Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Ξ.Μανιατογιάννης: Το νερό είναι Δημόσιο Αγαθό…και όχι όχημα κερδοσκοπίας εις βάρος της κοινωνίας

Published

on

Γράφει ο Ξένος Μανιατογιάννης, Δήμαρχος Βριλησσίων & Υποψήφιος Βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μεταβίβασε τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο υπερταμείο. Το Φεβρουάριο του 2022 το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση κατοχυρώνοντας το δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ πίσω στο Δημόσιο.

Τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε νόμο στον οποίο προβλέφθηκε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών παραμένει στο υπερταμείο και η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ την κάλεσε συμμορφωθεί σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας (Μάρτιος 2023).

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε νόμο που εντάσσει το νερό στην αρμοδιότητα ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ) με σκοπό τον έλεγχο του ανταγωνισμού στη διακίνησή του, αντιμετωπίζοντάς το ως κοινό εμπορικό προϊόν, δηλαδή ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του.

Το νερό είναι Δημόσιο Αγαθό:

i) Δεν υπάρχει χώρος για ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού γιατί δεν είναι εμπόρευμα, αλλά αναγκαίο αγαθό επιβίωσης, για το οποίο μόνο αναπλήρωση μέρους του κόστους παραγωγής του μπορεί να χρεώνεται στους πολίτες.

ii) Η Ε.Ε. ζητά Εθνική Αρχή εποπτείας της διαχείρισής του, με σκοπό την εξασφάλιση της επωφελούς χρήσης του, για όλους τους πολίτες και για το περιβάλλον, αντί μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής όπως (ψευδώς) ισχυρίζεται ο αρμόδιος Υπουργός (ΥΠΕΝ)

Advertisement

iii) Απαιτείται άμεση και κατάλληλη στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, για την εποπτεία και την στήριξη των παρόχων-υπηρεσιών ύδατος, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Advertisement