Η “Θεία Κοινωνία”, ο κορονοϊός και η μετάδοση της νόσου.

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

Με αφορμή το γεγονός πως βρέθηκε θετικός στον ιό αρχιμανδρίτης που δήλωνε ότι «δεν κολλάει από τη Θεία Κοινωνία».Μάλιστα προτρέπει τους πολίτες να φορούν μάσκα και να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών. Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή κάποια πράγματα:

  • Η “Θεία Κοινωνία” είναι μια αναφαίρετη θεσμική διαδικασία της Εκκλησίας που σ-υ-μ-β-ο-λ-ι-κ-α  λαμβάνοντας την “κοινωνιά”- που λένε και στο χωριό μου- γίνεσαι “κοινωνός” της πίστης σου και “Ενώνεσαι” με την “Θεία χάρη” του Ιησού Χριστού
  • Η “Θεία Κοινωνία” είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε πιστεύει να την ασκεί  όποτε θέλει… ή μήπως όχι;
  • Σε καιρούς έξαρσης ιών μεταδιδόμενων ακόμα και σε απλή εποχική γρίπη, σε αρκετές εκκλησίες του εξωτερικού, η “Θεία Κοινωνία” είτε δεν λαμβάνει χώρα είτε γίνεται με πλαστικό κουταλάκι από τον καθένα ξεχωριστά. ΙΔΙΩΣ σε εποχή θανητοφόρας πανδημίας, πιστεύω πως δεν τίθεται λόγος να μπερδέψουμε τον συμβολισμό με τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα.

Δεν νοείται την σήμερον ημέρα να μην έχουμε ξεχωρίσει ακόμα την Εκκλησία από το Κράτος ουσιαστικά! Δεν νοείται επίσης, την εποχή της πανδημίας που “σαρώνει” τις ηλικίες που κατά κύριο λόγο – τέρμα τα ψέματα- κατακλύζουν τις εκκλησίες στην περιφέρεια και τα αστικά κέντρα, να μιλάμε για “δεν κολλάει” , “ο Ιησούς δεν σκοτώνει”, “ο ιός δεν μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία” , “η πίστη είναι πιο δυνατή από τον ιό” και διάφορα άλλα τέτοια “μεσαιωνικού” τύπου σενάρια θρησκευτικής επιστημονικής φαντασίας.

Είναι ιός που κολλάει μέσω σταγονιδίων και με την στενή επαφή με κάποιον που απλώς έτυχε να ξεροβήξει πλάι σας. Είναι “αστείο” να θεωρείς πως παίρνοντας το αστικό για να πας στην Εκκλησία να κοινωνήσεις, “τα παλιόπαιδα” έχουν κατεβάσει τις μάσκες και “στριμώχνονται” ο ένας πάνω στον άλλον και στο τέλος της διαδρομής σου, να βγάζεις τις μάσκες και να “κοινωνείς” από το ίδιο ακριβώς κουτάλι από εκατοντάδες άλλους πιστούς.

Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Άνθρωποι σεβαστοί στον χώρο όπως ο Ελπιδοφόρος- Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, δηλώνουν πως πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης – μάσκα εντός ναών- και “Θεία Κοινωνία” ΜΟΝΟΝ με την χρήση πλαστικού κουταλιού μιας χρήσης! Δεν είσαι λιγότερο πιστός αν φροντίσεις να μην διασπείρεις τον ιό. Ούτε είσαι βλάσφημος που θες να προστατέψεις -αν όχι τον εαυτό σου- τουλάχιστον ,τους δικούς σου ανθρώπους!

Μετά από τα αυτονόητα, που ακούγονται για πολλοστή φορά, πάμε σε … μια ανακοίνωση του θετικού πλέον στον κορονοϊό αρχιμανδρίτη: 

H ανακοίνωση του Πρωτοσύγκελου Αλέξιου Κανίνα :

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού που παρουσιάστηκε σε αγαπητό μου αδελφό, θεώρησα υποχρέωση και καθήκον μου (πρωτίστως απέναντι στον Γέροντα Μητροπολίτη π.Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, με τον οποίο μοιράζομαι σε πλήρη αφοσίωση όλη μου την καθημερινότητα, έπειτα απέναντι σε όλα μου τα αγαπημένα πρόσωπα και τέλος σε όλα τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας) να κάνω και γώ την απαραίτητη διαγνωστική εξέταση (σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο) για τον covid-19, από την οποία βρέθηκα θετικός. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε την αρχή της εβδομάδας (Τρίτη 25/08/2020). Σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη μας Τρίκκης και Σταγών κ.κ Χρυσόστομο κάναμε την απαραίτητη εξέταση για τον covid-19, τα αποτελέσματα της οποίας λάβαμε σήμερα Πέμπτη 27/08/2020 και από τα οποία προκύπτει ότι ο Σεβασμιώτατος κ.κ Χρυσόστομος βγήκε αρνητικός. Οφείλω να Σας ενημερώσω ότι ήδη από την Δευτέρα 24/08/2020 βρίσκομαι αφ εαυτού μου σε αυτοπεριοσρισμό, δεν έχω εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα, και ως εκ τούτου η υγεία μου είναι ακλόνητη. Από αυτή την θέση Σας παροτρύνω να ακολουθείτε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και της Ιατρικης Κοινότητας για τα μέτρα προφύλαξης από τον covid-19 ( μάσκες, αποστάσεις, συχνά πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνοστισμών κλπ), Μην Σας ενοχλέι η μάσκα! Οφείλουμε να προστατεύουμε με αγάπη το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την μάσκα!!

Στεκόμαστε με Αλήθεια απέναντι στον Θεό και με υπευθυνότητα απέναντι στον συνάνθρωπο!!

«Ο Θεός είναι πνεύμα, και εκείνοι που τον λατρεύουν, πρέπει να τον λατρεύουν πνευματικά και αληθινά» (Ιωάν. 4:21-24)

Με ειλικρινή αισθήματα υπευθυνότητας και αγάπης.

Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας.

Πρωτοσύγκελλος ΙΜΤΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ