Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στέφανος Παραστατίδης: “Δύσκολες στιγμές, θα περάσουν, δεν γίνεται αλλιώς” (Ανάλυση+ πίνακες)

Published

on

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του Γραμματέα Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής, Στέφανου Παραστατίδη:

1) Ενόσω στην Ιταλία τα σημερινά νούμερα είναι καλύτερα (πίνακας 1) και κυρίως στη Λομβαρδία από 2409 > 2117 > 1592, στη Γερμανία, παρά τη χαμηλή θνητότητα, φοβούνται μη γίνουν Ιταλία.
Ο Λόταρ Βίλερ (επικεφαλής της επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ) εξηγεί ότι «στην αρχή είχαν νοσήσει πολλοί άνθρωποι που δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Πολλές αλυσίδες μετάδοσης είχαν την αφετηρία τους σε κάποιους οι οποίοι, για παράδειγμα, επέστρεφαν από τις χειμερινές τους διακοπές. Αν όμως συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού σε γηροκομεία και νοσοκομεία, τότε θα αυξηθεί το ποσοστό των ευπαθών ομάδων και ο αριθμός των ασθενών θα υπερβεί εκείνο των διαθέσιμων ιατρικών μηχανημάτων.».
Πάντως, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι δεν κατάφεραν να κρατήσουν τον ιό μακριά από τα γηροκομεία, κάτι που δυστυχώς αυξάνει τον αριθμό των θανάτων.

2) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαψεύδει με ανακοίνωσή του κάθε σενάριο αερογενούς μετάδοσης του SARS-COV2 (πίνακας 2) κ παραμένουν όσα γνωρίζαμε έως τώρα.

3) Καθημερινά μπαίνουμε στα σάιτ των υπουργείων υγείας της κάθε χώρας που παρακολουθούμε για να συλλέξουμε τα αξιόπιστα στοιχεία. Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει δεδομένα με αριθμό νοσηλευομένων.
Στην Ελλάδα είναι η 4η ημέρα που δεν ανακοινώνονται όσοι νοσηλεύονται, παρά μόνο κρούσματα/ΜΕΘ/θάνατοι. Επαναλαμβάνω, πρόκειται περί σημαντικών επιστημονικών στοιχείων κ δεν δικαιολογείται αυτή η εικόνα.

4) Ενόσω η Βρετανίδα Jenny Harries (deputy chief medical officer) προειδοποιεί για επιστροφή στην κανονικότητα σε 6 μήνες, όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να διανύσουμε μαραθώνιο.
Χώρες με χαμηλά ποσοστά ανοσίας θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψει κατά κύματα ο ιός.
Τα βήματα ελάφρυνσης των περιοριστικών μέτρων θα είναι σταδιακά, με καταγραφή των εχόντων ανοσία μέσω των τεστ αντισωμάτων και δυνατότητα για επιστροφή τους στο προηγούμενο τρόπο ζωής, μαζικά τεστ και δυνατότητα ιχνηλάτησης του ιού, δηλαδή τεστ σε όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και καραντίνα, προφύλαξη των υπερηλίκων κ των ευπαθών ομάδων, μέτρα social distance και εμβόλιμα περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση εξάρσεων.
Εντούτοις, αυτά είναι σενάρια. Η κατάσταση είναι δυναμική, η επιστήμη έχει και αυτή εκθετικά αποτελέσματα και ευελπιστώ ότι θα βγούμε σύντομα από αυτή την κατάσταση. Το πώς, είναι ένα άλλο θέμα -είπαμε, προέχει η φύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

5) Στο twitter acount του W.H.O. είδα την παρακάτω φωτογραφία την οποία και επισυνάπτω, με τον ιατρό πατέρα να βλέπει το μικρό παιδί του μετά από μία εβδομάδα, πίσω από ένα τζάμι.
Αντίστοιχα, έβλεπα ένα βιντεάκι με το μικρό παιδί να τρέχει να αγκαλιάσει τον ιατρό πατέρα κ εκείνος να το μαλώνει να μην πλησιάσει κ μετά να ξεσπά σε λυγμούς.
Δύσκολες στιγμές. Θα περάσουν. Δεν γίνεται αλλιώς