Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Αντώνης Σαουλίδης – “Ψήφος ανατροπής είναι μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο Αντώνης Σαουλίδης, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Δημοτικός Σύμβουλος Νεάπολης Συκεών.

Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών ο Κ.Σαουλίδης και το κατά πόσο αυτή μπορεί να φέρει τις εκλογές νωρίτερα ανέφερε ότι “Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή – ίσως και όχι μόνο – χώρα αποδεικνύονταν πως γίνονταν υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών με αντικειμενική ευθύνη του πρωθυπουργού, οι εξελίξεις θα ήταν το λιγότερο διαφορετικές. Στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας ήταν απλά δυο κακοί μήνες…”

“Είμαστε μάρτυρες ενός κακού, ρηχού και μικρού δικομματισμού. Ψήφος ανατροπής είναι μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ” τόνισε.

Σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της “Κιβωτού του Κόσμου” και το πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων δομών ο Αντώνης Σαουλίδης ανέφερε ότι “εμείς ως σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες είμαστε επί της αρχής υπέρ των κρατικών δομών και υποδομών. Δεν γίνεται να εκχωρείται αυτή η αρμοδιότητα και αυτό το καθήκον σε ιδιωτικούς ή κοινωνικούς φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ακόμη και εάν έχουν τις καλύτερες των προθέσεων και πολλαπλές δυνατότητες.”

Τέλος για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών έκανε σαφές ότι “οι συνεργασίες είναι συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Για εμάς η αυτόνομη πορεία είναι δέσμευση.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ :

1. Η υπόθεση των υποκλοπών δεν δείχνει να “κλείνει” , όπως διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση με νέες αποκαλύψεις να έρχονται στο φως. Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες νωρίτερα ,από το τέλος της τετραετίας που διαμηνύει ο Πρωθυπουργός; 

Advertisement

Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή – ίσως και όχι μόνο – χώρα αποδεικνύονταν πως γίνονταν υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών με αντικειμενική ευθύνη του πρωθυπουργού, οι εξελίξεις θα ήταν το λιγότερο διαφορετικές. Στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας ήταν απλά δυο κακοί μήνες…

Οι εκλογές μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε καθώς έχουμε καιρό που βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Το δυστύχημα για τη χώρα είναι πως η Νέα Δημοκρατία κυβερνάει με το μάτι στραμμένο στις δημοσκοπήσεις χωρίς να ακολουθεί κάποιο μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχέδιο. «Ό,τι μας συμφέρει σήμερα και αύριο», αυτό είναι το ευαγγέλιό της. Ο πρωθυπουργός είναι έκθετος με το ζήτημα των υποκλοπών και το ξέρει με αποτέλεσμα να εξαρτά τις αποφάσεις του από την πορεία των αποκαλύψεων. Βέβαια με κάθε τρόπο προσπαθούν να συσκοτίσουν την υπόθεση, να μην πέσει φως και να «πνίξουν» τις προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης, όμως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Από την άλλη ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δεν μπορεί να διατυπώσει σοβαρή εναλλακτική κρατώντας εγκλωβισμένα μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος.

Γενικά, είμαστε μάρτυρες ενός κακού, ρηχού και μικρού δικομματισμού. Ψήφος ανατροπής είναι μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς και να δούμε κάτι καλύτερο στη χώρα άμεσα.

2.Ο υπερπληθωρισμός που έχει ως αποτέλεσμα την ακρίβεια, έχει φέρει σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ποιές παρεμβάσεις θεωρείτε αναγκαίες για την καταπολέμηση του προβλήματος; 

Πληθωρισμό συναντά κανείς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά αυτό που γίνεται στην Ελλάδα ξεπερνά κάθε αναλογία. Εδώ σε εμάς κάποιοι αισχροκερδούν και η ελληνική κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και τα αυτιά της – εάν δεν τους βοηθά κιόλας. Τα πράγματα είναι απλά και πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους. Ενέργεια και τρόφιμα έχουν αφεθεί στις ορέξεις όσων ελέγχουν την αγορά – κανένας έλεγχος, κανένας ανταγωνισμός – καμία παρέμβαση. Όποιος αντέχει πληρώνει, όποιος δεν αντέχει κόβει ακόμη και από το τραπέζι της καθημερινότητας ή σβήνει τα καλοριφέρ. Αυτή είναι η συνταγή παρά τα όποια δήθεν καλάθια της νοικοκυράς.

Ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας και αντί η κυβέρνηση να σκύψει σοβαρά στο πρόβλημα αφήνει τον κ. Γεωργιάδη να κάνει κακόγουστο show μέσα στα super market τη στιγμή που έχουμε τα ακριβότερα καύσιμα, τα ακριβότερα τρόφιμα και το ακριβότερο ρεύμα.

Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές – μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα, πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας, ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές, προστασία της α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών φορολόγηση υπερκερδών, έλεγχοι στην αγορά κ.α. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών είναι δεδομένη. Το στρεβλό μοντέλο επιδοτήσεων στην ενέργεια που ακολουθεί η κυβέρνηση καταλήγει να επιδοτεί τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ενώ το χάσμα επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων δανεισμού διαβρώνει την οικονομία.

Advertisement

3. Ένα από τα θέματα απασχολουμένων την επικαιρότητα αυτές τις μέρες είναι τα περιστατικά βίας που έχουν καταγγελθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου».Ποιά είναι η δική σας οπτική; Με την νομική σας ιδιότητα ποιες αλλαγές θεωρείτε αναγκαίες στο πλαίσιο λειτουργίας των δομών ;

Εμείς ως σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες είμαστε επί της αρχής υπέρ των κρατικών δομών και υποδομών. Δεν γίνεται να εκχωρείται αυτή η αρμοδιότητα και αυτό το καθήκον σε ιδιωτικούς ή κοινωνικούς φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ακόμη και εάν έχουν τις καλύτερες των προθέσεων και πολλαπλές δυνατότητες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος και αναγκαιότητα για αυτές – ίσα ίσα το αντίθετο. Μπορούν και πρέπει επικουρικά να λειτουργούν μέσα σε ένα καθεστώς που θα ρυθμίζεται αυστηρά από το κράτος και θα τους ελέγχεται επίσης αυστηρά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εδώ σήμερα δεν έχουμε τίποτε από αυτά – έχει διαμορφωθεί μια πραγματικότητα στο πεδίο όπου όλοι βολεύονται αλλά την πληρώνουν τελικά παιδιά, τρόφιμοι και αδύναμοι ευάλωτοι συμπολίτες που διαβιούν σε ιδρύματα.

Αλλά για να λέμε όλη την αλήθεια, η κοινωνική πρόνοια ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Εάν ήταν θα έπρεπε να δούμε συγκεκριμένα πόρους να κατευθύνονται προς τα εκεί, μεταρρυθμιστικά σχέδια, δημιουργία υποδομών. Αντί αυτών βλέπουμε για ακόμα μία φορά επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος με αφορμή τα της «Κιβωτού».

4.Α’ Θεσσαλονίκης. Μια περιφέρεια με πολλές δυνατότητες, αλλά και σίγουρα μεγάλα προβλήματα. Τι λείπει κατά την γνώμη σας περισσότερο από την πόλη; 

Πολλά λείπουν και λείπουν για χρόνια. Προκαλώ όποιον διαβάζει αυτές τις γραμμές να σκεφτεί ένα μεγάλο έργο στην πόλη που να έχει την σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ…

Advertisement

Αν θα έπρεπε να ιεραρχήσω θα έλεγα πως η μεγαλύτερη πληγή όλων είναι οι ανύπαρκτες συγκοινωνίες και η δυσκολία μετακινήσεων. Είναι ένα ζήτημα που κρατά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα καθηλώμενο. Χάνονται απίστευτες εργατοώρες κάθε μέρα στους δρόμους της πόλης, μολύνεται το περιβάλλον ενώ αν αποτιμηθεί οικονομικά αυτή η αδιανόητη κυκλοφοριακή δυστοπία θα πρέπει να μετράμε ημερησίως πολλά εκατομμύρια χαμένα. Μια καλή σύγχρονη αξιόπιστη συγκοινωνία που θα αγκάλιαζε όμως και τα δυτικά της πόλης και θα έφτανε μέχρι και το αεροδρόμιο θα άλλαζε τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της πόλης.

Από εκεί και πέρα ένα ζήτημα είναι η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων, οι αδύναμες νοσοκομειακές υποδομές, η ανεργία και η αποβιομηχάνιση …

Τέλος, επειδή θέλω να είμαι δίκαιος πρέπει να πω ότι είναι εθνική ανάγκη το σπάσιμο του αθηνοκεντρισμού και μια νέα κατανομή των εθνικών πόρων υπέρ της πέραν της Αττικής Ελλάδας. Αυτή είναι μια μεγάλη εθνικής σημασίας κουβέντα που στο ΠΑΣΟΚ την κάνουμε ανοιχτά.

5. Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές; Ποιά είναι η εκτίμηση σας για τις μετεκλογικές συνεργασίες;

Γιατί υπάρχουν πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι από το παρόν δίπολο, υπάρχουν περισσότεροι από 1 εκ. ψηφοφόροι που απέχουν από το 2009 και μετά, γιατί όποιος θέλει αλλαγή με σιγουριά και σταθερότητα, όποιος θέλει προοδευτικές πολιτικές με ρεαλισμό και προοπτική έχει μόνο μία επιλογή – να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.

Το δίλλημα Μητσοτάκης – Τσίπρας βολεύει μόνον τους δύο αυτούς. Ο ένας τρέφεται από τον άλλο και στην ουσία ο ένας διασώζει τον άλλο σε ένα γαϊτανάκι χαμηλών προσδοκιών.

Εμείς ερχομάστε για να αλλάξουμε αυτό το σκηνικό χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες. Αν δείτε σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ είναι οι δικές μας ιδέες που κυβερνάνε τον κόσμο – οι ιδέες μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας που δεν μένει μόνο σε ταυτοτικές πολιτικές αλλά τολμά να φέρει ξανά μετά από δεκαετίες το κοινωνικό ζήτημα στο επίκεντρο των πολιτικών μας.

Advertisement

ΠΑΣΟΚ λοιπόν για αλλαγή συσχετισμών. Οι συνεργασίες είναι συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Για εμάς η αυτόνομη πορεία είναι δέσμευση.