ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Λευτέρης Κρητικός – “Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η Δημοκρατική Ανατροπή απέναντι στον αυταρχισμό και την αδικία”
Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου o Δικηγόρος και Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Λευτέρης Κρητικός.
Ο κ.Κρητικός αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών το οποίο όπως τόνισε είναι “είναι η Δημοκρατική Ανατροπή απέναντι στον αυταρχισμό και την αδικία”
“Ταβάνι δεν μπορεί να είναι ένα εκλογικό ποσοστό, ταβάνι είναι η εφαρμογή ενός Σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας που θα επαναφέρει τη σταθερότητα και την οικονομική ομαλότητα, θα σέβεται τη διάκριση των εξουσιών, θα βρίσκεται δίπλα στον Πολίτη.” τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Κρητικός.
Παράλληλα ο κ.Κρητικός αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής του δίνοντας σημαντική έμφαση στο κομμάτι της Υγείας.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:
1.Έχουμε μπει σε μια εκλογική χρονιά με την χώρα πληγωμένη σε πολλά μέτωπα. Ποιό θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η Δημοκρατική Ανατροπή απέναντι στον αυταρχισμό και την αδικία. Μια Ανατροπή που θα καταρρίψει την παλαιοκομματική πεπατημένη του διαμελισμού λαφύρων εξουσίας που ακολούθησαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Μια Ανατροπή που θα επαναφέρει τη Κοινωνία στο Προσκήνιο!
2.Ποιός θεωρείτε ότι πρέπει να ο στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής; Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο «ταβάνι»;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, ανέκτησε τον ιδεολογικό του πυρήνα και αποτελεί ξανά τον εκφραστή των λαϊκών στρωμάτων, των υπεύθυνων πολιτών, των νέων και των αδύναμων που επιθυμούν ισότητα και επανασύσταση του κοινωνικού κράτους. Ταβάνι δεν μπορεί να είναι ένα εκλογικό ποσοστό, ταβάνι είναι η εφαρμογή ενός Σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας που θα επαναφέρει τη σταθερότητα και την οικονομική ομαλότητα, θα σέβεται τη διάκριση των εξουσιών, θα βρίσκεται δίπλα στον Πολίτη.
3.Ως ένας νέος άνθρωπος, ποίοι είναι κατά την γνώμη σας οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι είχαν μια αποστροφή προς την πολιτική; Τι πρέπει να κάνει το πολιτικό σύστημα για να τους «κερδίσει» ξανά;
Οι νέοι άνθρωποι έχουν πληγωθεί από την εναλλαγή στην εξουσία τα τελευταία χρόνια κομμάτων που αδιαφόρησαν για τις ανάγκες τους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι όμως ένα πολιτικό κόμμα που μιλάει για τους νέους, είναι ένα Κίνημα στο οποίο μιλάνε οι νέοι και συνδιαμορφώνουν το Πρόγραμμά του.
Αποτελεί το μοναδικό χώρο που τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε μια ουσιαστική στελεχιακή ανανέωση. Η νέα γενιά διψά για περισσότερη Δημοκρατία, απεχθάνεται το κομματικό κράτος και απαιτεί ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην εργασία.
Το πολιτικό σύστημα για να «κερδίσει» τους νέους πρέπει να τους πιστέψει και να τους δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε θέσεις ευθύνης, αντί να ανακυκλώνει επί χρόνια τα ίδια πρόσωπα.
4.Περιφέρεια Κεφαλονιάς και Ιθάκης, η περιφέρεια σας. Ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν; Ποιες οι βασικές ελλείψεις;
Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη αξίζουν μια καλύτερη ποιότητα στο τομέα της Υγείας, ένα καλύτερο Νοσοκομείο δίχως υποστελέχωση, με ανοικτή Μ.Ε.Θ. και Μονάδα Ψυχικής Υγείας, με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και με αγροτικούς ιατρούς που θα δώσουν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των χωριών μας.
Χρειαζόμαστε καλύτερες υποδομές καθώς τα νησιά μας επλήγησαν από τους σεισμούς του 2014, τον “Ιανό” το 2020, το “Μπάλλο” το 2021 αλλά και έναν ασφαλή οδικό άξονα Αργοστολίου – Πόρου. Το Αργοστόλι, χρειάζεται ένα σύγχρονο επιβατικό και εμπορικό λιμένα και είναι άμεση ανάγκη η προώθηση και υλοποίηση της νέας μελέτης χωροθέτησης. Στο Ληξούρι, αναγκαία είναι η αποκατάσταση – επανακατασκευή των εργατικών κατοικιών που υπέστησαν ζημιές στους σεισμούς και άφησαν δίχως κατοικία 50 οικογένειες, ενώ η τοπική κοινωνία απαιτεί την επαναλειτουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος στη περιοχή. Ο νεοσύστατος Δήμος Σάμης, επισταμένως ζητεί την ενίσχυση του με μόνιμο προσωπικό, ενώ ο Δήμος Ιθάκης τη μόνιμη ακτοπλοϊκή του σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της νήσου.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα νησιά μας, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη στασιμότητα και ελάχιστες πρωτοβουλίες για την επίλυση τους.
5.Μπορεί ένα σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα τις κοινωνίας και της Πολιτικής (Οικονομία, Θεσμοί κ.λ.π);
Έχουμε ζήσει στη χώρα μας μια πραγματική Αλλαγή τη δεκαετία του 1980, με τη δημιουργία του Κοινωνικού Κράτους αλλά και τη δεκαετία του 1990, με τη μετατροπή της χώρας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ο Γιώργος Παπανδρέου, υπήρξε ο τελευταίος Πρωθυπουργός της χώρας που πίστεψε στη προάσπιση των θεσμών και ενίσχυσε την ανεξαρτησία τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σήμερα αποτελεί το μοναδικό πολιτικό αρχηγό που με απολύτως θεσμικό τρόπο, με σοβαρότητα και ακολουθώντας την οδό της Δικαιοσύνης ανέδειξε το ζήτημα των υποκλοπών αλλά και ζητήματα που θίγουν τον πυρήνα της προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Αδιαμφισβήτητα, το Σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης ήταν αυτό που στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έδωσε ελπίδα στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, δημιούργησε τη μεσαία τάξη και εδραίωσε τη Δημοκρατία. Σήμερα μετά από μία δύσκολη δεκαετία οικονομικής ύφεσης, μακριά από το τοξικό περιβάλλον που συντηρούν Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και απέναντι σε εκφραστές καθεστωτικών αντιλήψεων, το Σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο είναι το μοναδικό που μπορεί να δώσει μία νέα προοπτική στη Πατρίδα μας!