ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
“Oικονομία Αύριο”: Xάρης Μελίδης: Ολόκληρη η ομιλία του στην χθεσινή εκδήλωση του Τhe Socialist
Στην 1η διαδικτυακή εκδήλωση του “The Socialist” με θέμα: “Η Οικονομία Αύριο” έδωσε το “Παρών” ο Οικονομολόγος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Μελίδης:
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΕΛΙΔΗ:
“Για μένα η κρίση του κορονοϊού χωρίζεται σε 2 σκέλη: Το 1ο στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που κατά γενική ομολογία η κυβέρνηση αντεπεξήλθε σωστά και το 2ο που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα τους επόμενους μήνες είναι η Οικονομία που είναι και το σημερινό θέμα συζήτησης. Μέχρι τώρα βλέπουμε πως η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, την ενίσχυση των επιχειρήσεων τα οποία είτε δεν επαρκούν (όπως και το επίδομα των 800ευρώ) είτε μιλάμε για χαρακτηριστική καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων. Το χρονικό διάστημα που δόθηκε στους λογιστές να δουλέψουν μεταξύ των deadline ήταν μόλις 24 ώρες. Όπως φαίνεται, για την κυβέρνηση οι λογιστές είναι κρατικοί υπάλληλοι του Υπ.Οικονομικών.. Σχετικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα “ΣΥΝ-Εργασία”. Ανάλογη περίπτωση που προσβάλλει και την νοημοσύνη των πολιτών και κυρίως των επιστημόνων στους οποίους απευθυνόταν κι΄ολας, ήταν και το πασίγνωστο πλεόν Σκοιλ Ελικικού.
Αναλυτικά 3 μέτρα για την στήριξη της οικονομίας:
α) Στο φορολογικό: “Πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία”: Δίνει βραχυχρόνια μια ανάσα στις πληττόμενες επιχειρήσεις μα καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στο 8ωρο. Ο εργοδότης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου μπορεί να μειώνει τις ώρες του εργαζομένου με το κράτος να μπαίνει “αρωγός” 60% στις ώρες που χάνονται. Δεν πρόκειται για κέρδος της επιχείρησης ούτε για κέρδος του εργαζόμενου. Αφού κατ’αυτόν τον τρόπο ούτε παραγωγικότητα στα ίδια επίπεδα υπάρχει ούτε τα χρήματα είναι τα ίδια. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό. Αυτοί που εργάζονται με αυτές τις οικονομικές συνθήκες δεν θα χάσουν ούτε ευρώ από την αμοιβή τους, η παραγωγικότητα της επιχείρησης όμως “κόβεται” στο μισό.
β) Η Επιστρεπταία προκαταβολή ύψους 1,4 δισ.: Μιλάμε για την β φάση. Υπάρχει μια σημαντική αποκατάσταση της αδικίας που μέχρι σήμερα υφίσταντο οι εταιρείες που δεν απασχολούσαν επιπλέον προσωπικό μα έχουν ταμειακή μηχανή. Αφορά ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
γ) Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: Υπάρχουν μικρά περιθώρια μετακύλισης στην τιμή των προϊόντων και έτσι δεν έχουμε κανένα απολύτως όφελος ως χώρα από την σχετική μείωση στον καφέ και την πορτοκαλάδα.
Κατα την γνώμη μου δεν υπάρχει κάνενα κίνητρο για να έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη. Οι καταναλωτές δεν θα δουν καμία διαφορά.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω και να κάνω έκκληση για την περαιτέρω παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων. Οι λογιστές έχουμε φορτωθεί με πάρα πολλές υποχρεώσεις λειτουργώντας σε πολύ μικρά χρονικά πλαίσια έτσι όπως θέτονται από την Κυβέρνηση.
Μέρος 2ο
“Ο Covid19 αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία για την Ελληνική Οικονομία. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα γραφειοκρατικά προβλήματα που ταλάνιζαν τον Έλληνα πολίτη, υπερκεράστηκαν. Αναρωτιέμαι γιατί τόσο καιρό δεν γίνονταν ανάλογες πράξεις. Η επιτυχία δεν είναι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μιλάμε για ένα πλάνο που δομήθηκε εδώ και χρόνια και έχει κατατεθεί ή εφαρμοστεί δομικά στις αρχές του, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει η εξής πρόκληση: Να φτιαχτεί ένα νέο παραγωγικό περιβάλλον πέρα απο τον κλάδο του Τουρισμού. Μια οικονομία που θα μπορεί να αντέξει και να λειτουργήσει αυτόνομα χωρίς εξάρτηση από τον Τουρισμό.
Η Κυβέρνηση έδωσε “ενα σκασμό” λεφτά στα ΜΜΕ αντί να φροντίσει να τα επενδύσει στην αγορά εργασίας στηρίζοντας ουσιαστικά την οικονομία και κρατώντας ζωντανή την κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει επιτήρηση και έλεγχος των επιχορηγήσεων που δίνονται στις επιχειρήσεις. Η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η οικονομική παθογένεια πρέπει να παταχθεί. Να σταματήσει επιτέλους το brain drain και να δοθούν κίνητρα που θα τους ωθήσουν να επιστρέψουν και να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία που έλαβαν στην Ελληνική αγορά δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης. “