Τους νέους και τη διασκέδασή τους, «έδειξε» ως υπαίτιους της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος ο πρωθυπουργός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.

«Καταβλήθηκε κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια»

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα «ανθρωπίνως δυνατά» μέτρα για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας ενόψει του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη Βουλή.

«Το τι κάναμε από τον Μάρτιο είναι γνωστό. Η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα πανδημίας και το έκανε γιατί ειδικοί, πολίτεία και κυρίως πολίτες συστρατεύθηκαν. Δεν διεκδικήσαμε εύσημα. Στα διαγγέλματά μου ευχαριστούσα τους πολίτες. Και όταν καταφέραμε να ξεπεράσουμε την έξαρση, προειδοποιούσα ότι δεν έχουμε αφήσει τον κίνδυνο πίσω μας.

Το τι έγινε στο εθνικό σύστημα Υγείας είναι γνωστό. Καταλαβαίνω ότι έχουμε δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η κυβέρνηση δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ακριβή. Είναι μια κουβέντα που δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες. Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο σχετικά με το πόσες προσλήψεις έχουν γίνει, θα αρκεστώ να διαβάσω αυτό που είπε η καθηγήτρια κ. Κοτανίδου. Δεν την γνώριζα. «Οι εντατικολόγοι είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε. Ζητούσαμε από τις κυβερνήσεις να αυξηθούν μονάδες και κρεβάτια και για πρώτη φορά εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικούς κρίσης που είναι άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας».

Δεν θα πω ότι είναι άριστα. Έχει όμως καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε το διάστημα που μεσολάβησε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό. Ότι ήταν δυνατό να γίνει, έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται».

«Γιατί θέλαμε να αποφύγουμε το lockdown;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει ένα δεύτερο λοκντάουν.  «Από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού ο στόχος ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου λοκντάουν που τραυματίζει την οικονομία και την κοινωνία. Όμως δεν φορτώνει με το ίδιο βάρος τους ώμους όλων. Το ίσο δεν είναι ισοδύναμο και το συνολικό δεν είναι πάντα δίκαιο. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δύο παράλληλες και αντίθετες ανάγκες την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της κοινωνίας. Επιλέξαμε το διάστημα που μεσολάβησε τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε πως αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα θα αποφεύγαμε το οριζόντιο λοκντάουν. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το μέτρο όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση κρουσμάτων, λίγες μέρες αφότου είχαμε δρομολογήσει άλλα μέτρα. Τα στοιχεία που μου έδωσαν οι ειδικοί δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Ευθύνη μας είναι να προστατέψουμε όλη τη χώρα, επιλέξαμε το οριζόντιο λοκντάουν. Και αυτή την απόφαση όμως την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Νωρίτερα από Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, η τελευταία δεν έχει πάει καν σε οριζόντιο λοκντάουν».

Advertisement

«Δεν συνδέεται με τον τουρισμό»

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε όμως και στις αιτίες του δεύτερου κύματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η αύξηση των κρουσμάτων «δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού». Αντίθετα σημείωσε «Χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, είδε δεύτερη έξαρση τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος με πολύ πιο σκληρές διαδικασίες, χτυπιέται σκληρά. Υπάρχει και ένα άλλο επιχείρημα. Αν η έξαρση συνδεόταν με το άνοιγμα στον τουρισμό, θα έπρεπε να την είχαμε δει Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η αντιπολίτευση μας ζητούσε να ανοίξουμε τον τουρισμό. Εσείς κ. Τσίπρα καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και στον τουρισμό είπατε τα αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα. Ανοίξαμε τον τουρισμό λελογισμένα και αυστηρά με τεστ σε ένα ποσοστό των τουριστών μας. Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, να κάνουμε υποχρεωτικά τεστ PCR σε όλους, θα είχαμε το 10% του τουρισμού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε με κλείσιμο του τουρισμού και όχι με άνοιγμά του. Αυτό είχατε εισηγηθεί; Να βγείτε να το πείτε. Όχι μονά – ζυγά δικά σας.

Είδαμε εκθετική αύξηση. Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς το σύστημα Υγείας θα δεχόταν παραπάνω από 1000 ασθενείς με τους 100 να ήθελαν ΜΕΘ. Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητές μας. Κάποιοι που θα αρρωστήσουν βαριά και θα πάνε στις ΜΕΘ, θα καταλήξουν. Όσο απλώνεται η μετάδοση, τόσο περισσότεροι θα νοσούν, τόσο περισσότεροι θα χάνονται.  Δεν υπάρχει ένας υπουργός Υγείας στην Ευρώπη, να μην έχει καταλήξει στην ίδια επίδοση. Αν είχαμε 3000 ΜΕΘ, 5000 ΜΕΘ θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης που θα παίρναμε; Οι ΜΕΘ και ο αριθμός τους, δεν είναι άλλοθι για να μην πάρουμε μέτρα».

Βασική αιτία διασποράς η διασκέδαση των νέων

Ο πρωθυπουργός, έδειξε χωρίς περιστροφές τους νέους ως αιτία του δεύτερου κύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σημείωσε συγκεκριμένα: «Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Μπροστά στο τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά αμυντικά σχέδια, αλλά αυτά προδόθηκαν από τη συμπεριφορά κάποιων. Να μην κλείνουμε το μάτι σε όσους υπονόμευσαν την υγεία των πολλών. Ξέρουμε ποιες ήταν οι εστίες.  Η βασική αιτία διασποράς του ιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν είναι κριτική, είναι διαπίστωση. Γιατί ακούω το «μη στοχοποιείτε τους νέους». Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πως πολεμήσαμε αλλά ποτέ για το αν πολεμήσαμε. Χρειάζεται να επιδείξουμε ωριμότητα και υπευθυνότητα. Δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσμάτικοτητα για να περιορίσουμε τον ιό. Χρειάζεται καμιά φορά να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από ότι πήραμε για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε τότε. Όταν λέμε τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21;00 το κάνουμε για να περιορίσουμε μετακινήσεις. Το πρωί πρέπει να πάνε στη δουλειά και οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο».

Ο πρωθυπουργός, κάλεσε παράλληλα τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του, λέγοντας «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα μέτρα θα αποδόσουν. Θα δούμε πτώση των κρουσμάτων και μικρότερη πίεση. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Γι αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε θα στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες».