδρέου τιμήθηκε με βραβείο από την αμερικανική οργάνωση «Begine the war» (Πέρα από τον πόλεμο).

 

Πηγές: wikipedia , Matrix24