Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Μουλκιώτης: «Μαύρες γιορτές για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό – Τουρισμό»

Published

on

Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας και υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης να στηρίξει επαρκώς τους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού.  

Ο Γιώργος Μουλκιώτης, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, η αδυναμία εμφάνισης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των ενσήμων των μονομερών αναστολών κατά τα έτη 2020 και 2021 έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί αδυνατούν να τύχουν επιδομάτων ασθενείας, παροχών από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., ενώ ταυτόχρονα τίθενται ζητήματα και σε περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ανέφερε, επίσης, ότιοι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό, προκειμένου να δικαιούνται για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας, πέραν των απαιτούμενων από την ισχύουσα νομοθεσία ενσήμων για το τρέχον έτος, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι, κάτι που στην πράξη, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανέφικτο.

Τέλος, ο Γιώργος Μουλκιώτης κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες, ώστε οι ημέρες ασφάλισης που αντιστοιχούν στο χρόνο των μονομερών αναστολών ετών 2020 και 2021, να αναγνωρίζονται αυτόματα και πριν την εμφάνισή τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου οι εργαζόμενοι αυτοί να λαμβάνουν έγκαιρα τις παροχές που δικαιούνται (επιδότηση ανεργίας, επίδομα ασθένειας, επίδομα μητρότητας, κλπ) και σήμερα στερούνται.

Τέλος, κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021, να λάβει μέτρα για τους νέους εποχιακώς εργαζόμενους που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, ώστε η ένταξή στο ταμείο ανεργίας να πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης 50 ημερών ασφάλισης και χωρίς την πρόσθετη προϋπόθεση των 80 ημερών ανά έτος κατά τα προηγούμενα δύο έτη.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ Π. Τσακλόγλου ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ για καμία από τις δύο κατηγορίες των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό. Περιορίστηκε στην προβολή των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων λόγω μεγάλου αριθμού των εν δυνάμει δικαιούχων και στην επανάληψη των γνωστών ήδη ληφθέντων μέτρων για την στήριξη του κλάδου.

Δυστυχώς, αποκαλύφθηκε στη Βουλή αφενός η πλήρης αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τις γραφειοκρατικές παθογένειες και αφετέρου η αδιαφορία της για τις ως άνω κατηγορίες εργαζομένων.

Advertisement
Advertisement