Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Δαμιανός Καγγελίδης – “Στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Καραγεωργίου ο Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Δράμα, Δαμιανός Καγγελίδης.

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση ο κ.Καγγελίδης τόνισε ότι “οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες και δυστυχώς τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια μας έχουν εγκλωβίσει σε μια τοξική αντιπαράθεση χωρίς προοπτική.”

Παράλληλα αναφερόμενος στον στόχο του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές ανέφερε πως “δεν υπάρχει αριθμητικό – ποσοστιαίο ταβάνι. Στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, η ενίσχυσή του ώστε να έχει τη δύναμη να αλλάξει ρότα το καράβι που λέγεται Ελλάδα.”

Παράλληλα ο Δαμιανός Καγγελίδης μίλησε για την υποψηφιότητα του, αλλά και τα προβλήματα του νομού Δράμας.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Ερ. Είμαστε ανεξαρτήτως του χρόνου που θα στηθούν οι κάλπες, σε μια εκλογική χρονιά με την χώρα πληγωμένη σε πολλά μέτωπα. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;


Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες και δυστυχώς τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια μας έχουν εγκλωβίσει σε μια τοξική αντιπαράθεση χωρίς προοπτική. Ο δημόσιος διάλογος δεν κινείται γύρω από τα μεγάλα και σοβαρά και ο κίνδυνος να μένει η χώρα οριστικά στα τελευταία βαγόνια της Ευρώπης αλλά και του κόσμου είναι ορατός. Το στοίχημα είναι να σπάσουμε αυτό το δίπολο και να ενισχυθούν δυνάμεις που έχουν ένα διαφορετικό σχέδιο για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Οι πολίτες πληρώνουν την ακριβότερη ενέργεια, τα ακριβότερα τρόφιμα, δαπανούν τεράστιο μέρος του εισοδήματός τους για στέγη και δεν έχουν την διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς συστήματος υγείας.

Advertisement


Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας δεν άλλαξε και με τις πολιτικές αυτές δεν αλλάζει – βασιζόμαστε υπέρμετρα στον δανεισμό, οι σπατάλες συνεχίζονται, οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι συνεχίζουν να κατευθύνονται στο εθνικό κέντρο ενώ η περιφέρεια μαραζώνει. Οι θεσμοί έχουν πληγεί και αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της δημοκρατίας.


Όλα αυτά είναι ζητήματα πρωτίστως πολιτικά και για αυτά θα πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες στις ερχόμενες εκλογές.

Ερ. Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής; Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο «ταβάνι»;


Δεν υπάρχει αριθμητικό – ποσοστιαίο ταβάνι. Στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, η ενίσχυσή του ώστε να έχει τη δύναμη να αλλάξει ρότα το καράβι που λέγεται Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη και απαιτητική αλλά έχουμε το ιστορικό πολιτικό απόθεμα ως η παράταξη που άλλαξε την Ελλάδα – η παράταξη που όταν χρειάστηκε έσωσε την Ελλάδα και σήμερα με ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει διέξοδο και μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οι εκλογές για εμάς είναι η αρχή της προσπάθειας, όχι το τέλος. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ γεννήθηκε από τις ανάγκες του λαού, αυτές υπηρετεί και δυνητικά είναι δύναμη πλειοψηφική στην ελληνική κοινωνία. Άρα στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Ερ. Τι σηματοδοτεί για εσάς η υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής; Τι διαφορετικό εκπέμπει το Κίνημα σε σχέση με τα άλλα κόμματα;


Για εμένα είναι μία τεράστια πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και μια ηθική – πολιτική υποχρέωση να αφιερώσω μέρος των δυνάμεών μου στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και φιλοδοξώ να μεγαλώσω και το παιδί μου. Υποχρέωση τόσο στους συνανθρώπους μου στη Δράμα όσο όμως και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, τη γενιά των κρίσεων της οποίας άλλωστε είμαι μέρος.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το κόμμα συνισταμένη δύο μεγάλων πολιτικών συνιστωσών. Του μακραίωνου αιτήματος για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα αλλά και της αναγκαιότητας εκσυγχρονισμού της χώρας σε κάθε ιστορικό κύκλο της. Είναι η παράταξη που μπορεί να συναρθώσει τα δύο αυτά αιτήματα και να τα μετατρέψει σε πολιτικό πρόγραμμα. Είναι η παράταξη των προοδευτικών αλλαγών, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της κοινωνικής συνοχής, των μεγάλων υποδομών. Αυτή είναι η ψυχή μας.

Ερ. Δράμα , η περιφέρεια σας. Ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν; Ποιες οι βασικές ελλείψεις;

Advertisement


Ο νομός Δράμας χρειάζεται ισχυρή φωνή, χρειάζεται σχέδιο, διεκδίκηση. Ένα ρεαλιστικό όραμα που θα μας οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε μια αναπτυξιακή τροχιά που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέο εισόδημα, που θα μπορεί να κρατήσει τους νέους εδώ, που θα δίνει προοπτική στον αγρότη, στον μικρομεσαίο επαγγελματία, στον νέο εργαζόμενο αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή στον συνταξιούχο. Με κοινωνικές δομές και υπηρεσίες υγείας σύγχρονες, με υποδομές, με σχολική στέγη, δίκτυο παιδικών σταθμών για τη νέα οικογένεια αλλά και επενδύσεις παραγωγικές μεγάλης κλίμακας που θα μας βάλουν ενεργά στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, στον χάρτη των εξαγωγών, της παραγωγής.

Ερ. Μπορεί ένα σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα τις κοινωνίας και της Πολιτικής (Οικονομία, Θεσμοί κ.λπ.);


Η σοσιαλδημοκρατία είναι το πιο επιτυχημένο ιστορικά μοντέλο γιατί κατάφερε να απαντήσει με τον πληρέστερο τρόπο στις βασικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Δημοκρατία, ελευθερίες, ανάπτυξη μαζί με ισχυρό κράτος πρόνοιας, ανθρώπινη και συνεκτική κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Ούτε αυταρχισμός, ούτε ανελευθερία, ούτε άκρατος και αγοραίος καπιταλισμός.


Οι αξίες αυτές για εμάς είναι σταθερές, είναι οι πάγιοι πολιτικοί μας στόχοι. Οι πολιτικές με τις οποίες τους πετυχαίνουμε αλλάζουν γιατί αλλάζει ο κόσμος, αλλάζουν οι παραγωγικές δομές και δυνατότητες.


Σήμερα, μετά την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία, οι σοσιαλδημοκρατικές αξίες και αρχές έχουν επιστρέψει. Οι κοινωνίας κατάλαβαν ότι μόνον με ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Παντού επανακάμπτει η έννοια της ρύθμισης , της κρατικής παρέμβασης, του κράτους ως εγγυητή της κοινωνικής συνοχής.


Το δυστύχημα είναι πως στην Ελλάδα η ιστορική πολιτική παραφωνία που αποτυπώνεται στον υπάρχοντα δικομματισμό δεν επιτρέπει την άμεση εφαρμογή ενός τέτοιου πολιτικού προγράμματος.

Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε, αυτός είναι ο στόχος μας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ούτε στείρος κρατισμός με δόσεις λαϊκισμού, ούτε κλειστά συστήματα συμφερόντων, αμφισβήτηση του Κράτους δικαίου και κοινωνία των 2/3 με επιδόματα.

Advertisement