Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και η επιτροπή χρισμάτων του ΠΑΣΟΚ

Published

on

Ρεπορτάζ: Γαβρής Άγγελος

Πρόσφατα, το THE SOCIALIST αποκάλυψε το πλάνο της Χ.Τρικούπη για δημιουργία επιτροπής αυτοδιοίκησης που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις υποψηφιότητες σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας.

Σε πρόσφατη ερώτηση για το αν υπάρξουν χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αν ναι σε ποιο επίπεδο απάντησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ.Ανδρουλάκης έκανε σαφές ότι διαφωνεί με την λογική των χρισμάτων “ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες” καθώς και ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκομματικοποιηθεί ως προς την μορφή επιρροής από το αθηναϊκό κεντρικό κράτος.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα επιβάλλει πρόσωπα στις τοπικές κοινωνίες και αυτές οι ίδιες θα πρωταγωνιστήσουν στην επιλογή τους.Διακριτά θα συζητηθεί το θέμα των περιφερειών.

Ενώ πρόσφατα, ο Αντρέας Σπυρόπουλος, σε ομιλία του, παρουσίασε το “μανιφέστο” του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοικηση:

Το ΠΑΣΟΚ, ως φορέας ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής, μπορεί να διαμορφώσει και να εγγυηθεί για την επόμενη ημέρα, ένα μεσοπρόθεσμο, συμμετοχικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το οποίο θα δίνει λύσεις σε χρόνιες παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος και θα οδηγεί στην ανάκαμψη και ανθεκτικότητα των πόλεων μέσα από στοχευμένες, ρεαλιστικές και επαρκώς χρηματοδοτούμενες πολιτικές με επίκεντρο:

Advertisement

Ένα νέο μοντέλο πολυεπίπεδης τοπικής διακυβέρνησης με ενίσχυση της αποκεντρωμένης λειτουργίας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.


Την αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) προκειμένου να γίνει πράξη η ουσιαστική στήριξη των νησιωτικών, ορεινών και μειονεκτικών Δήμων


την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ψηφιακού και «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.
τον ανασχεδιασμό του συστήματος κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των δημοτικών κοινωνικών δομών και προγραμμάτων (πχ Κέντρα Κοινότητας, Βοήθεια στο Σπίτι, κλπ) και τη λειτουργική διασύνδεση τους με τις κρατικές προνοιακές δομές και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Χρειαζόμαστε Δήμους ισχυρούς, εσείς γνωρίζετε τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να λάβει η πόλη σας, βάσει των ιδιαίτερων προτερημάτων της περιοχής, εσάς πρέπει θεσμικά να αφουγκράζεται το Κεντρικό Κράτος, και όχι να σχεδιάζει χωρίς εσάς για εσάς.

Μόνο μαζί με εσάς, μόνο σε συνεργασία και συνέργεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση -το κύτταρο της τοπικής δημοκρατίας– η νησιωτικότητα μπορεί να γίνει αναπτυξιακό πλεονέκτημα και ο σεβασμός της, από ευχολόγιο, πραγματικότητα.


Με συνεργατικό σχέδιο, όραμα και ένα νέο πλαίσιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που θα θέτει στο επίκεντρο του την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Ανάπτυξη, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να μετατρέψει τη σημερινή – δύσκολη – συγκυρία που βιώνει η αυτοδιοίκηση σε ευκαιρία για την δημιουργία περισσότερο ανθεκτικών, βιώσιμων και συνεκτικών πόλεων και περιφερειών, με ορίζοντα το 2030.


Στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται επιτροπή “χρισμάτων” για την Αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του “THE SOCIALIST”, στο ΠΑΣΟΚ, σχεδιάζουν εδώ και καιρό την επερχόμενη “μεγάλη κάλπη” των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βασισμένοι στην λογική των παραπάνω αναφερθέντων, ο σχεδιασμός προβλέπει: Πολιτικά χαρακτηριστικά για τις Περιφέρειες και τους Μεγάλους Δήμους της χώρας ενώ ταυτόχρονα ο σχεδιασμός για την υπολοιπη Ελλάδα, γίνεται στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και της αποκομματικοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασιών των υποψηφίων που στόχο έχουν να παράξουν πολιτική για την κοινωνία και όχι πολιτική για μικροκομματική κατανάλωση.

Advertisement

Η επιτροπή θα απαρτίζεται τόσο από νέους επιστήμονες όσο και από αυτοδιοικητικούς “σε αποστρατεία” με μεγάλη εμπειρία και κύρος.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του ο Γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Α Θεσσαλονίκης, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης παρουσίαζε την επιτροπή διαβούλευσης υποψηφιοτήτων της πόλης, με τακτική “εξαγγέλουμε και πράττουμε” που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει παράδειγμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης για το Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι μία ομάδα εργασίας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ά Θεσσαλονίκης, που έχει σκοπό να εξετάσει σε επίπεδο εκλογικό, οργανωτικό, πολιτικό και προγραμματικό τις δυνατότητες που υπάρχουν στον κεντρικό Δήμο της Πόλης.


Το βασικό κομμάτι λειτουργίας της Επιτροπής θα είναι η θεσμική εκπροσώπηση του Κόμματος, με τους διάφορους ενδιαφερόμενους. Η συντονισμένη παρουσία στις συζητήσεις για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, ο συντονισμός των Δημοτικών Οργανώσεων στην κατεύθυνση αυτή. Σε επίπεδο ονομάτων, αυτό θα είναι πιο εύκολο να το αναλύσουμε, μετά την πρώτη συνάντηση της Επιτροπής.


Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα, και όλα τα κόμματα, λειτουργούν θεσμικά και με κανόνες. Το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, εξαρχής είχε κάνει ένα προγραμματισμό που περιελάμβανε την προετοιμασία τόσο για τις Βουλευτικές, όσο και για τις Δημοτικές. Λειτουργήσαμε τις δημοτικές οργανώσεις μας, ξαναφτιάξαμε και ενώσαμε το δίκτυο των στελεχών μας, και τώρα συντονισμένα θα εξετάσουμε τις δυνατότητες και την πολιτική πραγματικότητα για το Δήμο Θεσσαλονίκης. θα πρέπει να έχουν γίνει αρκετά βήματα συντονισμού και επιλογών. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στρατηγική προτεραιότητα και σημασία των Βουλευτικών Εκλογών.