Συνέντευξη: Παύλος Χρηστίδης: “Για τη γενιά μας η οριστική περιθωριοποίηση της Xρυσής Aυγής και των αντιλήψεων της αποτελεί πολιτική υποχρέωση.”

To 1o “Res Publica e-Magazine” κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία. Το συνδρομητικό περιοδικό του “The Socialist” είναι εδώ και θα είναι στα mail σας κάθε μήνα! Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, ο νεώτερος στην ιστορία του κόμματος, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη “επι παντός επιστητού” στον Άγγελο Γαβρή.

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – H Ρ Θ Ε ! – ΤΟ 1ο “RES PUBLICA ΕΙΝΑΙ Ε Δ Ω! 

 

Κε Χρηστίδη, ένα περίπλοκο “κουβάρι” ζητημάτων έχει τυλιχτεί γύρω από την Ελληνική Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να το αντιμετωπίσει μόνη της, χωρίς την συμβολή της αντιπολίτευσης. Απο παλινωδία σε αδιέξοδα και με το 2ο κύμα κορονοϊού να είναι εδώ, ποια η κριτική σας στην μέχρι τώρα διακυβέρνηση της ΝΔ;
Ημίμετρα, αναβλητικότητα και επικοινωνιακά σόου συνοδεύουν τη μέχρι τώρα πορεία της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.
Αντί να παρουσιάζονται λύσεις και προτάσεις με ξεκάθαρες πολιτικές και θέσεις η κυβέρνηση μας ζητά να αναβάλλουμε τις ζωές μας για αργότερα όταν περάσει η πανδημία, όταν υπερβούμε τα προβλήματα στα εθνικά θέματα και γενικώς…προγραμματίστε για αργότερα τα πάντα.
Η λογική «βλέποντας και κάνοντας» και η επίκληση μια στην αυστηρότητα των κυρώσεων και την άλλη στην ατομική ευθύνη και στο φιλότιμο δείχνει πελαγοδρόμηση και μια κυβέρνηση ανέτοιμη αν αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις.
Είναι δίκαιη η πίστωση της καλής διαχείρισης του πρώτου μέρους της πανδημίας  για την κυβέρνηση και τους πολίτες. Άδικη όμως είναι η άρνηση χρέωση της ευθύνης της δεύτερης φάσης και τη μετατόπιση της ευθύνης αποκλειστικά στους πολίτες και κυρίως τους νέους μια που η ίδια η κυβέρνηση πήρε τις λάθος αποφάσεις για την πληρότητα των αεροπλάνων και των πλοίων, το προβληματικό άνοιγμα του τουρισμού χωρίς να λάβουν υπόψη τους την επιδρομή του δεύτερου κύματος του κορωνοϊου. Και τώρα βρισκόμαστε στο κόκκινο από πλευράς κρουσμάτων και νοσούντων και ξανασυζητάμε για δεύτερο lockdown.
Όλος αυτός ο τραγέλαφος ολοκληρώνεται με το επιτελικό φιάσκο της έναρξης των σχολείων, με τις μάσκες αλεξίπτωτα που δόθηκαν στους μαθητές, την απουσία αναπληρωτών, τις τάξεις που ειναι γεμάτες μαθητές, τις επιχειρήσεις που δεν κολλάνε πριν τις 12, αλλα κολλάνε μετά.
Η κοινωνία αδυνατεί να καταλάβει τι σημαίνει ότι δεν μπορούν να μαζευτούν πάνω από 9 άτομα σε μια πλατεία , όταν μπορούν να μαζευτούν 25 σε μια σχολική τάξη. Η πραγματικότητα είναι δύσκολη και έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Κάθε νέος περιορισμός κοστίζει πολύ στην κοινωνία, στην οικονομία και κυρίως στους πιο αδύναμους.
Δεν έχουμε άλλο χρόνο για μαθητευόμενους μάγους οι οποίοι να κάνουν δοκιμές και σενάρια στο κεφάλι μας. Το πληρώσαμε με βαρύ τίμημα στο παρελθόν, ας μην το επαναλάβουμε και τώρα. Δεν μας παίρνει άλλο για παλινδρομήσεις και αστοχίες. Χρειάζεται στρατηγική, σχέδιο, εμπιστοσύνη και ευλαβική τήρηση των εισηγήσεων των ειδικών με έμφαση στην απόλυτη προστασία της υγείας των πολιτών, ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων της χώρας και αποφασιστικότητα διακυβέρνησης.
Ο κος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ  έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε συγκεκριμένα τμήματα της ελληνικές κοινωνίας, στους λίγους.
Για τους Πολλούς και τη καθημαγμένη μεσαία τάξη δεν ακούσαμε απολύτως τίποτα.
Προανήγγειλε ακόμη μια μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.
Με αυτές τις πολιτικές η εθνική αυτοπεποίθηση δεν δημιουργείται, υπονομεύεται.
Εξαίρεσε από τις ελαφρύνσεις τους συνταξιούχους. Δεν είπε τίποτα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όσο για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021, εμείς το Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι πρέπει να ισχύσει για όλους. Γιατί οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν ήδη υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές στα χρόνια της κρίσης.
Η ΝΔ κρύβει τα φλέγοντα θέματα κάτω από το τραπέζι και ζητάει από  τους Έλληνες πολίτες να αναβάλουν τη ζωή τους για αργότερα.
Είναι όμως επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε συντεταγμένα μπροστά με αλλαγές στην οικονομία με έμφαση στους πιο ευάλωτους, με μεταρρυθμίσεις που θα εξελίξουν και θα εκσυγχρονίσουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Όλα αυτά όμως η ΝΔ τα παραπέμπει στις καλένδες. Δεν υπάρχει σήμερα έλλειμμα πόρων, υπάρχει έλλειμμα πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ.
Όλα τα παραπάνω ζητήματα και φυσικά το κρίσιμο θέμα των εθνικών θεμάτων και των περίεργων χειρισμών της κυβέρνησης για τo ζήτημα αυτό, θα είναι καθοριστικά στην πολιτική ατζέντα από εδώ και πέρα.
Η χρονιά που έρχεται, το ξαναλέμε εμφατικά, θα είναι δύσκολη σε εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ενώ παράλληλα θα περνάει «μέτρα βοήθειας» για λίγους και εκλεκτούς; Σε αυτές τις συνθήκες είναι επιτακτική η ανάγκη να προστατευθούν τα ευάλωτα στρώματα, οι ολοένα αυξανόμενοι νέοι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες , όλοι όσοι κινούν την πραγματική οικονομία και έχουν αποκλειστεί από τα «πακέτα βοήθειας». Τώρα είναι η ώρα, αύριο θα είναι αργά και για την κοινωνική συνοχή.
Ο Ελληνικός λαός πάλεψε να μείνει όρθιος την δεκαετία της κρίσης και τώρα του δίνεται η χαριστική βολή με την πανδημία.  Δεν περίμενε κάνεις μαγικές λύσεις από τη μια στιγμή στην άλλη, για να αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, αλλά οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες παλεύουν δίχως βοήθεια από το κράτος, το ΤΕΠΙΧ δεν λειτούργησε, οι τράπεζες είναι φειδωλές ως ανύπαρκτες για τη χορήγηση νέων δανείων καθώς τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται και κοκκινίζουν περισσότερο. Όλα αυτά καθιστούν μια τέλεια καταιγίδα ανασφάλειας και αναταραχής.
Όλα έχουν τα όριά τους στην πολιτική και ιδεολογική συζήτηση, καλό είναι να σκεφτόμαστε σοβαρά αυτά που λέμε. Η ΝΔ ιδεολογικοπολιτικά έχει δημιουργήσει ένα πόλο εκτεινόμενο από  την ακροδεξιά ως το κέντρο, είναι μπερδεμένοι και τα “υποσύνολά τους” σύντομα θα δημιουργήσουν θέματα και αντιδράσεις στην ετερόκλητη μορφή αυτού του σχήματος.  Αν μου λέτε ) ότι η ΝΔ θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ ,αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που έχουμε ακούσει, αλλά με χαρά παρακαλώ να μας πει ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ την άποψή του για το ΠΑΟΣΚ και την παρακαταθήκη του για τον τόπο και επίσης να μας δειξει μια αλλαγή η μεταρρύθμιση που έκανε η ΝΔ.
Τα μεγάλα ζητήματα για τη ΝΔ τώρα ξεκινάνε.
Aλλα είχε υποσχεθεί ο κος Μητσοτάκης προεκλογικά και άλλα καλείται να εφαρμόσει τώρα και αυτό θα του κοστίσει πολύ. Απέναντι σε αυτό το ιδεολογικοπολιτικό συνονθύλευμα το Κίνημα αλλαγής προτάσσει τον προοδευτικό πόλο της δημοκρατικής παράταξης. Η Φώφη Γεννήματα στην ομιλία της στη ΔΕΘ ανέλυσε το νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο που προτάσσει το κίνημά μας και βρίσκει γόνιμο έδαφος ώστε να προχωρήσει το σχέδιο ανασύνταξης της χώρας.
Εξαρτάται από μας και τις δικές μας δυνατότητες, να δημιουργηθεί ένα δυναμικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που θα στοιχηθεί μαζί μας στις διεκδικήσεις και τους στόχους για τη νέα αλλαγή. Με το δικό μας αφήγημα για τη Νέα Αλλαγή βγαίνουμε μπροστά με έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης που εξαϋλώθηκε επι ΣΥΡΙΖΑ , τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας,  τη νέα γενιά που είναι εδώ και θέλει να δουλέψει, να δημιουργήσει και να προσεφέρει στο κοινωνικό σύνολο καθώς και στις μεγαλύτερες γενιές που ως εργαζόμενοι μεταπολιτευτικά συνέβαλαν στην πρόοδο και την ευημερία της χώρας, τα δε τελευταία δέκα χρόνια των μνημονίων σήκωσαν δυσανάλογο βάρος για την δημοσιονομική προσαρμογή. Απαιτούν σεβασμό. Είναι πλέον θέμα αξιοπρέπειας η συλλογική μας αντίδραση στις συντηρητικές αντι-ασφαλιστικές πολιτικές της ΝΔ.
 Στις 7/10 είναι η δίκη της Χρυσής Αυγής. Με το ακροδεξιό κόμμα να είναι εκτός βουλής και το κίνημα “Δεν είναι αθώοι” να μεγαλώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρείτε πως φτάνει στο τέλος μια διαδρομή που σηματοδοτεί μια από τις πιο “μαύρες σελίδες” στην ιστορία της Πολιτικής στην χώρα μας; Πως μπορεί η Δημοκρατία μας να προστατευτεί από ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον;
 
Για τη γενιά μας η οριστικη περιθωριοποίηση της χρυσής αυγής και των αντιλήψεων της αποτελει πολιτική υποχρέωση.
Έχουν περάσει 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της χρυσής αυγής. Τιμούμε τη μνήμη του ανθρώπου αυτού που δολοφονήθηκε στυγνά από τους εγκληματίες της χρυσής αυγής. 7 χρόνια μετά, η απόδοση δικαιοσύνης είναι το πιο το πιο ισχυρό όπλο της δημοκρατίας. Ο Παύλος Έγινε σύμβολο , θυσία σε μια βία χωρίς λογική.
Και τι να πει καποιος για τους δικούς του ανθρώπους, την μητέρα του – μια μάνα ιδεότυπο της δύναμης και της αξιοπρέπειας. Στις 7 Οκτωβρίου περιμένουμε όλοι την απόφαση της δίκης. Όχι για να ξεχάσουμε Αλλά γιατί η πολιτεία οφείλει όχι μόνο στην μάνα του δικαιοσύνη – την οφείλει σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που βλέπουν ατιμώρητο ουσιαστικά τον κατ’ ομολογία του δολοφόνο.
Επενδύοντας στο μίσος και τα ταπεινά ένστικτα των πολιτών, στο διχασμό και την οικονομική ανασφάλεια, εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Το ζήσαμε στην Ελλάδα, το βλέπουμε στην «Τραμπική» Αμερική και στα πτώματα των νεκρών αφροαμερικανών από ρατσιστές αστυνομικούς, το βλέπουμε παντού στον κόσμο και αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε εν τη γενέσει του.
Για να μη ξαναλερώσουν νεοΝαζί τα έδρανα της βουλής και αμαυρώσουν τη δημοκρατία μας, πρέπει οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να ενώσουμε τις δυνάμεις απέναντι στις διχαστικές φωνές για να τις αφήνουν στο περιθώριο μια για πάντα.
 Ως νέος σε ηλικία πολιτικός , σε πόστο που απαιτεί “γερό στομάχι” , έχετε μια εμπειρία που σας δίνει τον “αέρα” να αντιλαμβάνεστε τις πολιτικές εξελίξεις εν τη γενέσει τους. Θεωρείτε πως η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η σταδιακή άνοδος του Κινήματος Αλλαγής θα οδηγήσει στην πτώση της Δεξιάς πολιτικής με νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση της ΝΔ; Τι θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με τον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς και διστάζουν;
Να μπουν στην πολιτική για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς. Είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε όσα γύρω μας, μας πληγώνουν.
Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε την ισχυρή Ελλάδα, με όραμα, σχέδιο, αυτοπεποίθηση, ρήξεις με όσα δημιούργησαν τις αιτίες της κρίσεις.
Γερό στομάχι, καθαρό μυαλό και έξυπνες και καινοτόμες ιδέες, μακριά από τον ξύλινο λόγο και τις «γερασμένες προσεγγίσεις». Αυτό για μένα είναι το αίτημα για ενα νέο πολιτικό σκηνικό.
Η ισοπέδωση της πολιτικής , η ταμπέλα ότι όλοι πολιτικοί είναι ίδιοι, είναι μια εύκολη άρνηση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αν επικρατήσει αυτή η λογική τότε όσοι παραμένουν ακόμη υγιείς και αλώβητοι από τις σειρήνες της παρακμής, είτε θα συμμαχήσουν με το σύστημα, είτε θα αποχωρήσουν. Και τότε ο στίβος της πολιτικής θα παραμείνει ελεύθερος στους χειρότερους και αδίστακτους εκπροσώπους της.
Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την πολιτική, και το μέλλον της κοινωνίας που ανήκει έτσι κι αλλιώς στους νέους της κάθε εποχής. Η νέα γενιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει την πολιτική στα χέρια αμοραλιστών, αδίστακτων διαχειριστών της εξουσίας. Γιατί τότε η νεολαία δε θα έχει μέλλον. Ούτε μπορεί να ελπίζει. Και χωρίς ελπίδα τα οράματα πεθαίνουν. Και είναι βέβαιο ότι χωρίς αγώνες κινδυνεύει η ελπίδα. Χρειάζεται η διαρκής προσπάθεια για το καλύτερο, που είναι δύσκολο πράγμα, αλλά είναι το μόνο που έχουμε. Οι νέοι οφείλουν να αντιστέκονται και να προτείνουν. Να αντιστέκονται στην πτώση των αξιών, στην αναξιοκρατία, στο ψέμα, στην υποκρισία, στην αναντιστοιχία λόγων και έργων που είναι παρακμιακά φαινόμενα της κοινωνίας μιας προηγούμενης γενιάς. Κι αν το παλιό δεν έχει ακόμα πεθάνει, οι νέοι οφείλουν να γίνουν οι γεννήτορες του καινούριου. Η διαφοροποίηση των παραγωγικών σχέσεων και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, με τη διάχυση της πληροφορίας, θα συμβάλλουν ως ένα βαθμό θετικά προς την ίδια κατεύθυνση. Για να κερδίσουν οι νέοι το αύριο, χρειάζεται θέληση, γνώση, υπευθυνότητα, κόπος, προσπάθεια για δημιουργία.
Ξέρετε, είμαστε μια γενιά ανθρώπων που μπήκαμε στην πρώτη γραμμή του πολιτικού αγώνα, σε εποχές πολύ δύσκολες, χωρίς να έχουμε ζήσει αυτό που έζησαν άλλες γενιές με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, «το κυβερνητικό» ΠΑΣΟΚ τον μεγάλων αλλαγών. Είμαστε μια γενιά που έζησε τη μεγάλη ακμή της χώρας με τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004, σε περίοδο που η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πετύχει πολύ σπουδαία πράγματα, και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με επιτυχία ξανά αν πάρουμε την πολιτική απόφαση να το διαμορφώσουμε. Αυτό θέλει προσαρμογή στις νέες συνθήκες και σε μεγάλα οράματα και στόχους που θα γίνουν πράξη.
Χρειαζόμαστε οραματικούς ηγέτες και καίριους διαχειριστές κρίσεων και είμαστε απέναντι σε μια Ελλάδα των μικρών ταχυτήτων, της απλής διαχείρισης και κυρίως δεν επιθυμούμε μια μικρή Ελλάδα που κρύβει τα προβλήματά της κάτω από το χαλί και αναβάλλει να πάρει καίριες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός λαμπρού και αειφόρου μέλλοντος αυτής και των παιδιών της.
Μην ξεχνάμε ότι το κίνημά μας ξεκίνησε από το 4,7% ως έβδομο κοινοβουλευτικό κόμμα πριν πέντε χρόνια. Έβαλε πλάτη για τη διάσωση της χώρας από την χρεωκοπία, χρεώθηκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, και η στάση ευθύνης του το 2010 που κράτησε η Κ.Ο του Κινήματος για να μείνει η χώρα σε Ευρωπαϊκή τροχιά, θα το αξιολογήσει ψύχραιμα και νηφάλια η ιστορία. Τώρα πια συνειδητοποιούν όλοι τι διακυβεύονταν εκείνη την περίοδο και ποιος έσωσε την παρτίδα, την κράτησε στην ΕΕ και στον πυρήνα του ευρώ. Φανταστείτε στη σημερινή ελληνοτουρκική κρίση αν η Ελλάδα ήταν εκτός ευρώ και εκτός ΕΕ. Είναι σημαντικό ότι ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας αναζητά την ιστορία, τα σύμβολα και το brand ΠΑΣΟΚ, ψάχνει και αφουγκράζεται την ιστορική του πορεία, τα συνθήματα και το λόγο του, τα έργα και την καθοριστική του συνεισφορά στην ιστορία της πατρίδας. Παρόλο που δεν έζησε την περίοδο του εκείνη η νεολαία έχει αντίληψη, μαθαίνει και αντιλαμβάνεται πότε έγιναν καίρια πράγματα για τη χώρα και τον λαό και αυτό αποτελεί την μεγάλη παρακαταθήκη που έχουμε για να προχωρήσουμε στο μέλλον, με μπροστάρηδες την περήφανη νέα γενιά μας αφιερώνοντας σε αυτή το μέλλον της παράταξης. Είναι σίγουρα αυτό που ζούμε ζώσα ιστορία και με κανένα τρόπο δεν έχει να κάνει με την ανάμνηση, την αναπόληση ή σχετίζεται με μνημόσυνα και «περασμένα μεγαλεία».  Τουναντίον,  εδράζεται στις προκλήσεις του αύριο, στα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος μας, στο διακύβευμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και στις προκλήσεις αυτής για τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, με νέα αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία πολιτικών αειφορίας και ανάπτυξης για όλους.
Η Ελλάδα έχασε 10 χρόνια εθνικής εσωστρέφειας, κατάθλιψης και διχασμών.
Σε όλη αυτή τη δεκαετία μπήκαμε σε μια διαδικασία ψευτο-πολώσεων και την ίδια ώρα οι γειτονικές μας χώρες αναπτύσσονταν οικονομικά και στρατιωτικά, εμείς μέναμε στάσιμοι, εγκλωβισμένοι στα δικά μας προβλήματα. Αυτό πρέπει να αλλάξει μια για πάντα, άμεσα και με αποφασιστικότητα. Πρέπει σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων και ηγεσιών να υπάρξει εθνική συνεννόηση η οποία θα καταλήξει  σε εθνική στρατηγική με γνήσιο πατριωτισμό, σχέδιο και εθνική αναγέννηση. Η ιστορία μας τραβάει από το μανίκι και μας ζητά να διαλέξουμε στρατόπεδο. Να το κάνουμε αλλά με μια κάποια αξιοπρέπεια, με ένα στυλ, με επιχειρήματα και ορθό λόγο. Η απάντησή μας στα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και διχασμού, δεν μπορεί να είναι άλλη, από την καθημερινή παρουσία και δράση ανθρώπων που εκφράζουν έναν νέο προοδευτικό πατριωτισμό. Αυτός ο Πατριωτισμός, δεν εξαντλείται στις θυσίες και στα θαυμαστά επιτεύγματα των προγόνων, εμπνέεται από την παράδοση αλλά αγωνιά για το σήμερα και για το αύριο, παλεύει για τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων, ώστε να μην χρειάζονται πια θυσίες. Το πιο καθοριστικό μέσο στο οπλοστάσιό μας, ο καλύτερος εξοπλισμός μας, είναι η Παιδεία. Είναι το ικανό, καινοτόμο και κριτικά σκεπτόμενο μυαλό των νέων. Μαζί, η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών. Είναι η κοινωνική συνοχή, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, που φέρνει νέο υγιή πλούτο και βιώσιμες θέσεις εργασίας, είναι μια Ελλάδα με κύρος και αξιοπιστία στη διεθνή κοινότητα. Ο νέος προοδευτικός πατριωτισμός που πρεσβεύουμε δεν θέλει τα ορμέμφυτα μας , τις ιδεοληψίες και τα δόγματα να μας καθοδηγούν και να μας προσδιορίζουν. Το μέλλον είναι αλλού, είναι στη συμφιλίωση στην ενότητα, στην κοινή προκοπή και το κοινό καλό για να θυμηθούμε και ένα λόγιο της ανανεωτικής αριστεράς…«στο βάθεμα και το πλάτεμα της δημοκρατίας».
Η Ιστορία χρήζει ανάγνωσης, μελέτης, διερεύνησης, καταγραφής μαρτυριών, αφηγήσεων και αναλύσεων, αυτά όμως ουδεμία σχέση έχουν με τέτοιου τύπου συλλογικά προσκυνήματα συντήρησης και παρελθοντολαγνείας.
Ο δικός μας προοδευτικός πατριωτισμός δεν καπηλεύεται τα σύμβολά μας, αλλά υπηρετεί τις αξίες μας.
Αυτό ξέραμε και ξέρουμε να κάνουμε ως παράταξη και θα το κάνουμε για τη νέα γενιά, για τον κόσμο της εργασίας, για να δώσουμε έμφαση σε  τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, με σύγχρονες τεχνολογίες ενισχύοντας σημαντικά τις θέσεις εργασία και ειδικά για τις νεότερες γενιές. Να μεταβούμε πια από το brain drain στο brain gain. Αυτό για εμένα είναι ο το στοίχημα και ο αγώνας του αύριο. Μπορούμε να το πετύχουμε στρατηγικά και αποφασιστικά προς όφελος της πατρίδας και της προοπτική της. Πρέπει ως νέοι άνθρωποι και πολιτικοί να διορθώσουμε τις αδικίες της νέας εποχής που ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού βιώνει με επίπονο τρόπο. Που νιώθει ότι πληρώνει χρήματα, φορολογείται και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση. Με αυτές τις προκλήσεις πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά να αφήσουμε στην άκρη το τι έγινε την τελευταία δεκαετία της πόλωσης και του διχασμού, έχοντάς την πάντα στο μυαλό μας ως αντιπαράδειγμα και μάθημα για το μέλλον.
Πολλοί νέοι άνθρωποι έχουμε αναλάβει καίρια πόστα στο Κίνημα Αλλαγής και πολλοί νέοι άνθρωποι μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και με αυτούς θέλουμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μαύρα μαλλιά και ωραίο-νέο πρόσωπο, αλλά μέσα τους είναι διπρόσωποι με παλιές και παρωχημένες ιδέες και αντιλήψεις για την πολιτική και την υλοποίησή αυτής και οι οποίοι υποσχέθηκαν το δήθεν ελπιδοφόρο νέο και έκανα πράξη το ακριβώς αντίθετο. Έφεραν το παλιό, το ξεπεσμένο και το διχαστικό πάλι μπροστά. Απτό παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργό κ. Τσίπρας ο οποίος είπε «εμείς τα αλλάζουμε» όλα «η ελπίδα έρχεται» και αυτό που του έδωσε ο ελληνικός λαός το μετέτρεψε σε λεπίδα φτωχοποιώντας την μεσαία τάξη, διχάζοντας και πολώνοντας τη νέα γενιά.  Παράλληλά έχουμε τον κ. Μητσοτάκη που έρχεται δήθεν με μια λογική ανανέωσης, αλλά αυτό που στην ουσία κάνει είναι συμβιβασμούς, διορισμούς ημέτερων και πολιτική για τους λίγους, αφήνοντας τους πολλούς εκτός, στο περιθώριο, στην μοίρα τους.
Η επίσκεψη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής,  Φώφης Γεννηματά στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του “Thessaloniki Helexpo Forum” στέφθηκε κατά την κοινή γνώμη, με επιτυχία. Γεγονός που τονίζει την επιτυχία είναι τόσο η άνοδος των ποσοστών δημοσκοπικά όσα και η δημοφιλια της Κας Γεννηματά σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Είναι η σοσιαλδημοκρατία η απάντηση στις αδιέξοδες πολιτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη;
Πράγματι η επίσκεψη της Προέδρου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του “Thessaloniki Helexpo Forum” στέφθηκε με επιτυχία και αυτό φάνηκε στη συζήτηση που ακολούθησε δια ζώσης και διαδικτυακά μετα την παρουσίαση του Προγράμματος μας των 11 σημείων.
Το Κίνημά μας έχει κάνει την μεγαλύτερη ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, από όλα τα πολιτικά κόμματα  και αυτή η ανανέωση είναι διαρκείας και μακράς πνοής. Η Φώφη Γεννηματά είναι η πρώτη πολιτική αρχηγός που έβαλε σε καίρια κρίσιμα πόστα της παράταξης νέους ανθρώπους και τους υποστήριξε, άνοιξε το κόμμα και διεύρυνε τη δυναμική της βάσης και αυτό το πιστώνεται και δημοσκοπικά με τη σημαντική δημοφιλία που έχει σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Το Κίνημα αλλαγής είναι η μόνη προοδευτική πρόταση και διέξοδο για τη Χώρα και το προοδευτικό αντίβαρο ως απάντηση στη συντήρηση της ΝΔ και τον Λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου τώρα είναι η ώρα και το κατάλληλο timing για να επιδιωχθεί η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και να προταχθεί το σοσιαλδημοκρατικό διακύβευμα που πρεσβεύουμε.
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της. Αυτό είναι πια η νέα κανονικότητα για όλους. Και οι κρίσεις θέλουν οραματικές ηγεσίες και ομάδες που διαχειρίζονται τα προβλήματα με ικανότητα και σωφροσύνη και παράλληλα θέτουν τους στόχους και τα προτάγματα του Αύριο.
Οι πιέσεις που δεχόμαστε στα εθνικά ζητήματα, με την Τουρκία να έχει χαράξει μια νέο οθωμανική επιθετική στρατηγική, με το μεταναστευτικό- προσφυγικό να παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης, με την πανδημία να έχει επανέλθει, να απειλεί την υγεία, την οικονομία, την εργασία, τη ζωή μας όπως την ξέραμε. Τα προβλήματα μονιμοποιούνται, δεν είναι προσωρινά. Συντελούνται μεγάλες αλλαγές. Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις. Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας. Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες.
Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη με κοινωνική προστασία και προστασία των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας. Προτάσσουμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Σκέφτομαι και έχω ένα όνειρο και ένα στόχο παράλληλα.
 Στην Ελλάδα του 2030, ο παρασιτισμός, ο λαϊκισμός και η μιζέρια να δώσει τη θέση της στην Εθνική περηφάνια, την συλλογική προκοπή και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Γι’ αυτά πρέπει να αγωνιστούμε μαζί.
Ας ταυτιστούμε με αξίες. Αυτός είναι ο πυρήνας της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ας φέρουμε την πραγματική πολιτική στο προσκήνιο. Ας ανακόψουμε την παραπολιτική και τη δυσωδία του λαϊκισμού και της εξουσιομανίας των εμμονικών μαθητευομένων μάγων και των «παραμάγαζών τους», που μας κόστισαν πολύ, είναι πια απορριπτέοι από όλους ακόμα και από τους ίδιους τους τους εαυτούς.  Ας πείσουμε τους πολίτες ότι παίρνουμε το μήνυμα τους και καταλαβαίνουμε την αγωνία και τις απαιτήσεις τους.
Είμαστε εδώ με πίστη στις ιδέες μας, στις αξίες μας, με το όραμά μας για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον ελληνισμό, με τις θέσεις μας, έτοιμοι να χαράξουμε ξανά νέα πορεία για τη χώρα μας. Χρέος μας να χτίσουμε ακόμα πιο δυναμικά μια Ελλάδα πολιτών που αισθάνονται ίσοι, συμμέτοχοι, ασφαλείς, δημιουργικοί, ελεύθεροι και με θετική προοπτική για την προσωπική τους αλλά και τη συλλογική μας ζωή.
Κατά την έλευση του 2ου κύματος της Πανδημίας στην Ελλάδα, οι νέοι στοχοποιήθηκαν όσο κανείς άλλος. Σε πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε πως “αυτή η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη”, οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι “στο συρτάρι” των αρμοδίων εδώ και καιρό , θα είχαμε προλάβει τις εξελίξεις εάν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ από την κυβέρνηση; Τι έχετε να πείτε στους νέους που τους ασκήθηκε τέτοια κριτική;
 
 
Αν αυτά τα λένε όσοι βρίσκονται στην ίδια κυβέρνηση με τον κ, Χαρδαλιά και τον κ. Κουμουτσάκο καταλαβαίνετε την αξιοπιστία τους
 Το ξαναλέω, οι νέοι δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι του συστήματος.
Ακούμε συνέχεια ότι οι νέοι φταίνε για το ότι πήγαν διακοπές και «έφεραν τον ιό» από τα νησιά στις πόλεις. Οι νέοι φταίνε που μετακινούνται. Οι νέοι φταίνε που δεν ακούν τους μεγαλύτερους και όλες αυτές τις γενικεύσεις και τα χαζά κλισέ. Ε, λοιπόν…Δεν ήταν οι νέοι αυτοί που αποφάσισαν το άνοιγμα των συνόρων στη χώρα. Δεν ήταν οι νέοι αυτοί που πανηγύριζαν με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Δεν ήταν οι νέοι αυτοί που αποφάσισαν 100% πληρότητα στα αεροπλάνα. Δεν ήταν οι νέοι αυτοί που αποφάσισαν αύξηση πληρότητας στα πλοία. Δεην ήταν οι νέοι αυτοί που έκαναν εγκαίνια, χωρίς μάσκες. Δεν ήταν οι νέοι αυτοί που απαξίωσαν όσους μιλούσαν για τεστ τεστ τεστ.
Ειναι οι νέοι εκείνοι που προστάτευαν τους γονείς και τους παππούδες τους στην καραντίνα. Και ευχαριστούμε τους γονείς και τους παππούδες μας που έκαναν το ίδιο για εμάς. Ειναι οι νέοι που ακολουθούν τους όρους και τους κανόνες και υφίστανται τις κυρώσεις, όπως κάθε πολιτης.
Το να είσαι νέος δεν σημαινει ότι είσαι ανεύθυνος ή ανώριμος.
Το να είσαι νέος δεν σημαίνει ότι είσαι το εύκολο θύμα.
Όταν η εκάστοτε εξουσία δεν έχει λύσεις, βρίσκει φταίχτες.
Ακούμε τις αποφάσεις της πολιτικής προστασίας αλλά δεν καταλαβαίνουμε πως γίνεται να είναι επικίνδυνο να μαζεύονται 9 άνθρωποι σε μια πλατεία και όχι τα 25 παιδιά σε μια τάξη.
Οφείλει ,λοιπόν, η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν επιτέλους, να αντιληφθεί ότι χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψής που έχουμε εισηγηθεί, διεύρυνση δρομολογίων ΜΜΜ, περισσότερα τεστ, λιγότεροι μαθητές ανά τάξη , ενίσχυσή του ΕΣΥ, πριν να είναι πολύ αργά.
Το “Πρόγραμμα των 11” στην Θεσσαλονίκη, όπως παρουσιάστηκε από την Φώφη Γεννηματά, είναι ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης. Με προτάσεις και έμφαση στις διαφορές των πολιτικών προτάσεων μεταξύ ΚΙΝΑΛ- ΝΔ .Ένα πρόγραμμα που σηματοδοτεί τις βλέψεις του Κινήματος Αλλαγής;
Ο κορονοιός διαμορφώνει νέες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.
Ενα νέο πολιτικό σκηνικό θα διαμορφωθεί και σε αυτό το Κινημα θα πρωταγωνιστήσει,ως η βάση της νέας μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, με κοινωνικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά.
Το Πρόγραμμα των 11 στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί το πολιτικό μας διακύβευμα για μια νέα προοδευτική προγραμματική διακυβέρνηση.
Μια δυνατή ομάδα που αποτελείται από τους δούλεψε εντατικά για 4 μήνες και διαμόρφωσε το πρόγραμμα της Νέας Αλλαγης. Η φωφη γεννηματα παρουσίασε με λεπτομέρειες στη Θεσσαλονίκη αναλυτικά τους άξονες του προγράμματος μας τονίζοντας  ότι οι πόροι που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια μπορούν να αποτελέσουν μια μοναδική και συνάμα μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αρκεί τα χρήματα να αξιοποιηθούν σωστά, με βάση ένα σχέδιο και να μην ξοδευτούν σε πελατειακού χαρακτήρα παρεμβάσεις ή στη μαύρη τρύπα της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.
Η κατεύθυνση στη στρατηγική διαμόρφωση του σχεδίου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε επανάληψη προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο για τη χώρα, το οποίο να συνδέει την οικονομία με την κοινωνία. Και  αυτό διαμορφώθηκε. Το σχέδιο που εκπονήθηκε έχει ως βασικούς στόχους την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την ανασύνταξη του κράτους, την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσα από πολιτικές αναδιανομής. Ως βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών αναφέρονται η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ, η κατάργηση των στόχων των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για τη χώρα μας και η επανάκτηση του ελέγχου του Υπερταμείου, το οποίο θα μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας.
Οι 4 βασικοί άξονες του προγράμματος περιλαμβάνουν:
– Πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις για να μείνει όρθια η κοινωνία και οι επιχειρήσεις, τα οποία θα ληφθούν άμεσα και στα οποία θα διατεθεί το 20% των πόρων.
– Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ορίζοντα διετίας, στα οποία θα διατεθεί το 10% των πόρων.
– Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία, με ορίζοντα τριετίας, στα οποία θα διατεθεί το 20% των πόρων.
– Επενδύσεις ανασυγκρότησης, με ορίζοντα τετραετίας, στις οποίες θα διατεθεί το 50% των πόρων.
Δίνουμε έμφαση στην  ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Στοχεύουμε τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.Με πολιτικές αναδιανομής, ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα, φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και μείωση των φόρων στην εργασία και ιδίως μέσα από την ανασύσταση του κράτους.Προσδιορίζουμε την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.
Με γενναία και στοχευμένα κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στήριξη των νέων επαγγελματιών. Ο δικός μας στρατηγικός στόχος είναι η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
Διαμορφώνουμε  το νέο ΕΣΥ που μόνο εμείς μπορούμε να αναγεννήσουμε.
Στις προτεραιότητες και στις πολιτικές για το νέο παραγωγικό μοντέλο και της επίτευξης του στόχου, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (με όρους αγοραστικής δύναμης) από το 67% στο οποίο βρίσκεται σήμερα θα πρέπει μέσα σε 5 χρόνια να ανέλθει τουλάχιστον στο 80% του κοινοτικού μέσου όρου. Προτείνεται επίσης η ενίσχυση της μεταποίησης, του τουρισμού, ενώ ειδική λεπτομερής αναφορά γίνεται στην Επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή, τον βασικό πυλώνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.
Στόχος δικός μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Πάνω απ’ όλα, όμως, γνωρίζουμε καλά πως πέρα από τα οικονομικά μεγέθη και τους δείκτες, υπάρχουν και δρουν άνθρωποι, κοινωνικές ομάδες και παραγωγικές δυνάμεις. Για εμάς, ο άνθρωπος βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των επιλογών μας.
Σε μια περίοδο, λοιπόν, κρίσιμη και δύσκολη, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Με τόλμη και αποφασιστικότητα.
Προχωράμε, με το βλέμμα μπροστά και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο. Και θα το πετύχουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ