Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

RESCEU: Νέα συμφωνία της Ε.Ε για στήριξη και μεταρρύθμιση -Επιβραβεύεται το έργο του Νίκου Ανδρουλάκη

Published

on

Το βράδυ της Δευτέρας επήλθε προσωρινή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και των επιχειρησιακών ικανοτήτων.

 

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ενισχύσουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία, αντιδρώντας στην άνευ προηγουμένου εμπειρία της πανδημίας COVID-19. Στόχος των νέων διατάξεων είναι να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας, ιδίως όταν αυτές επηρεάζουν ταυτόχρονα πολλές χώρες.

Για την ταχύτερη παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποκτήσει άμεσα τις απαραίτητες προμήθειες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μέσω του rescEU.

Ο εισηγητής Νίκος Ανδρουλάκης  δήλωσε: «Πριν από ένα χρόνο, η πανδημία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης. Πριν από ένα χρόνο, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα της Ιταλίας για στήριξη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, καθώς τα κράτη μέλη βρίσκονταν αντιμέτωπα με το φάσμα των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας. Η συμφωνία που πετύχαμε σήμερα εξασφαλίζει ότι καμία έκκληση για βοήθεια από χώρα της ΕΕ προς την Ένωση δεν θα μείνει αναπάντητη. Είμαι περήφανος για την ταχύτητα, την αίσθηση του επείγοντος και τη φιλοδοξία που ενέπνευσε το Κοινοβούλιο τόσο στις προτάσεις του, όσο και στο αποτέλεσμα αυτό. Η ταχεία εφαρμογή του μηχανισμού θα είναι πλέον καίριας σημασίας».

Στήριξη από  Von Der Leyen – Lenarcic

 

Μία από τις βασικότερες δράσεις του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπου κατέχει την θέση του εισηγητή, μέσω του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος rescEU.

Η ΕΕ σύστησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας το 2013 για να συνδράμει τα κράτη μέλη που πλήττονται συχνά από φυσικές καταστροφές. Μέχρι το 2019, αποτελούσε εξ ολοκλήρου εθελοντικό σύστημα, μέσω του οποίου η ΕΕ συντόνιζε τις εθελούσιες συνδρομές των συμμετεχόντων κρατών μελών προς όποια χώρα ζητούσε βοήθεια. Μόνο το 2017, ο Μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε 18 φορές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όσον αφορά δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο, η Γαλλία και η Αλβανία έλαβαν βοήθεια στο πλαίσιο αυτό.

Μετά το 2019, όταν δημιουργήθηκε το RescEU, η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει απευθείας τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν καταστροφές όταν δεν επαρκούν τα υφιστάμενα μέσα. Το πρόγραμμα θέσπισε μια πανευρωπαϊκή «εφεδρεία» πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, εξειδικευμένων ιατροφαρμακευτικών προμηθειών και εξοπλισμού, καθώς και άλλων σχετικών πόρων. Ο Μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για τον επαναπατρισμό πολιτών της ΕΕ από την Wuhan στην Κίνα, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού COVID-19.

« Όπως ανέφερε και ο ίδιος σε συνέντευξη του «Το rescEU είναι ακριβώς μία δεξαμενή μέσων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία θα αγοραστούν από τα Κράτη με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα αγγίζει το 90% της αξίας τους και όταν μία χώρα τα έχει ανάγκη θα στέλνονται ως βοήθεια». 

  • Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, άνω από 75.000 ευρωπαίοι πολίτες επαναπατρίστηκαν χάρη στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση του μηχανισμού και χιλιάδες μάσκες και άλλος προστατευτικός εξοπλισμός χορηγήθηκε δωρεάν σε Κράτη Μέλη που το είχαν ανάγκη, μέσω του ιατρικού αποθέματος του rescEU που δημιουργήθηκε. Η χώρα μας πλήττεται συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως από πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και επομένως αυτό το πρόγραμμα θα μπορεί να στηρίξει  περιοχές οι οποίες χρήζουν βοηθείας.