Σωτήρης Παπαγεωργίου: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει ως πρωταγωνιστής…»

Το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Σωτήρης Παπαγεωργίου αρθρογραφεί στο «THE SOCIALIST»

Στο απερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στην κορυφαία αυτή κομματική διαδικασία, συμπυκνώθηκε με ξεκάθαρο τρόπο ένα βασικότατο πολιτικό αφήγημα, η πολιτική και οργανωτική αυτονομία της παράταξης. Με απλά λόγια και ξεκάθαρες λέξεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως το ΠΑΣΟΚ δεν επιστρέφει για να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων, αλλά επιστρέφει για να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στην πολιτική ζωή της χώρας.

Βασική μας επιδίωξη είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η επιστροφή της παράταξης μας σε ρόλο πρωταγωνιστή της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Είμαστε το κόμμα που έχει και την θέληση και την πείρα να συνθέτει απόψεις, να σέβεται το διαφορετικό να ενώνει και όχι να διχάζει. Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και δεν πρέπει να λείπει κάνεις. Τα στελέχη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, νέοι και παλιοί, τα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της ΕΔΕΜ, οι άνθρωποι από τις κινήσεις πολιτών για την σοσιαλδημοκρατία, που πάλεψαν μαζί μας στα δύσκολα, προχωράμε όλοι μαζί. Έχουμε μπροστά μας πολλές μάχεςκαθημερινές, μάχες που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί για να οικοδομήσουμε την προοπτική της Παράταξης και της χώρας. 

Το μεγάλο αίτημα για ανανέωση, δεν πρέπει να περιοριστεί απλώς στην αλλαγή προσώπων σε θέσεις κλειδιά. Η ανανέωση στις ιδέες, στις αντιλήψεις και την νοοτροπία, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στα πολιτικά πράγματα αποτελεί ένα κάλεσμα Δημοκρατίας, ένα κάλεσμα ελπίδας ένα κάλεσμα νίκης.

Στο συνέδριο αυτό, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από ενδιαφέροντα workshops (εργαστήρια) με σημαντική θεματολογία. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είναι ο ορισμός του πολιτικού εργαστηρίου. Αυτά αφορούσαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, την Κοινωνική Κατοικία με τη συμμετοχή της υφυπουργού της Πορτογαλίας, το Brain Gain, την ψηφιακή κοινωνία, τις καινοτόμες πολιτικές στην Ελλάδα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και την ψηφιακή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες.

Ζούμε εξάλλου σε μια εποχή πολυδιάστατων κρίσεων και πολλαπλών προκλήσεων. Τα ελληνοτουρκικά, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η κλιματική αλλαγή, το ουκρανικό, αποτελούν σαφέστατα μια δύσκολη εξίσωση η οποία απαιτεί λύσεις. Ως πολιτικός φορέας που θέλει να δίνει λύσεις έχουμε αναδείξει την ανάγκη ενεργειακής συμμετοχικής δημοκρατίας με αυτόνομα ενεργειακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα από την αλλαγή της διασυνδεσιμότητάς του δικτύου της μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας . ‘Έχουμε ήδη μιλήσει για την ανάγκη θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους. Είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε για την ανάγκη θεσμοθέτησης κοινωνικών κατοικιών για τα νέα ζευγάρια μέσα από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Είμαστε αυτοί που επιζητούμε την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού με φορολογικά κίνητρα ταυτόχρονα για τον επιχειρηματία. Όλες αυτές τις προτάσεις καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε και να εμπλουτίσουμε τοποθετώντας τες στο δημόσιο διάλογο. Αυτός άλλωστε θα είναι και ο κορμός της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης της διακυβέρνησης μας.

Παπαγεωργίου Σωτήρης

Φιλόλογος ΑΠΘ, MSc

Υπ. Διδάκτωρ Παν\ίου Ιωαννίνων

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ